גיא פלג

עלייה במספר מקרי ההתחשמלות?

האם ישנה סיבה לעלייה בשכיחות מקרי ההתחשמלות מברקים? • ד"ר ברוך זיו על אסון הטבע המסוכן והקטלני: "בשנים האחרונות הברקים עוצמתיים מאוד"


מהי התדירות של מקרי ההתחשמלות מברקים בישראל? מדוע נדמה כי ישנה עלייה בתדירות אירועי פגיעת הברק בעת האחרונה? לנוכח המקרה המצער שאירע אמש (א'), בו נפגע צעיר בן 19 מפגיעת ברק, ד"ר ברוך זיו, חוקר אקלים מהאוניברסיטה הפתוחה שוחח עם גיא פלג ושיתף בפרטים נוספים על אסון הטבע.

"זה חריג מבחינת השכיחות ומספר המועט של המקרים בישראל לא מאפשר להסיק מסקנות סטטיסטיות. ב-1991 תייר נהרג מפגיעת ברק בהיותו בים. ב-2007 דייג בעכו נפגע מפגיעת ברק כשהשתמש בחכה המוליכה חשמל שניתבה אליו את החשמל במלואו והוא מת במקום ופתאום בשנה הנוכחית קרו לנו שני מקרים של פגיעות ברק. בשנים האחרונות אכן היו אירועים עם מספר רב יותר של ברקים עוצמתיים אך בעבר לא מדדנו את זה. ייתכן שזה נובע משינוי אקלים".

לתחושתך רצף האירועים קשור לאירועי האקלים שאנחנו חוששים מהם?
"יש שלוש גישות שמתעסקות בשינוי האקלים. כדור הארץ מתחמם רק 40 שנה וזה מעט מדי כדי להסיק מסקנות סטטיסטיות אך זה מסתדר. ככל שההתחממות נמשכת אנחנו רואים יותר עדויות שמאמתות דברים שצפינו. על אותם מודלים שנותנים תחזיות לתווך רחוק יש ויכוחים רבים על מידת הדיוק שלהם אך הם הכלים הטובים ביותר שיש לנו. כשאנשים רואים שיש יותר גזי חממה הם גם צופים שיהיו לזה אפקטים ומחפשים אותם. מי שהתרחץ בים התיכון לאחרונה נוכח שהוא חם יותר בשנים האחרונות מאשר בעבר, יש לזה קשר לגשמים ולברקים. הטמפרטורה של מים בתחילת החודש היא 22 מעלות. זה תקדימי אם אינני טועה".

אולי זה קשור לכך שהיה לנו חודש נובמבר לא קר ולא גשום.
"זה שילוב של שני דברים. הקיץ הסתיים בטמפרטורות מים גבוהות מהרגיל ובנובמבר לא היו מערכות גשם שלקחו את החום מהים".

 

עריכה: איתמר זיגלמן

09/12/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ברקים
ברקים  |  צילום: Ingram Images
Paris