ענת דוידוב סיכמה את העשור החולף וציינה את הפליטים ומהגרי העבודה בתור אחד מסמלי העשור המובהקים. בפליטים - כאלה אשר נמלטו מאפריקה ואחרים שברחו ממדינות המזרח התיכון לאורך השנים האחרונות, וניסו להתחיל חיים חדשים ובטוחים יותר במדינות אירופה, במדינות ערב ואפילו בישראל.
"שיירות הפליטים ומהגרי העבודה הם אחד מסמלי העשור, הניצולים של העשור הראשון במאה ה־21", פתחה ענת, "ההגירה ממדינות אפריקה ומהמזרח התיכון שברה שיאים בשנים האחרונות בגלל מלחמות מדממות ומעשי זוועה שמתרחשים על ידי מנהיגי המדינות שלהם. סוריה, עיראק, אפגניסטן, ניגריה, סודן, לוב ועוד".
מלחמת האזרחים בסוריה פרצה ב־2011. מאות אלפי סורים נטבחו, יותר מ־5 מיליון נמלטו. משם וממדינות נוספות ברחו הפליטים. "הם נמלטו בספינות קטנות ובכלי שיט מאולתרים, כשאלפים טבעו למוות בלב ים", תיארה ענת.
לדבריה, "מספר הפליטים והמהגרים עולה. זהו ללא ספק העשור של הבריחה הגדולה. רובם רק רצו להגיע לאירופה. לאיטליה, לגרמניה, לצרפת - ואפילו ישראל. מעמדם של עשרות אלפים שבאו - לא ברור. הם מרוכזים ומסתובבים מחוסרי עבודה, בעיקר בדרום תל אביב. סוגייה נפיצה ומעוררת מחלוקת כי אין לישראל מדיניות הגירה ברורה".
ומה יהיה בהמשך? "אל תצפו שהעשור השני יחבק אותם", הזהירה, "כמו בישראל, כך גם במדינות אירופה ימשיכו להתמודד עם התופעה הזאת".
ענת סיכמה ואמרה כי "כל עוד מעשי הזוועה לא ייפסקו נראה עוד ועוד פליטים. הם ימשיכו למלט את נפשם לקצת תקווה עד קצה העולם. רחוקים מהבית - קרובים ללב".