הליכוד הגישה הבוקר (א') בקשה לצו ארעי שימנע את פרסום חוות הדעת של עו"ד איל ינון, היועמ"ש לכנסת, בנושא הקמת ועדת הכנסת. חבר הכנסת מיקי זוהר שוחח עם בן כספית ואריה אלדד ב-103fm על סוגיית החסינות ובהמשך הגיב על דבריו השנויים במחלוקת של שר החינוך רפי פרץ על הקהילה הגאה.
"יו"ר הכנסת אמר היום שאינו יכול למנוע את הקמת ועדת הכנסת בהתאם להחלטתו של איל ינון וייתכן שוועדת הכנסת תוקם. דבר אחד בטוח, לא בחוות הדעת של איל ינון או בשום מקום אחר נקבע שיש על היו"ר החובה לאשר את קיום הדיון בנושא החסינות".
אם מקימים ועדה שתדון בחסינות, במה היא תדון אם לא בחסינות?
"אני מפנה אתכם לפרוטוקול ועדת הכנסת שאותו יזמתי בדיון האחרון בוועדת הכנסת, היה שם הישג לא רע לפחות מבחינתי, שם נכתב בפרוטוקול שגם כדי שתוקם ועדת הכנסת, כדי לקיים דיונים יש צורך לקבל אישור של יו"ר הכנסת בכפוף לחוות דעת משפטית. אם בסופו של תהליך תוקם הוועדה ובכחול לבן ירצו לדון בעניין החסינות של ראש הממשלה ושל חיים כץ, הנושא ידרוש שוב את אישור יו"ר הכנסת, והפעם אין חולק שאיל ינון לא יוכל להיות זה שכותב אותו כי הוא הדיר את עצמו מהדיון".
יושב הראש אומר שהוא ימנע את הדיון בשיטת הסחבת?
"הוא אומר שוועדת הכנסת תוקם אך שעניין חסינות ראש הממשלה יהיה חייב לעבור שוב אצלו, והוא יצטרך לשקול את הדברים בצורה ממלכתית בכפוף לחוות דעת משפטית מגורם חיצוני של הכנסת".
בג"ץ?
"לא. יועץ משפטי שהכנסת תשכור את שירותיו".
בקיצור צדקתי, מנסים לעצור את הדברים בשיטת הסחבת.
"אנחנו לא עובדים בשיטות האלה. אנחנו עובדים לפי המציאות שטופחת על פנינו. אם מנסים להפוך את הכנסת לקרקס פוליטי..."
עדיף להפוך אותה לעיר מקלט?
"היא לא יכולה להיות עיר מקלט. גם אם ראש הממשלה היה מקבל את החסינות מהכנסת, היא הייתה נגמרת בממשלה הבאה. לכן הנושא יידון בכנסת הבאה".
אם זה היה הפוך היית מתלהם נגד ראש הממשלה השמאלני שנאחז בקרנות המזבח. הבנאדם ביקש דיון - הוא קיבל.
"ברגע שאתה רוצה לקיים דיון שיפוטי שאליו צריך להגיע בלב פתוח ובנפש חפצה, כשאנחנו יודעים שסיעות האופוזיציה כבר הכריזו את עמדתן, והדיון ייעשה לצרכים פוליטיים וישמש חלק מקמפיין הבחירות, אתה מבין שלא ניתן לבצע דיון אמיתי בנושא. אם מחר בבוקר נאמר שאנחנו רוצים להעלות מיידית את קצבאות הנכים, יאמרו לנו שאי אפשר להשתמש בכנסת כדי לחזק את עצמנו פוליטית. זה מה שעושים עכשיו כחול לבן, זה ידוע ואי אפשר להתחמק מזה. אלו דברים שאיל ינון אומר בעצמו".
אתה חושב שאיל ינון שפוט של בת זוגו, שהייתה בצד השני של כתבי האישום של נתניהו והייתה צריכה להסביר למה אסור להגיש אותם כנגדו?
"איל ינון אמר בחוות הדעת שלו שבעייתי לקיים דיונים שיש להם סממנים פוליטיים בתקופת בחירות. הבעיה שלנו מורכבת משני דברים: חוות הדעת שלו הוגשה בניגוד עניינים והוא עד תביעה מטעם נתניהו".
הוא לא עד תביעה. זו עדות טכנית.
"הוא בעצמו אומר שהוא מנוע מלדבר בנושא".
לא בגלל שהוא עד תביעה אלא בגלל מראית עין.
"טענתו היא שהוא לא היה מנוע מלהגיש את חוות הדעת הזו כי היא פרוצדורלית. חוות דעת פרוצדורלית לא יכולה להיות כזו כשהיא גולשת לתוך המהות. ברגע שאתה מקים את ועדת הכנסת גזרת את ההכרעה שלא תינתן את חסינות לראש הממשלה – גלשת למהות. לכן הוא לא היה צריך לתת את חוות הדעת הזו ועתרנו לבית המשפט העליון. גם מהות חוות הדעת שלו היא שגויה לחלוטין".
הוא היועץ המשפטי של הכנסת, לא אתה.
"איפה טענת ההקדם האפשרי בעניינו של חיים כץ שהגיש בקשת חסינות עוד בספטמבר?"
ראש ממשלה זה סיפור אחר לגמרי. לבוחר הישראלי חשוב יותר לדעת בטרם הליכתו לקלפי אם ראש הממשלה יהיה עם כתב אישום.
"ברור שזה פוליטי. הכול פוליטי פה. נראה לך שאפשר להשתמש בכנסת ככלי שרת פוליטי בידי פוליטיקאים בפגרת בחירות?"
באמת אף פעם לא עשיתם את זה?
"התשובה היא לא".
מה יקרה בשבוע הקרוב?
"אני מקווה שעניין החסינות ירד מהפרק ולא יידון בכנסת הזו. זה המאבק שלנו ואנחנו ניאבק עד הסוף".
אם מקימים את הוועדה והיו"ר לא יאפשר לה להתכנס, כמה זמן אפשר לסחוב את זה? הדיון יכול להתקיים יום לפני הבחירות.
"בקצב הזה כן. אני עדיין מאמין שבסופו של יום הם לא יצליחו לחולל את הדיון בעניין החסינות. נמשיך להיאבק".
עריכה: איתמר זיגלמן