אלוף (מיל') דני יתום ולשעבר ראש המוסד וחבר כנסת מהעבודה שוחח עם חברי התוכנית רוני דניאל, יואב לימור וינון מגל ב-103fm על ההשפעות של סיפוח בקעת הירדן.
אתה בעד סיפוח הבקעה?
"אני נגד כל צעד חד-צדדי. אני נגד כל סיפוח הבקעה, סיפוח שטחי C או כל שטח אחר. הייתי בעד ההתנתקות, וזה אכן היה צעד חד-צדדי אך לא בעל אותן המשמעויות. לספח זה לא כמו לצאת משטח. עשינו צעד חד-צדדי שהיה אמור להקל על הפלסטינים ברצועת עזה. אני נגד צעדים חד-צדדיים שפוגעים בצד השני".
אז אתה נגד סיפוח ואיחוד ירושלים?
"הייתי אז הרבה יותר צעיר. בהסתכלות לאחור בהחלט. כל צעד חד-צדדי רק מרע את המצב".
מי שהיית מזכירו הצבאי, יצחק רבין ז"ל, תמך חד-משמעית בהשארת בקעת הירדן בשליטה ישראלית וקרא לבקעה העורף האסטרטגי של מדינת ישראל.
"הוא צדק אך לא אומר שצריך לעשות זאת באופן חד-צדדי. ראש ממשלת ירדן כבר הבהיר שמהלך חד-צדדי יהיה מאוד מסוכן לאזור. לא צריך לשמוע אותו כדי להבין שברגע שישראל מספחת 20% מהשטח, היחסים בין ישראל לרשות הפלסטינית יקצינו עד לכדי התמוטטות ונעמוד בפני הצורך להשתלט בכוח על כל יהודה ושומרון, דבר שבעיניי מנוגד לאינטרסים של מדינת ישראל, תוך שליטה על 2.6 מיליון פלסטינים. הירדנים קשורים לתושבים ביהודה ושומרון, יש שם קשרי משפחה מאוד הדוקים. המלך עבדאללה על רקע סיפוח חד-צדדי ללא משא ומתן לא יוכל להבליג".
למה זה קשור לירדן? המלך חוסיין כבר ויתר על השטח. למה הם קובעים לנו מה לעשות פה?
"הם לא קובעים, אנחנו צריכים להסתכל מסביב ולא לראות את הבעיה דרך קשית. צריך להרחיב ולהבין את המשמעויות. הירדנים נמצאים בשכנות לפלסטינים. בעבר המלך חוסיין ביקש מרבין להיות מעורב בכל המשאים ומתנים בין ישראל לפלסטינים. רבין הבטיח לו שכך יהיה. לפלסטינים יש עניין לדעת מי יהיה הכוח בצד השני של נהר הירדן שמולו יצטרכו לבצע שיתוף פעולה".
מה הפתרון שלך לבקעה? מה החזון שלך?
"החזון שלי הוא שבסופו של דבר את בקעת הירדן אנחנו נצטרך להחזיר אם אנחנו רוצים לשלום. אם אנחנו עדיין מאמינים בשלום אני חושב שיהיה צריך במשך מספר שנים להמשיך לשלוט בבקעה ולאט לאט להעביר את האחריות לכוח בינלאומי".
אתה סומך על כוח בינלאומי? אתה מכיר מקום בעולם בו כוח בינלאומי מנע התכתשות בין שני צדדים?
"הכוח הרב צדדי לא צריך למנוע מלחמה בין ירדן לישראל. הוא צריך להבטיח שחוליות של מחבלים לא יכנסו פנימה".
ינון: הוא ימנע נשק וטילים מכל המרחב העיראקי, האיראני והירדני עד כביש שש?
"לפי התפיסה הזאת אנחנו צריכים להמשיך ולשלוט ברצועת עזה ולחזור אליה".
ינון: יש מצב. הבטחתם שההתנתקות תביא ביטחון ובינתיים קם שם צבא.
"אני לא יודע מי זה אתם. כדי לסיים את העימות ביננו לבין הפלסטינים ברצועת עזה, צריך למצוא דרכים אחרות".
ממתי אנחנו סומכים על כוח בינלאומי? תראו מה קרה במלחמת העולם השנייה.
"מדובר על כוח רב לאומי שהבסיס שלו אמריקאי".
יואב: הדברים שלך קצת מוזרים לי. אילו הייתי שואל אותך על ברית הגנה עם ארה"ב היית אומר לי שחס וחלילה שנהיה תלויים בכוח זר. זו עמדת צה"ל. עכשיו אנחנו נשים את ביטחונה של ישראל בידי חיילים אמריקאים? זה מנוגד לכל תורת הביטחון של בן גוריון.
"אפשר לחשוב שאם כוח אמריקאי או כוח שיש בו מרכיב אמריקאי מרכזי יחד עם כוח פלסטיני או ירדני שיסתובב לאורך הגדה, זה שם את ביטחונה של מדינת ישראל בסכנה?"
יואב: תאר לך שהפלסטיני יפתח באש לכיוון ישראל והחייל הישראלי יפגע בשוגג בחייל אמריקאי ויהרוג אותו?
"הכול עניין של סדר עדיפויות. אם מישהו מכם חושב שהמצב יהיה הרבה יותר טוב ויהיה כאן שקט לחלוטין אם נספח את הבקעה, הוא טועה. לדעתי זה פתרון יותר טוב מאשר שלא יהיה מעורב כוח רב לאומי בכלל. אתם מדברים על מצב שבו צה"ל יצטרך לכבוש מחדש את כל שטח יהודה ושומרון. זה מצב טוב יותר לדעתכם?"
זה מה שקורה כבר היום, יהודה ושומרון בשליטה ביטחונית ישראלית.
"סיפוח בקעת הירדן עלול לגרום להוביל למהומות ביהודה ושומרון, להחליש גם את הממלכה הירדנית. אם בתוך הממלכה הירדנית יהיה אי סדר כתוצאה מכך שפלסטינים יצאו לרחובות על רקע בקעת הירדן, אז מדינה כזו, שהבסיס שלה רעוע, עלולה להזמין בין היתר מעורבות איראנית. אנחנו עלולים למצוא לא רק את הירדנים, בצד השני של הנהר אלא גם מליציות פרו אירניות או איראנים. הכול זה עניין של סדר עדיפויות".
עריכה: איתמר זיגלמן