ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים החדש ומנכ"ל אוניפארם, בריאיון ראשון ל'איפה הכסף' ב-103fm מאז כניסתו לתפקיד. כיצד הוא מתכנן להתמודד עם משבר נגיף הקורונה שמשבית את המשק בסין ומשפיע על העולם כולו? ולמה לדעתו בלי ממשלה כמות הצרות היה גרועה הרבה יותר מהנגיף הסיני?
ראשית ברכות על התפקיד החדש כנשיא התאחדות התעשיינים. אתה נכנס לתפקיד בתקופה לא פשוטה כשיש איום גדול על העולם. איפה זה פוגש אתכם?
"אם נדבר על חלקת אלוהים הקטנה שלי, קיבלנו כבר בשבוע שעבר כל מיני התראות שיש הזמנות פתוחות מחומרי גלם שיתעכבו. אגב לא בהכרח ספקים מסין אלא גם כאלו שקונים את חומרי המוצא שלהם מסין. מצד שני אנחנו כבר שומעים על תעשיינים שלא מקבלים חומרי גלם בשלבים מתקדמים יותר כולל מוצרים מוגמרים".
סין היא מרכז בעולם שמספק הכל לכולם. הכל בסוף קשור.
"אפקט דומינו. זה נוגע בכל, במזון, בבנייה ובכמעט בכל מקום שתיגעי בו. זה נוגע בכל המגזר העסקי אבל אפשר לשים את הדברים בפרופורציה. כשסין עומדות – העולם יעמוד. התעשיות יעמדו וכל מי שתלוי בייבוא ייפגע ראשון. אין לי ספק בזה".
יש סכנה שיבואנים קטנים יותר יקרסו?
"יש סכנות שהם יקרסו כפי שיש סכנות שמפעלים יעמדו. יש המון סכנות אך הם כרגע מרחוק. אנחנו מתקרבים אליהם אבל אנחנו לא שם. אני חושב שבין אם המשבר הזה יהיה גדול או קטן, מראה לנו כמה כל מדינה, ובעיקר מדינה קטנה כמו ישראל, זקוקה לתשתית יצרנית גדולה ככל שאפשר משלה כדי שתהיה תלויה רק בעצמה בעת משבר. התלות ליבוא הזול בישראל חצתה גבולות".
ראש הממשלה התייחס אתמול להקמת מפעל חיסונים בארץ. אם נקים מפעל כזה לא נהיה תלויים בעולם?
"תראי לך שמדובר בווירוס נורא וקטלני ובאירופה יצליחו לייצר חיסון. האם את חושבת שמדינת ישראל תהיה הראשונה בתור לקבל אותו?"
לא. אבל יש לנו מדענים מצוינים. גם אנחנו טובים בזה.
"נכון ואם ועלינו לדעת לשמור עליהם ועל מפעלים שמייצרים מזון בשעת משבר. מדינת ישראל מזמן איבדה את הפרופורציות ואת הביטחון הכלכלי והתעסוקתי שלה".
עד כמה הצרכן הישראלי עלול להיפגע?
"הפגיעה תהיה. אנחנו לא יודעים עד כמה. כלכלת מחסור כי כלכלה שמעלה מחירים. במוצרים מסוימים עלולים להגיע למחסור טוטאלי. אבל שוב, בואו נשים את הדברים בפרופורציה, אצלי בבית המקרר מלא באותם המוצרים כפי שארון התרופות מלא באותן התרופות בדיוק. אני לא קורא למדינת ישראל לאגור מכל הבא ליד אבל אנחנו בהחלט עם עיניים פקוחות. הקמנו חדר מצב ואנחנו ניתן שירות לכל מי שצריך עזרה. המספרים קיימים בקלות באינטרנט".
יש טעם לפנות לממשלה באומדן הנזקים?
"כנשיא הנכנס אחד היעדים שלי היא להסביר לממשלה שתקום את דחיפות התאחדות התעשיינים בישראל ומדוע חשוב שהיא תשמור על העצמאות הכלכלית והיצרנית שלה. ברור שנצפה ממשלת ישראל לתת כתף בעת הצורך אך אני לא יודע מה היקף הנזק עוד".
איך מודדים את זה? כוח עליון?
"אם מפעלים יעמדו, עובדים יישארו ללא עבודה ויצרנים יישארו ללא הכנסות אכן יכולים להיווצר בעיות. הרבה מפעלים תלויים בשתף ההכנסות. אני מאחל שנגלה שזה פחות נורא ממה שחשבנו".
איפה עומד בנק ישראל? אנחנו לא שמענו אותו מתבטא בנושא.
"אנחנו רק בתחילתו של העניין ומוקדם מדי להעריך. אני מקווה שבכל פורום שיתכנס מעתה עכשיו בין אם ממשלתי או כלכלי אנחנו נדבר ונחליף דעות כשנמצא את הדרכים הכי טובות להתכונן קדימה".
הרבה מדברים על ירידת הדולר, השקל החזק, ריבית אפס וצרות ליצואנים. איך תתמודד עם זה כנשיא התעשיינים?
"אני שמח שהצלחנו להגיע להבנה עם נגיד בנק ישראל החדש שטען תחילה שאין לו כוונה להתערב בשערי המטבע ולבסוף כן התערב. לראשונה נגיד בנק ישראל לפני שבועיים הכריז באחד מנאומיו שהוא מודע לזה שזה שחלק מתיסוף השקל נובע מספקולנטים. למה זה חשוב? יש דרכים להילחם בספקולנטים אבל ללא ההצהרה וההסכמה של נגיד בנק ישראל שזה חלק מהמשחק היה לנו מאוד קשה לשכנע את הממשלה לעשות צעדים נגד ספקולנטים. אני מקווה שהממשלה שתקום תתעטש ותעשה גם את זה. בלי ממשלה כמות הצרות הייתה גרועה הרבה יותר מהווירוס".
עריכה: איתמר זיגלמן