'בשערייך ירושלים', 'מה הוא עושה לה', 'זוהי יפו' ו'סימן שאתה צעיר' - אלה רק מקצת מנכסי צאן הברזל של הזמר העברי שעליהם חתום שמו של יוסי גמזו. גמזו, פרופסור לספרות עברית, הלך לעולמו לפני כחמש שנים, אבל השאיר אחריו מורשת אדירה של שירים מעוררי נוסטלגיה, פזמונים ומחקרים ספרותיים. לזכרו בחרנו לשוב לנקודות המשמעותיות ביותר בקריירה שלו, מתוך הערכה והוקרת תודה על יצירתו המבורכת.
גמזו נולד בפריז וכשהיה בן חמש התייתם מאמו ועלה לישראל עם אביו, מבקר האמנות והתיאטרון הנודע חיים גמזו. כבר שהיה ילד כתב גמזו שירים רבים שהתפרסמו בעיתונים כמו 'דבר', 'הארץ', 'מעריב', ועוד. את שירותו הצבאי עשה כעיתונאי בביטאון 'במחנה גדנ"ע', ומיד לאחר שחרורו החל ללמוד ספרות עברית באוניברסיטה העברית בירושלים.
שיריו זכו להוקרה כבר מתחילת הדרך, ומשוררים כדוגמת נתן אלתרמן התרשמו רבות מכישוריו, אבל את עיקר פרסומו קנה גמזו דווקא בזכות פזמוניו, שרבים מהם הוקלטו על ידי הלהקות הצבאיות ואמנים מובילים בתרבות הישראלית כדוגמת 'שלישיית גשר הירקון' ו'הגשש החיוור', לצד הזמר אבי טולדנו, אריק איינשטיין ואחרים.
בסוף שנות ה־50 חבק את ספרו הראשון 'אתם נוער אתם?', שהוא אסופת קטעי הומור וסאטירה. בריאיון שהעניק לעיתון 'מעריב' סיפר גמזו שהוא זוכר שהשיר הראשון שלו שזכה להשמעה ברדיו נשא את השם 'השעות הקטנות של הלילה', "זה היה השיר הראשון בקריירה האזרחית של אריק איינשטיין, אחרי שהשתחרר מלהקת הנח"ל והופיע בתיאטרון הסמבטיון. זה היה השיר הראשון שלי והראשון של אריק".
במהלך שנות ה־70 העתיק את מגוריו לאוסטרליה ובהמשך לארצות הברית, הוא לימד ספרות באוניברסיטאות שונות, ואחרי שני עשורים של פעילות ענפה בתפוצות קיבל החלטה לשוב לישראל, ולהשתקע בה. בתחילה לימד ספרות במכללה באילת, ואילו במהלך שנות האלפיים החל ללמד במכללת 'אוהלו' בקצרין והתגורר בחיפה. במשך שנים אלו המשיך לכתוב שירים בכתבי עת שונים, תחת שם העט פ. קול.
בשנת 2013 זכה בפרס אקו"ם על מפעל חיים בזמר העברי, וכן לאות הוקרה מטעם עמותת 'שירת רבים'. בנימוקים למתן הפרס נאמר בין השאר: "שיריו של גמזו מצטיינים בשפה עשירה ובחריזה מושלמת. הם נטועים בנוף הארץ ובהווי הישראלי ומתארים היטב את האוהב והכואב שבחיינו כאן. גמזו ניחן ביכולת להשתמש על-פי הצורך גם בהומור בריא וגם ברגישות רבה. ברוחו ובכתיבתו הסאטירית גמזו עדיין 'צעיר, כמו יום אביב בהיר'". שלוש שנים אחר כך זכה גמזו גם בפרס אריק איינשטיין לאמנים ותיקים.
גמזו היה פעיל כמעט עד יומו האחרון. הוא הוזמן והתארח בערבי ומועדוני זמר ותרבות, המשיך ליצור ולכתוב במרץ, והשאיר אחריו מורשת תרבותית מרתקת ומוערכת. בשל כך בחר העורך המוזיקלי יואב חנני לרכז כמה משיריו הגדולים של גמזו לכדי רצף מוזיקלי מרגש במיוחד לזכרו.
'שבת עברית' ב־103fm נוסדה לפני יותר מ־20 שנה, וכיום היא רצועת המוזיקה העברית המובילה בארץ. היא מפגישה את הקלאסיקות הגדולות של המוזיקה העברית עם פנינים מוזיקליות נשכחות עוד מהעשורים הראשונים של המדינה.
'שבת עברית' ב־103fm מכבדת ומוקירה את הקלאסיקה הישראלית להנאת המאזינים, ועושה הכול כדי לשמר את שורשי המוזיקה העברית ולחלוק כבוד לדורות המייסדים שלה.
האזינו ל'שבת עברית' אצלנו באתר. בכל מקום ובכל זמן שרק תרצו. בלי דיבורים, בלי פרסומות – ובכל הכבוד למוזיקה.
לעוד תוכניות של 'שבת עברית' לחצו כאן