איפה הכסף
עם ענת דוידוב

מכת ארבה באפריקה

פרופ' אמיר אייל מבית הספר לזואולוגיה באוניברסיטה תל אביב: "התופעה התנ"כית חוזרת, לצערנו, השנה שוב" • והאם החגבים גם בדרך לישראל?


בימים האחרונים מתמודדים במזרח אפריקה עם למעלה מ־2 מיליארד חגבים שמחסלים את היבולים ביבשת. מדובר במכת ארבה קשה שלא הופיעה באזור שנים ארוכות, והגל הבא עתיד להמשיך גם בתחילת הקיץ, האם הוא יגיע גם לישראל? אלון גל שוחח עם פרופ' אמיר איילי, מבית הספר לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב, התייחס למכה המדאיגה, "אם לא נצליח להתמודד עם זה בהמשך זה יהיה הרבה יותר גרוע".

"החגבים מתרבים בקצב מסחרר, זה הולך וגדל בקצב מסחרר", אמר פרופ' איילי, "התופעה התנ"כית שמופיעה בכל הכתבים העתיקים באזור שלנו חוזרת השנה שוב. כבר מימי התנ"ך אנחנו יודעים שתופעה זו מתקיימת כל 15 שנה בערך, אבל אף פעם אנחנו לא יודעים ממה בדיוק היא נובעת". לתפיסתו השנה יש שני גורמים עיקריים למתקפת נחיל הארבה על מזרח אפריקה, "הראשון מגיע בעקבות המצב הקשה בתימן ובסומליה, מצב זה לא מאפשר לגורמים מקצועיים לעקוב ולנתר את הבעיה. הדבר השנה הוא עניין אקלימי - אחרי בצורת ארוכה מאוד שהייתה באזור הגיעה עונת גשמים רוויה, וכמה וכמה ציקלונים שהגיעו מהאוקיינוס ההודי", אין כל ספק שמדובר בקרקע פורייה להתפתחות נחיל המזיקים.

"לא הצלחנו לעצור את זה בזמן", הודה פרופ' איילי וסיפר על הקושי הגדול של תושבי אפריקה נוכח המכה הקשה: "מדובר באזורים חקלאיים, לכל חקלאי יש את השדה הקטן שלו, וכשחקלאי מוצא נחיל של ארבה על השדה שלו אין לו הרבה מה לעשות מלבד לקחת את בעלי החיים ובני משפחתו ולחפש מקום אחר". לדבריו העולם כולו יכול להתגייס ולסייע לאפריקה להתמודד עם הבעיה החמורה, אבל העולם עסוק כרגע בנגיף הקורונה. לתפיסתו אם יגיע סיוע הוא יגיע מאוחר מדי".

אם חששתם שהנחיל המדובר עלול להגיע למדינת ישראל נכון לשעה זו אתם יכולים להישאר רגועים, "המסלול לא במקום הרגיל שלו - זה אמור להתעורר בדרום סהרה, ומשם להגיע לסודן ומצרים". פרופ' איילי הזכיר שאי שם בשנת 2013 הגיע נחיל לאזור, ורק הקצה שלו נכנס לישראל.

13/02/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ארבה
ארבה  |  צילום: דרור גרטי/פלאש90
Paris