רון קופמן ואריה אלדד

"אנו מעריכים שיותר מחצי מהאוכלוסייה תידבק"

פרופ' איתמר גרוטו משנה למנכ"ל משרד הבריאות הסביר את הצעדים המשמעותיים למניעת התפשטות הנגיף • "הקורונה קטלנית פי 30 מהשפעת"


פרופ' איתמר גרוטו, משנה למנכ"ל משרד הבריאות, התייחס לבהלת הקורונה ולצעדים שנקטו במשרד כדי למנוע את התפשטות הנגיף: "זו מחלה שהיא פי 30 יותר קטלנית משפעת. לפי הערכות שלנו הסיכוי שתידבק הוא מעל 50%". על הפגיעה בכלכלה: "זה לא קשור להתנהלות של משרד הבריאות".

בפתח השיחה הגיב פרופ' גרוטו לביקורת של פרופ' יורם לס, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, על טיפול משרד הבריאות במגיפה, ועל הטענה שהם גורמים להיסטריה מיותרת. "אני בדרך כלל נוהג בכבודם של אנשים, אבל אני רוצה להגיד שבמקרה הזה, העובדה שהוא היה מנכ"ל משרד הבריאות לפני 30 שנה כמעט, לא הופכת אותו למומחה בענייני קורונה. הייתי מציע לתקשורת להפסיק לראיין אותו, חד משמעית", אמר.  

למה להפסיק, אולי הוא הצודק ולא אתה וחבריך? תראה איזו חרדה יש בציבור, תסתכל. אתה יודע מה התמונה שזעזע אותי? אנשים מסתערים על החנויות, על הסופר, כאילו מחר מי יודע מה הולך להיות.
"אני מסתכל על ניתוח העובדות שמוצגות פה על ידו (פרופ' לס) והוא פשוט טועה ומטעה בעובדות. קודם כל אנחנו יודעים שהמחלה הרבה יותר מדבקת משפעת. יש לנו מקרה של קבוצה של אנשים מיוון שהייתה פה, שאוטובוס אחד נסע, ומתוך 24 אנשים, 21 נדבקו. גם בשפעת אין הדבקה בשיעורים כאלה".

השאלה היא עלות מול תועלת. אתם סגרתם את מדינת ישראל, אין יוצא ואין בא. האם זה כדאי?
"מדובר במחלה יותר מדבקת ויותר קטלנית משפעת. אם נדבר על שיעור התמותה מקרב חולי השפעת, אנחנו מדברים על 1 לאלף חולים, ופה אנחנו מדברים על 3%. זאת אומרת, זה פי 30 יותר קטלני משפעת. השאלה מה יקרה פה, ואנחנו יכולים לדבר על 2 אפשרויות, שככל שעובר הזמן, נראה שהאפשרות השנייה יותר סבירה שתקרה. האפשרות הראשונה שלא יהיה איזה אירוע וזה יחלוף מהעולם כמו שזה בא, היא מאוד קטנה. האפשרות השנייה שיהיה לנו פה אירוע, לא רק בארץ, בכל העולם, ושיחלו אלפים ומיליוני חולים. אמנם המחלה לא הורגת כל אחד, אבל בכל זאת קבוצות סיכון, ההורים שלנו, אנשים מבוגרים, בהחלט נמצאים בסיכון משמעותי. אז אני חושב שזה הרבה יותר גרוע משפעת, גם אין לנו שום חיסון. מכאן, שאנחנו כן צריכים להיערך לתרחיש מחמיר".

מה הסיכוי שאני אחלה בקורונה? פרופ' לס, שאני מאוד מכבד אותו, אמר, 'זה כמו הסיכוי שאני אזכה בלוטו'.
"לפי ההערכות שלנו, הסיכוי שאתה תידבק בקורונה הוא מעל 50%. 80% מהמקרים בכלל לא מגלים סימני מחלה, אז אם יהיה לך מזל, אתה תהיה בקבוצה הזאת. אבל עדיין, לפי הנתונים שיש לנו כרגע על הנגיף ודרכי התפשטותו, אנחנו מעריכים שיותר מחצי מהאוכלוסייה כאן תידבק. כמובן שכמו שאמרתי 80% בכלל לא ידעו שהם נדבקו, רובם המכריע מ-20% האחרים יחלה במחלה קלה. אבל בגלל ההדבקה הרחבה זה משאיר עדיין קבוצה לא קטנה של אנשים שיהיו חולים במחלה קשה, אשפוז, ולצערנו גם מקרים של תמותה".

בהמשך התייחס פרופ' גרוטו לניסיון לייצר חיסון נגד המחלה, וסיפר כי יש כמה מכונים בארץ ובעולם שעובדים על כך.  

לקראת סיום השיחה, ענה גרטו על הביקורות בקשר לפגיעה בכלכלה, ולסגר שמופעל על האזרחים, בעקבות מדיניות משרד הבריאות בנושא הקורונה. "מה שאנחנו עושים מכוון ל-2 מטרות, הראשונה היא לדחות את האירוע כדי שנספיק להיערך, להצטייד, שיהיה יותר זמן שיוכלו לפתח חיסון", הסביר והוסיף: "ככל שזה יגיע מאוחר יותר, כך ייטב. כל יום שעובר, אנחנו עוד יותר משפרים את רמת המוכנות שלנו. אנחנו אומרים תודה שאין לנו עדיין הדבקה מקומית כמו שיש במדינות רבות בעולם. המטרה השנייה היא לצמצם את גובה הלהבות, זאת אומרת שבשיא לא יהיו המון חולים שלא נוכל להתמודד איתם. הירידות בוול סטריט ומקומות אחרים לא קשורה להתנהלות של משרד הבריאות, היא קשורה באמת להערכות נכונות ואמיתיות של כל הגופים המובילים בבריאות בעולם שיש פה אירוע שהעולם הולך להתמודד איתו בשנה הקרובה, כנראה בלי הרבה אמצעים, בלי חיסונים, וצריך לקחת את זה בחשבון. אז האמצעים היחידים שנשארו לנו, אלה אותם אמצעים, החל מהגיינה ברמת הפרט ועד לפעולות ברמת המדינה של צמצום התקהלויות".

עריכה: אמיתי דואק

06/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


רון קופמן ואריה אלדד
רון קופמן ואריה אלדד  |  צילום: 103fm
Paris