ימי הקורונה באיראן

12385

ראש החוג למזה"ת באונ' ת"א על המצב הקשה ברפובליקה האסלאמית, בעקבות הנגיף: "העסק הזה מכה בכל מקום באיראן"


פרופ' עוזי רבי, ראש החוג למזרח תיכון באוניברסיטת תל אביב, שוחח עם בן כספית וינון מגל בתוכניתם ב-103fm על התפרצות נגיף הקורונה באיראן, התמודדות המשטר והתחושות של הציבור נוכח שיעור התמותה שממשיך לעלות בקצב מסחרר כמו גם שיעור ההדבקה. לפי נתונים רשמיים של הממשלה כ-124 אנשים מתו כתוצאה מהנגיף אך מדיווחים לא רשמיים עולה כי המספר האמיתי גבוה מ-1,800.

"העסק הזה מכה בכל מקום באירן" אמר פרופסור עוזי רבי. "שנים של סנקציות כלכליות, של הזנחה פושעת, רשלנית מאין כמותה של משטר הרשע הזה חושפים עתה בימי הקורונה את התשתית האיראנית במערומיה", הוסיף. לדבריו, "זה וירוס שעושה שמות, מפיל חללים באיראן. מי שרוצה לראות כמה קורונה יכולה להיות באמת מסוכנת שייקח את איראן - מקום שאין בו תשתית , אין בו הנעה בסיסית ובאמת זה מגיע למספר הנשאים הגבוה בעולם".

פרופ' רבי סיפר כי לפי הנתונים הרשמיים העדכניים מהיום (ב') בבוקר מספר המתים באיראן עומד על 600, וציין כי מתבצעת "קבורה חשאית של פקידי מדינה בכירים, של אנשים במשמרות". לטענתו, "יש פאניקה גם בשורות המשטר כי הם קמים היום בבוקר לבידוד של ערים, איסור תנועה מעיר לעיר והרבה מאוד דברים שהם כופים כאן בכוח". הוא התייחס לסרטונים הקשים המופצים ברחבי הרשת מהעיר קום שהיא מקור ההתפרצות באיראן: "שקים של גופות אדם שמוטלים על רצפת בתי החולים, משהו שמבטא בעצם את חוסר האונים". כמו גם לצוות הרפואי שמחליט לעלות עם סרטונים לרשת בהם הם "מסבירים שהם לא יכולים לסייע כי הצוות שלהם בעצם נדבק, כי אין אמצעי חיטוי והמנעה בסיסיים. לכן, להגיד 'אירן כמרקחה' זה 'אנדרסטייטמנט'".

בתחילת התפרצות הנגיף באיראן נדמה היה שלאזרחים באיראן יש כעסים רבים על התנהלות המשטר וכי ייתכן ויצאו לרחובות למחות ואולי אף לנסות להפיל את המשטר. לאור ההתפרצות המהירה והקיצונית, שהספיקה לגבות את חייהם של רבים, ייתכן ואזרחים רבים יעדיפו להסתגר בביתם ולא לצאת לרחובות להפגין. פרופ' רבי טען כי "זה משטר שעולה קומה עם העניין של השרידות שלו. יש כאן מחזות של רעב, מחסור, חולי בהיקפים בלתי נסבלים אבל המשטר בעצם מתעניין, כל כולו ומעייניו לשרידותו הוא".

והוסיף: "אני הופך להיות יותר משוכנע בחודשים האחרונים שזה נכון שאנשים מכונסים בעצמם ודואגים למשפחה שלהם, אבל התשתית של יחסי האמון, העובדה שמחסום הפחד נשבר, שנקעה נפשם של אנשים מהמשטר הזה - אלה עוד יבואו חשבון עם המשטר הזה". הוא הודה כי אינו יודע מתי יתרחש 'החשבון' לדבריו אך טען כי "אין לי ספק שאת הקורונה ואת כל מה שקורה מסביב אנחנו ביום מן הימים נחשיב כעוד טריגר שהביא את המשטר הזה לקיצו". וסיכם: "זה דבר מפחיד באמת מה שקורה באיראן".

 

עריכה: עופרי גליכמן

09/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


תמונות מתוך איראן
תמונות מתוך איראן  |  צילום: ATTA KENARE/AFP/Getty Images
Paris