ניסים משעל וטל שלו

"אני לא יכול להצטרף לגל האופטימי"

פרופ' מוטי רביד סירב לשמור על אופטימיות מלאה, והתנה את מצב הקורונה בארץ באזרחים: "אם ההסגר יימשך, נראה ירידה דרסטית בהדבקות"


נכון לבוקר זה, מספר החולים המאומתים בנגיף קורונה בישראל הגיע ל-433 בני אדם, זאת לאחר קפיצה של 96 חולים שאובחנו בשעה האחרונה. לצד הקפיצה במספר החולים, נרשמה גם קפיצה במספר הבדיקות לגילוי הנגיף. פרופסור מוטי רביד, מנהל בית החולים מעייני הישועה, הביע את דעתו על המצב במדינה בימים אלה ועל ההתמודדות עם המגיפה, ואמר: "אנחנו נאבקים במגיפה הזאת עם יד אחת קשורה מאחורי הגב".

מנהל בית החולים מעייני הישועה התייחס לנתונים העדכניים מסין, מוקד ההתפרצות של המגיפה, שלפיהם אין נדבקים חדשים. למרות הנתונים המעודדים, אמר: "אני לצערי לא יכול להצטרף לגל האופטימי". לטעמו, המקרה בסין "נותן לנו שיעור מאוד חשוב, כי הוא אומר שאפשר". מנגד, טען הפרופסור כי "אנחנו לא סין, אנחנו לא יכולים לנקוט את האמצעים הדרקוניים שהם נקטו. אנחנו רוצים להגיע למצב שבו לא יהיו נדבקים, בלי שכמה אלפים ימותו קודם, כפי שקרה בסין. לנו יכולה להיות תוכנית ברורה מאוד להגיע לזה בזמן לא רב".

פרופסור רביד הודה כי הוא "קצת יותר אופטימי, כי אם הסגר הזה יצליח להימשך מספר ימים, עשרה ימים לערך, נראה ירידה דרסטית בהדבקות". לטענתו, "אם הוא באמת ייאכף כמו שצריך, אם האוכלוסייה תשתף פעולה, כי אכיפה כאן לא מספיקה, אנחנו נראה ירידה". אך האם זה מספיק? הוא הודה כי אינו יודע, אך הוסיף כי "היה מאוד טוב אם לרפואה בארץ, שגם ככה רזה ומדולדלת, היו נותנים אמצעים יותר בשפע, כי זה מאוד מפריע לעבוד במציאות היום".

בהמשך ביקר את ההתנהלות במאבק נגד מגיפת הקורונה וטען כי "אנחנו נאבקים במגיפה הזאת עם יד אחת קשורה מאחורי הגב. אין מספיק בדיקות, מטוסים ומעבדות. אין לנו מספיק ציוד מיגון ולכן העובדים בלחץ, צריכים לריב על מסכות ולתכנן פעילות כדי לחסוך בציוד. אנשים נדבקים, אומנם לא הרבה, אבל זה יוצר פאניקה, מצב רוח רע וזה מאוד מכביד על הטיפול. אין שפע, וכשאין שפע בציוד וצריך לחשוב על כל מסכה שאתה לוקח וחלוק - יש בעיה קשה מאוד לצוותים הרפואיים".

"אנחנו בבעיה"

פרופסור רביד טען כי "לא הכשירו מעבדות, אף על פי שכל בתי החולים שיכולים לעשות את זה, ורוב בתי החולים למעשה יכולים, לא קיבלו ציוד, מכשירים ובדיקות". הוא הדגיש כי הוא אינו מבדיל בין מחסור בבדיקות למחסור באמצעים לבצען ואמר: "מבחינתי, אם אני מבקש - אני לא מקבל. גם היום כשיש אצלי בבית החולים חולה חשוד, חצי יום עובר במקרה הטוב, ולפעמים יותר עד שמקבלים תשובה".

בבית החולים מעייני הישועה יש לדבריו "מעבדה שיודעת לעשות את זה, אבל עד שמאמנים את האנשים, שלשום למעשה התחילו את התהליך של לקבל את האישור העקרוני שנעשה, עד שנעשה, עד שיהיה ציוד ועד שיהיו מטוסים - אמרו לי שייקח עוד שבוע לפחות. בינתיים, אנחנו בבעיה". הוא סיפר כי הוא "שולח בדיקות ביומיים האחרונים לרמב"ם, שליח נוסע שלוש-ארבע פעמים ביום".

בימים האחרונים הופצו סרטונים של קבוצות מהציבור החרדי שלא נשמעות להנחיות משרד הבריאות, דבר שעורר חשש בקרב שאר האוכלוסייה מחשש להידבקות. פרופסור רביד, מנהל בית החולים מעיני הישועה אשר ממוקם בבי ברק, התייחס לסוגיה ואמר: "הציבור החרדי הגיב לאט, לאט מדי. בסופו של יום הוא הגיב. כל הרבנים כולל הרב קנייבסקי שהיה הקיצוני שבמתנגדים לבידוד ולהפסקת הלימודים, כולם כבר הורו לסגור. הרב קנייבסקי הורה על כך אתמול בערב".

לטענתו, "אני הייתי הראשון שביקשתי להפסיק את הלימודים. בהתחלה ירדו עליי, אחר כך הבינו שאין מנוס מהדבר הזה". פרופסור רביד סיכם ואמר: "הציבור החרדי לאט-לאט מיישר קו. יש עדיין נקודות של ציבורים קטנים של הקיצוניים, שהם בכלל תמיד חושבים שהם יודעים יותר טוב מכל העולם וגם עכשיו. זאת בעיה, אבל בעיה נקודתית. יהיה אפשר לאתר אותם היום עם האמצעים שיש".

עריכה: עופרי גליכמן

19/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ניסים משעל וטל שלו
ניסים משעל וטל שלו  |  צילומים: 103fm ובאדיבות המצולמת
Paris