ניסים משעל וגאולה אבן־סער

"ההרשאה לאיכון - בידי מספר קטן של אנשים בלבד"

האם ההחלטה לאכן את הטלפונים של אזרחי המדינה כדי למנוע את הפצת נגיף קורונה הינה ערכית? • השר גלעד ארדן: זה צעד דחוף שהגיע מאנשי משרד הבריאות


בזמן שכל אזרחי ישראל עסוקים בבהלה מנגיף הקורונה המתפשט בישראל, שהדביק כבר 433 מאזרחי המדינה, מנסים בכירי המפלגות הגדולות לפעול להקמת ממשלה, או לכל הפחות ממשלת חירום. האם חילוקי הדעות רבים מדי? השר לביטחון פנים גלעד ארדן (הליכוד) הביע את דעתו על המצב הפוליטי בצל המגפה ולאור ההנחיות המחמירות שהובילו בין היתר גם להשבתת פעילות הכנסת: "אנחנו בממשלה הזרוע המבצעת והמנגנון שאמור לפקח עלינו זה כנסת ישראל, והוא צריך לפעול כול הזמן".

בימים אלה של חוסר ודאות, מושמעת ביקורת על החלטת יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין שלא לאפשר את פעילות הכנסת מחשש להידבקות. השר לביטחון פנים טען כי "רק לפני שבועות בודדים הוא חטף ביקורת קשה מהליכוד כשהוא אפשר את הדיון ואת דחיית בקשת החסינות של ראש הממשלה, אז אי אפשר אחרי כמה שבועות להפיל עליו את כל מה שקורה". עוד אמר השר כי: "אני בטוח שעד תחילת שבוע הבא תהיה הכרעה בנושא הזה והכנסת תמשיך לפעול ולתפקד, כפי שצריך להיות וחובה שיהיה בחברה דמוקרטית".

לדבריו: אני לא מפחית מהחשיבות של התהליכים הדמוקרטיים ותפקודה של הכנסת, ובוודאי שהיא חייבת לחזור ולתפקד כמה שיותר מהר. אנחנו בממשלה הזרוע המבצעת והמנגנון שאמור לפקח עלינו זה כנסת ישראל והוא צריך לפעול כול הזמן". אך מנגד אמר: "תקנון הכנסת קובע שבחירת יו"ר הכנסת תתקיים עד להשבעת הממשלה או כשיש קונצנזוס. זה שיש מחלוקת על כך, לא אומר שביום הראשון שנפתח מושב הכנסת חייבים לבחור. בדיוק כמו שהם עושים תרגילים פוליטיים לגיטימיים, שלא היו מקובלים בעבר. פתאום יש הצעות חוק פרסונליות ורטרואקטיביות כדי לבטל את ההצבעה של הציבור לראש הממשלה".

השר ארדן טען כי האמירה שיש לכחול לבן רוב שגויה, "הייתה פה מגמה מאוד ברורה של התחזקות של הימין, של ראש הממשלה והליכוד. אביגדור ליברמן מציג שנים לציבור עמדות ימין ומסביר איך בלי נאמנות אין אזרחות, ושחברי הרשימה המשותפת צריכים להיות בכלל בכלא ולא בכנסת, ועכשיו הם השותפים. אני חושב שלא הושג שום רוב לכחול לבן". הוא ציין כי: "כחול לבן אמרו כל הזמן שאם הליכוד יהיה באחד יותר אז - נתניהו יישאר. אנחנו על 3-4 יותר".

בהמשך הביע את דעתו על ההחלטה לאפשר שימוש באמצעים דיגיטליים, שמשמשים בשגרה למלחמה בטרור, על מנת להאט את התפשטות המגפה. השר הודה כי הצעד הזה "הוא אכן קיצוני", וסיפר כי דנו לגביו במשך 8 שעות, וכי "בישיבה הזאת דרשנו הרבה מאוד צעדים שנכנסו לתוך התקנות. האיכון של היכן החולים ואלה שהיו לידם נמצאו הוא חומר שאמור להיות מושמד. ההרשאה היא לזמן מאוד קצר ומספר בודד של אנשים במשרד הבריאות מקבל אותם".

בקרב הציבור יש הטוענים שמדובר בפגיעה בפרטיות, ובמיוחד שהדבר נעשה ללא ועדה מפקחת. השר טען כי "עם כל זה שרוצים להפחיד את הציבור מקריסה של הדמוקרטיה, יש פה צעד דחוף שהיה נדרש כדי למנוע את התפשטות המגפה. הוא בא מאנשי משרד הבריאות שביקשו את זה, ראש הממשלה לא יזם את זה, אנחנו רק עזרנו לאנשי משרד הבריאות כדי לאשר את זה כמה שיותר מהר".

"הכלי הכי אפקטיבי זה ריחוק חברתי"

השר לביטחון פנים סבור שהכלי היעיל ביותר למיגור המגפה הוא הסגר עם אכיפה משטרתית, הוא סיפר כי "יש כבר אכיפה באמצעות משטרה שהתמקדה בעיקר בבעלי עסקים ואולמות, אנשים שאחראים על מתחמים בהם עלולות להיות התקהלויות". עוד אמר כי: "אחרי הרבה שעות של ישיבות עם משרד הבריאות, משה בר סימן טוב וסיגל סדצקי, הכלי הכי אפקטיבי, ותסתכלו על כל מדינות המערב, לבלימת ההתפשטות של הנגיף זה הריחוק החברתי".

השר לביטחון פנים התייחס לצרפת, איטליה, סין ולונדון שעשו הסגר במטרה להתמודד עם המגפה ואמר כי "יש כאלה שמגיעים לשם מיד וכאלה שיותר מאוחר כי זה צעד קשה, כואב, שפוגע בכלכלה ובפרנסה של אנשים. לצערנו, יש נגיף שאין לו עדיין תרופה, ורוצים להאט את ההתפשטות שלו, כדי שבתי החולים לא יוצפו בבת אחת ויקרסו. הם לא יוכלו לתת מענה גם לחולים אחרים במדינת ישראל, חולי הסרטן והריאות וכל החולים הקשים בבתי החולים שלא הפסיקו בגלל הקורונה. אנחנו רוצים לשטח את עקומת הגדילה במספר החולים ואין שום כלי אחר כיום חוץ מהריחוק החברתי והבידוד".

לדעתו, "עדיף לעשות את הצעדים הקשים יותר מהר ולתקופה קצרה יותר, מאשר לאט-לאט ואז נצטרך להתמודד עם היקף הרבה יותר גדול של חולים על מערכת הבריאות". עוד הוסיף ואמר: "היום, המלצות משרד הבריאות די חופפות את מה שחשבתי שצריך לעשות, אבל ביקשנו לעגן את זה בצווים מסודרים כדי שלמשטרה בכלל תהיה סמכות לאכוף. אין היום למשטרה שום סמכות חוקית לאכוף את זה, כי עדיין לא יצאו הצווים של משרד הבריאות"

הוא חשף כי "אתמול בלילה כבר העבירו לנו, למשרד לביטחון הפנים, טיוטה של הצו החדש שהולך להתפרסם היום או מחר". הצו מדבר על איסור לפתוח את חופי הרחצה, מפגשים גדולים יותר בפארקים כדי למנוע התקהלויות גדולות, אך הדגיש כי "זה לא שעומד להיות איסור, בשום תרחיש וגם באירופה אין מדינה שמונעת מאנשים לצאת מבתיהם, אנחנו לא שם. יהיה אפשר לצאת לסופרים, לתחנות דלק ולבתי המרקחת, לדברים החיוניים. אי אפשר מצד אחד לדרוש לסגור עסקים ומקומות עבודה, ומצד שני לאפשר התקהלויות".

לסיום, התייחס לקבוצות המיעוטים בחברה החרדית והערבית שפועלים בניגוד להנחיות, כדוגמת החתונה בבית שמש בה התקהלו כ-200 אנשים, חרף ההנחיה האוסרת על כך ומעוררים חשש רב בקרב שאר האוכלוסייה מהידבקות. "בעל האולם נעצר, לאחר שרדפו אחריו לכביש המנהרות, אתמול הוארך גם מעצרו. אני חושב שהייתה שם פעולת אכיפה מרתיעה, ראש הממשלה נפגש עם רבנים ורופאים ערבים כדי שהמסר יעבור מהמנהיגות המקומית, ובצדק". השר ארדן סיכם ואמר: "לצערי, יש תהליך הפנמה. זה דבר לא פשוט הבידוד החברתי".

 

עריכה: עופרי גליכמן

19/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גלעד ארדן
גלעד ארדן  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris