אודי סגל וענת דוידוב

"קשה מאוד לחזות את התפשטות המגפה"

פרופ' אייל לשם (ביה"ח שיבא) העריך כי בימים הקרובים נגיע לאלפי מאובחנים בקורונה • והוסיף: "עלולים לראות עלייה בתמותה"


ראש הממשלה בנימין נתניהו התראיין אתמול (ש') ל'חדשות 12' והתייחס להתפשטות נגיף קורונה בישראל, הוא טען כי מדובר במשבר הגדול ביותר מאז ימי הביניים וכי צפויים עשרות אלפי חולים ישראל. פרופ' אייל לשם, מנהל המכון לרפואת מטיילים ומחלות טרופיות במרכז הרפואי שיבא תל השומר, התייחס להתפרצות המגפה בארץ ולדבריו של ראש הממשלה, ואמר: "קשה מאוד לחזות את התפשטות המגפה, כיוון שיש הרבה פקטורים שמופיעים רק לאחר מספר שבועות. בימים הקרובים לא רק נעבור את האלף אלא נגיע לאלפי מאובחנים".

פרופסור אייל לשם התייחס לדבריו של ראש הממשלה אמש (ש') והסביר כי לטעמו, "מה שראש הממשלה התכוון הוא, שאם לא ננקוט עכשיו את מירב הצעדים במחמירים ביותר, ונזהה את קצב ההתפשטות של המגפה, אנחנו עלולים לראות עלייה בתמותה של אפילו אלפים ועשרות אלפים למשך זמן המגפה, שזה בשנה-שנתיים הקרובות".

עוד אמר כי "קשה מאוד לחזות את התפשטות המגפה הזאת, כיוון שיש הרבה פקטורים שמופיעים רק לאחר מספר שבועות". פרופסור לשם טען כי השאלה החשובה ביותר כרגע היא "לא כמה בדיקות, אלא את מי לבדוק". הוא הסביר כי הם מנסים "לזהות חולים שנכנסים לבית חולים, כי הם מסכנים את הצוות והמאשפזים האחרים. אנשי צוות שיש להם מחלה קלה או א-סימפטומטיים, אבל באים במגע עם חולים, והם עלולים לסכן את עצמם או אנשים אחרים". נוסף על כך, "חשוב לנו להבין מה עומס התחלואה בקהילה, אין כרגע מידע יציב שאפשר להגיד שהתחלואה בקהילה ממשיכה לעלות מהר, נעצרת, או אולי אפילו תוך שבוע-שבועיים יורדת".

"המדגם הוא החשוב, שם קרוב לוודאי שמתבצעות בין 3,000-2,000 בדיקות ליום, שהן מפוזרות היטב, מייצגות את אוכלוסיית ישראל, הן מספקות. לכן, אני מעריך שהנהלת משרד הבריאות אומרת – 'זה לא מלחמה כוללת, פה מדובר בסיכול ממוקד לווירוס'. כלומר, לא לבדוק את כולם, אלא לבדוק את מי שיעזור לנו. בימים הקרובים לא רק נעבור את האלף אלא נגיע לאלפי מאובחנים, כי ברגע שהתחלת לבדוק אלפי בדיקות, אתה רואה יותר ויותר נדבקים. בהחלט ייתכן שהרבה אנשים סביבנו בקהילה שמבודדים את עצמם למרות שלא אובחנו בקורונה – באמת יש להם קורונה".

"אנחנו עדיין יודעים מעט מדי"

בסוף השבוע האחרון דווח על 14 מעבדות שנסגרו למשך השבת מתוך 21 מעבדות פעילות דבר שעורר טענות רבות וחיזק את הביקורת כלפי התנהלות משרד הבריאות עם נושא הבדיקות לאבחון נגיף קורונה. פרופסור לשם התייחס לטענות, ואמר: "ייתכן שיום אחד יסתכלו אחורה ויגידו שלנקודה הזאת אפשר היה להתכונן יותר טוב, אך זה לא הזמן עכשיו לעשות את זה, כיוון שכרגע יש עלייה משמעותית ביכולת הבדיקה. בשיבא כרגע עובדת מעבדה יום יום כולל סוף השבוע. לא מדובר בחיל מילואים שים לו אפוד מהימ"ח ו'צא לקרב', במעבדה צריך לאמן את הטכנאי, במיוחד שהווירוס מסוכן כל כך". 

ראש הממשלה הציע אתמול לבצע בדיקות דם לנוגדנים לנגיף קורונה על מנת להחזיר לעבודה אנשים שימצאו כמחוסנים לנגיף. פרופסור לשם הסביר כי ההנחה נשענת על הסברה כי אדם שחלה פעם אחד בנגיף מחוסן לכל החיים, אך הבהיר כי "אנחנו לא יודעים אם מישהו שנדבק פעם אחת בקורונה לא יכול, נניח בחורף הבא, להידבק שוב כמו בשפעת. אנחנו לא יודעים אם קורונה יותר דומה לשפעת או יותר לחצבת, שיש נוגדנים ואתה מוגן".

הוא הוסיף להתייחס לנושא בדיקות הדם לנוגדנים וטען כי מדובר בדבר "לא פשוט בכלל, בגלל שמעולם לא נעשה". לדבריו, "יש לזה השלכות, היה ואדם יגלה שאין לו נוגדנים נגד קורונה, מה הוא עושה אז? הוא נשאר בבית כרגיל? הולך לעבודה? לא פשוט. אנחנו עדיין יודעים מעט מדי כדי להבין מה תהיה המשמעות של צעד כזה". אך הודה כי "יכול להיות שניישם אותו, אבל זה לא משהו ליישום בשבועות הקרובים, אולי גם לא בחודשים".

 

עריכה: עופרי גליכמן

22/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm

"קשה מאוד לחזות את התפשטות המגפה"
"קשה מאוד לחזות את התפשטות המגפה"  |  צילום: אבשלום שושני/פלאש90
Paris