ינון מגל ובן כספית

"כחול לבן משתמשת ברוב שונאי רה"מ"

השר גלעד ארדן על הצעדים הבאים במלחמה בהתפשטות נגיף קורונה בישראל: "המלצת משרד הבריאות - להחמיר את הסגר" • וגם: על העתירה נגד יו"ר הכנסת


יו"ר סיעת הליכוד ח"כ מיקי זוהר החתים אתמול (א') את חברי גוש הימין על מסמך שבאמצעותו הם מתחייבים כי אם יקדמו הליך בחירה של יו"ר כנסת חדש, או יקדמו את החוקים נגד כהונת נתניהו - יופסק המשא ומתן להקמת ממשלת אחדות עם כחול לבן ולא יעמידו מועמד לבחירות ישירות. השר לביטחון פנים גלעד ארדן הביע את דעתו על המצב הפוליטי, כמו גם על המצב המדיני לאור התפשטות הקורונה ועל האפשרות להחמרת הסגר: "יוגדר בדיוק לאן האנשים רשאים לצאת, כמובן תהיה הודעה מקדימה מראש כדי שאנשים יוכלו להצטייד בבתים"

השר לביטחון פנים סיפר כי בעוד כחצי שעה יתחיל הדיון אצל ראש הממשלה בנושא החמרת הסגר, "ההמלצה של משרד הבריאות להבנתי היא כן, גם אני חשבתי כך ואמרתי זאת לפני כשבוע. אני חושב שאת המחיר הכלכלי, לצערי הרב, אנחנו, אזרחי ישראל משלמים ממילא ברובם. לכן, אם המטרה של ההסגר הזה היא לוודא שההתפשטות המהירה שעלולה להיות לנגיף נבלמת; כדי שמערכת הבריאות תוכל להתארגן ולחזק את התשתיות שלה ואת ציוד ההנשמה; כדי שתהיה לה יכולת רבה יותר להציל חיים; כדי שלא נגיע למצב של איטליה, אם כבר משלמים את המחיר הזה להצלת החיים - עדיף לוודא שהצעד הזה משיג את התוצאות".

הוא הדגיש כי "אני לא אומר שהוא לא משיג, כי יש שיתוף פעולה סך הכול יפה מאוד של הציבור. אבל, עדיין יש מאות אלפי אזרחים שיוצאים למקומות עבודה שלא בהכרח חיוניים, גם אוכלוסיות שיש עדיין בתוכן הפרות". לטענתו, "זה עלול לגרום לכך שגם אם נצליח לדחות את ההתפרצות, ממנה יש דאגה וחשש במערכת הבריאות, ההתפרצות הזאת עלולה כן להגיע".

ומה יקרה אם יוחלט על החמרת הסגר? "המשטרה, שאחראית היום על הפיקוד והשליטה, תקבל תחתיה גם 16 גדודים מצה"ל. המשמעות היא שהמשטרה בעצם מחלקת את מדינת ישראל לרובעים ומבזרת סמכויות למפקדים אזוריים בכול שכונה, בכל רחוב, בכל עיר, וגזרת האחריות שלו היא למנוע יציאה למטרות לא חיוניות שיוגדרו. כפי שזה נראה באיטליה וגם בלוס אנג'לס בימים אלה", הסביר השר.

הוא הודה כי "היום אין יכולת אכיפה אמיתית לתקנות האלה, כי משאירים את זה לשיקול הדעת של האדם - מה זו יציאה חיונית ומה לא. לכן, היועמ"ש קבע שיש סנקציות על בעלי עסקים שפותחים, על מפרי בידוד ועל התקהלות של 10 ומעלה. אין סנקציה על הציבור הרחב לצד הקביעה שהם יוצאים מהבית רק למטרות מסוימות, כי המטרות הן מאוד רחבות. המטרות האלה בהסגר מלא יצומצמו, יוגדר בדיוק לאן האנשים רשאים לצאת, כמובן שתהיה הודעה מקדימה מראש כדי שאנשים יוכלו להצטייד בבתים".

בן כספית תהה אם משמעות הדבר שאזרחים יצטרכו להשיג אישורים בכל פעם שיבקשו לצאת מבתיהם, השר השיב: "כן, עד כמה שזה נשמע לא נעים ולקוח מסצנות שהיינו רואים בסרטים. אם נשתכנע שזה יכול להציל חיים רבים במדינת ישראל וזה יהיה לפרק זמן קצר, אז כן גם הדבר הזה". הוא סייג זאת ואמר כי לדעתו "יש עוד צעדים שהממשלה צריכה לחייב לפני שמגיעים להסגר המלא". הוא סיפר כי אינו יודע מתי אזרחי ישראל יתעוררו למצב בלתי נתפס של סגר כללי ואמר: "בסוף זה תלוי בהערכות של משרד הבריאות, אני לא קובע פה את התורה ולא אף אחד אחר, זה רק המומחים שלהם"

"מצב חירום בעורף האזרחי"

באיטליה יש אלפי מתים מנגיף קורונה, מאות ביום, בעוד שבמדינת ישראל כרגע יש מת אחד בלבד מהנגיף. השר הבהיר כי "אם חס וחלילה נחכה זה עלול להגיע גם לשם. לכן רוצים למנוע את זה". הוא הודה כי "יש לי ארבעה ילדים קטנים בבית, אני מבין שכל מאזין שלכם עכשיו מרגיש אפילו דיכאון ממה שאני אומר, ובצדק. משתדלים להתחלק בנטל כמו אזרחי ישראל. אנחנו לא שונים פה בבית מכל משפחה אחרת". הוא התייחס גם להפסקת הלמידה מרחוק של מערכת החינוך ואמר: "הלמידה מרחוק היה דבר מאוד חשוב בימים הראשונים וגם לי חבל מאוד שהוא נפסק. אני חד משמעית מקווה שראש הממשלה ושר החינוך יפתרו את זה כמה שיותר מהר".

כמו כן, התייחס לתמונות מסוף השבוע של אזרחים שלכאורה יצאו לבלות חרף הנחיות משרד הבריאות ואמר: "אני חושב שהתמונות לא שיקפו את המציאות. אבל ברגע שהסכמנו שאנשים יצאו עם עוד אדם לעשות ספורט, מה לנו כי נלין עליהם? זה מה שהממשלה אפשרה בתקנות. זה לא מעיד על הכלל וגם מה שקורה בדרום אצל חלק מהבדואים לא מעיד על הכלל. לטענתו, "הבעיה היא לא בחריגים, אלא ביום-יום שיש עדיין פעולות פנאי ויציאה של אזרחים. אפשר באמצעות החלטות נוספות שיצמצמו את היציאה הזאת להקטין עוד יותר את ההתפשטות".

השר התייחס לסוגיה האם להעביר את ניהול המשבר לצבא והסביר כי "יש פה חוסר הבנה ובלבול בכל הנושא של ניהול העורף., בואו נבדיל בין קביעת ההחלטות המקצועיות בתחום הבריאות, שזה חייב להישאר במשרד הבריאות, לבין כל השאלות שמתעוררות כשאזרחים נשארים בבתיהם והמשק בשעת חירום, שזה חייב להיות שולחן אחד של שרים שנותנים מענה לבעיות שנוצרות.

לטעמו, "שר הביטחון נושא באחריות לתפקוד המשק בשעת חירום והרציפות התפקודית, הוא צריך לרכז בנפרד שולחן של קבלת החלטות בקרב משרדי הממשלה, שנותן כל הזמן מענה לבעיות שנוצרות כתוצאה מהמצב הייחודי שאנחנו שרויים בו. אני חושב שזה צריך לעבור לשם. לאזרחים לא משנה למה הם בבתיהם והמשק נעצר, האם בגלל טילים, מגפה, רעידת אדמה או שריפה, זה מה שנקרא מצב חירום בעורף האזרחי. פה חייב להיות שולחן של שרים שנותנים מענה לבעיות שנוצרות, בנפרד מהתמודדות של מערכת הבריאות עם הסוגיה המקצועית".

לסיום התייחס ארדן להחלטת בלוק הימין לא להשתתף בדיונים היום (ב') בכנסת והסביר כי "יש היום אקט הפגנתי, שמטרתו להמחיש לציבור באיזה דרך כחול לבן ובאיזה עיתוי, חשוב לה עכשיו להשתלט על מוקדי הכוח בכנסת. זה ברור שהם משתמשים ברוב שלהם, שהוא לא רוב להקמת ממשלה - כי אין להם רוב להקמת ממשלה אלא רוב שונאי נתניהו, כדי להשתלט על מוקדי כוח. זה דבר שעלול לטרפד תהליך, שבשאיפה שלי, יקים פה ממשלת אחדות. לכן, אנחנו באקט הפגנתי לא מגיעים היום. ברור שממחר חברי הכנסת שלנו נדרשים להופיע בוועדות ולתפקד ולהשתתף בעבודת הכנסת".

 

עריכה: עופרי גליכמן

23/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גלעד ארדן
גלעד ארדן  |  צילום: הדס פרוש/פלאש90
Paris