אודי סגל וענת דוידוב

"מה שאדלשטיין עושה - זה ערעור הדמוקרטיה"

פרופ' דניאל פרידמן תקף את יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין שיצא נגד בג"ץ: "ביהמ"ש העליון בסך הכול תומך ברוב בכנסת"


אתמול (ב') התקבל פסק הדין של שופטי בג"ץ אשר דחו את עמדת יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לאחר שהתבצר בסירובו לאפשר את בחירת יו"ר הכנסת החדש. הנשיאה אסתר חיות כתבה בפסק הדין כי אדלשטיין חותר תחת יסודות התהליך הדמוקרטי. שר המשפטים לשעבר פרופסור דניאל פרידמן התייחס לביקורת שהעביר יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין על פסיקת בג"ץ, שלפיה הוא צריך לאפשר ביום רביעי בחירת יו"ר כנסת חדש, והביע את דעתו על המצב: "זה ממש ערעור הדמוקרטיה - אם לא ההרס שלה".

פרופסור דניאל פרידמן התייחס לדברי הנשיאה חיות ואמר: "אני חושב שהיא דיברה במתינות. אני חושב שמה שאדלשטיין עושה זה בלתי מתקבל על הדעת לחלוטין". הוא המשיך וטען: "הרי בסופו של דבר מה תמיד דרשו בכנסת? שיקבלו את עמדת הרוב בכנסת. הרוב בכנסת רוצה משהו, מי שחוסם את הרוב זה לא בג"ץ, זה אדלשטיין. הוא לא מקבל את עמדת הרוב, הוא לא נבחר על ידי הכנסת הזאת, הוא נבחר על ידי הכנסת הקודמת".

הדמוקרטיה בישראל מושתתת על עקרון הפרדת רשויות – הרשות השופטת, הרשות המחוקקת והרשות המבצעת. יש התומכים בהחלטת אדלשטיין וטוענים כי בג"ץ מתערב באופן בוטה בעבודת הכנסת, פרופ' פרידמן התייחס לטענות ואמר: "זה צריך להיות באמת יוצא מן הכלל שבג"ץ מתערב בעבודת הכנסת, אבל כאשר הכנסת חדלה לתפקד, אתה נמצא במצב שיש מישהו שמשבש את עבודת הכנסת. צריך להשאיר את השימוש הזה, ומי שמשבש זה אדלשטיין, שאיננו מאפשר לרוב בכנסת שרוצה לפעול".

עוד אמר שר המשפטים לשעבר כי "זה מקרה קלאסי שבג"ץ חייב להתערב. זה לא עניין של לעשות סדר בין ילדים רבים, זה עניין של לאפשר לרוב לפעול. מה זה דמוקרטיה? זה קבלת הרוב". לדבריו, ההחלטה של אדלשטיין "זה ממש ערעור הדמוקרטיה - אם לא ההרס שלה. דמוקרטיה פירושה שמי שנבחר בעבר ואיבד את הרוב, מעביר את השרביט עם חיוך ואיחולי הצלחה למי שייבחר על ידי הרוב החדש".

תקנון הכנסת מאפשר למנות יו"ר כנסת מיום השבעתה ועד ליום הקמת הממשלה. בפלונטר הפוליטי הנוכחי, נדמה שלא ניתן להקים ממשלה ולכן יש הטוענים כי אדלשטיין לא חייב להיענות לדרישה למנות יו"ר חדש במצב הנוכחי. פרופ' פרידמן טען כי "אין בזה שום היגיון, על פי הטענה הזאת אם לא ניתן יהיה להקים ממשלה, הוא יכול להידבק לנצח לכיסא שלו. זה בדיוק אנטי דמוקרטי. זאת אומרת, אם לא תקום ממשלה הוא ימשיך לשבת, כפי שהיה לנו בשתי הבחירות הקודמות. במילים אחרות - הרוב בכנסת לא יכול להזיז אותו. דמוקרטיה, פירושה שרוב בכנסת יכול גם לשלוט בתקנון, יכול גם לשנות את התקנון, והוא אומר 'אני לא אתן לכם'".

"זו מהפכה אנטי דמוקרטית"

בהמשך דבריו אמר: "העניין הוא שמיעוט השתלט על הרוב בכנסת וזו מהפכה אנטי דמוקרטית. כל עניין הפרדת רשויות לא אומר שבמקרה שמשהו משתבש ברשות אחת, הרשות השנייה לא תטפל בה. תתאר לך שנשיא בית משפט, חס וחלילה לשמחתנו זה אף פעם לא קרה, מחליט שהוא סוגר את בית המשפט והוא לא יעבוד יותר. שר המשפטים לא יתערב? אם יקרה דבר כזה, יש את הנהלת בתי המשפט שכפופה גם לשר וגם לנשיאת העליון, אז צריך למצוא דרך להפעיל את זה".

לדעתו, ניתן למנות את ח"כ מאיר כהן ליו"ר כנסת גם בממשלת מעבר, "יש בהחלט יתרון שלא כל הכוח מרוכז ביד אחת. הוא צריך להיות ממלכתי. הוא לא יהיה רשאי למשל למנוע הצבעות הכנסת. תראו מה קורה בארה"ב, קורה שיש נשיא ובית הנבחרים לא פועלים?". הוא הודה כי "קיים חשש גדול" שאדלשטיין יבחר לא להיענות לדרישת בג"ץ ואמר כי "זה יהיה המשך של המהפכה האנטי דמוקרטית, כי הבעיה היא לא שהוא לא מבצע את ההחלטה של העליון, שזה רק מחמיר את זה, הוא לא מבצע את הרצון של רוב הכנסת. הרי זה שורש העניין". לטעמו, אם יבחר לפעול כך, "אנחנו נהיה במשבר עוד יותר חריף".

עוד המשיך ואמר כי בתרחיש כזה, "יצטרכו לפנות עוד פעם לעליון" והודה כי "זה מצב מסובך. השאלה היא איזה כלים יש לו להתמודד עם זה השאלה, אם הוא יכול לקבל החלטה הואיל ויו"ר הכנסת איננו פועל", והדגיש כי הוא "דוחה בנחרצות מוחלטת את הרעיון שאפשר לא לקיים החלטה של בג"ץ".

 

עריכה: עופרי גליכמן

24/03/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


יולי אדלשטיין
יולי אדלשטיין  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris