בפתח התוכנית שוחח אראל סג"ל עם שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' (ימינה), ששוהה בימים אלו בבידוד בביתו. השר התייחס לפסיקת בג"ץ בעניין יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ולהחלטתו לסרב לה. לטענתו, משתלטים על הכנסת בהשתלטות עוינת: "עוד לא עברו שבועיים מאז שהם השיגו רוב, ובדורסנות הם משתלטים על הכנסת". בהמשך התייחס למשבר הקורונה ולהשפעתו על תושבי ישראל ואמר: "משבר הקורונה מאפשר לנו לגלות את הצדדים היפים של החברה הישראלית ,אחד מהם הוא ערבות הדדית".
שר התחבורה שוהה "בבידוד כבר ממוצאי שבת, מנצל את הזמן לעבודה ומשפחה", אך עוקב באדיקות אחר המתרחש בכנסת. הוא התייחס לפסק הדין של בג"ץ הקורא ליו"ר הכנסת להחזיר את פעילותה לשגרה, וטען כי "יש בפסיקה הזאת של בג"ץ בעיה אחת בלבד, היא מנוגדת לסעיף מפורש בחוק יסוד הכנסת , מנוגדת לתקנון הכנסת ולמה שהיה מקובל במדינת ישראל בכמעט 72 שנות קיומה".
הוא הסביר כי "יו"ר הכנסת נבחר לאחר שתמונת הממשלה מתבהרת והסיבה היא פשוטה. הכנסת חייבת להיות גורם מפקח, מבקר, היא לא יכולה להיות בשום פנים ואופן גורם לאומתי לממשלה". לטענתו, "משתלטים עכשיו על הכנסת בהשתלטות עוינת", והסביר: "תמיד היה ברור שהכנסת לא רק משקפת את הרוב, עושה מה שהיא רוצה, והמיעוט הופך לסטטיסט שיכול רק לבוא לצעוק ולהגיש הסתייגות".
לדבריו, "אין לכחול לבן רוב אמיתי של 61 ח"כ, אם יש להם? קדימה, שיקימו ממשלה". לטענתו אין להם "רוב פרודוקטיבי שיודע לייצר משהו. יש להם רוב טכני, מלאכותי, דחוק מאוד שכל מה שהוא הולך לעשות בתקופה הקרובה, זה להפריע לממשלה להתמודד עם אחד המשברים הכי דרמטיים שידעה מדינת ישראל. לא אחד, הכי דרמטי. לא היה משבר יותר משמעותי מהמשבר הזה במדינת ישראל וגם בעולם כולו ב-100 השנים האחרונות. משבר בריאותי ולא פחות מזה - משבר כלכלי".
השר סמוטריץ' התייחס לטענות לפיהן אי ביצוע פסיקת בג"ץ יוביל לאנרכיה ולמות הדמוקרטיה, והבהיר כי " אדם פרטי בוודאי חייב לציית לכל פסק דין, של כל בית משפט, בין אם הוא אוהב אותו ובין אם לא. כאן מדובר על משבר חוקתי בין שתי רשויות שוות". הוא הדגיש כי "אני לא מוכן לקבל את העליונות המוחלטת של בית המשפט על הכנסת, זו הפיכה שיפוטית שעשה כאן אהרון ברק ללא שום מקור סמכות בחוק, ללא שום דיון ציבורי, ללא שום לגיטימציה אמתית. אין עליונות לבית המשפט, יש 3 רשויות שלטון שוות בכוחן. זה הרציונל של הפרדת הרשויות שנאבקות ביניהן וזה מה שמונע שהכוח המשחית יהיה בידה של רשות אחת בלבד".
השר התרעם ואמר: "עוד לא עברו שבועיים מאז שהם השיגו רוב ובדורסנות הם משתלטים על הכנסת בצורה שמעולם לא הייתה כמותה. לבוא ולהגיד שבית המשפט הוא עליון בצורה חד משמעית ויכול להכתיב לכנסת את סדרי עבודתה - זה בעיניי הזוי. אחד מחוקי הדגל של ממשלת הימין שהייתי שותף בה בכנסת ה-20, חוק ההסדרה, תקוע בבג"ץ כבר 3 שנים בצו ביניים, שזה כשלעצמו מופרך לחלוטין. האם יעלה על הדעת שהכנסת תתכנס ותנחה את בג"ץ – 'עד מחר נא לתת פסק דין בעניין ההסדרה'"?
עוד תהה השר, האם במידה והממשלה תיעזר בתקנות הגנה לשעת חירום על מנת להורות על "סגירת בית המשפט העליון ועל איסור מוחלט לדון בכול נושא, יעלה על הדעת שנשיאת בית המשפט העליון תציית לחוק הזה? למרות שהתקנות מאפשרות", וקבע: "ברור שאם הממשלה תוציא מחר תקנות הגנה כאלה, בית המשפט לא יציית להם. באותה מידה הכנסת לא צריכה לציית לבית משפט שדורס את עצמאותה באופן ברוטלי ומנסה לכפות עליה לנהל את עניינה". לדבריו, "יו"ר הכנסת הנוכחי פועל בהתאם לחוק, לתקנון ולמה שהיה מקובל במדינת ישראל ב-22 הכנסות הקודמות".
שר התחבורה פנה למאזיני התוכנית ואמר: "אני שואל את מאזינינו האם זה דמוקרטי? מה שעושים כחול לבן ומה שעשה אתמול בג"ץ, שמשחק לידיים שלהם, זה כמו אותו חזיר שפושט את טלפיו ואומר 'טהור אני' בשעה שהוא סמל לטומאה. זו בדיוק הסיטואציה שאנחנו עומדים בתוכה, הם הולכים לעשות את המעשה הכי לא דמוקרטי, הכי דורסני, הולכים להשתיק 59 מנדטים ומילוני האזרחים שהצביעו ל-59 המנדטים האלה, תוך כדי שמשנים את כללי המשחק מה שהם רוצים זה להשתלט על הכנסת, להעביר חוק שאוסר על נתניהו להתמודד, ואז ללכת בהוראת שעה לבחירות אישיות לראשות הממשלה. גנץ בעצם אומר שהוא מסלק מהדרך מתמודדים שמסוגלים לאיים עליו".
בהמשך דבריו התייחס לחלוקה הפוליטית של ימין ושמאל וטען כי "יש הבחנה מאוד ברורה בין הימין והשמאל במדינת ישראל והיא התחילה עוד לפני קום המדינה. הימין, מאז האמירה של בגין באלטלנה שאנחנו לא משיבים אש, למרות שהייתה לו את כל הלגיטימציה בעולם, אנחנו תמיד הולכים על ביצים, תמיד נזהרים". בהמשך טען שהדבר משליך גם על החלטות מערכת המשפט, ואמר: "צר לי לומר שאין לי כבר ציפיות מבית המשפט העליון".
לטעמו, "יו"ר הכנסת לא צריך לציית לפסק הדין הזה, לא צריך לשתף פעולה עם הפיכה דמוקרטית - לא דמוקרטית. גם אם היא מבוצעת בשלב הראשון כאילו תוך נשיאת שמה של הדמוקרטיה. אנחנו צריכים להיאבק בזה בכל הכלים העומדים לרשותנו. אני מקווה שנצליח למנוע את זה בהליכים ציבוריים, פוליטיים ופרלמנטריים. והוסיף: "השמאל הוא חסר אחריות ודורסני. כשיש לו רוב הוא דורס באמצעות הרוב, כשאין לו רוב הוא דורס באמצעות מנגנונים לא דמוקרטיים כמו בית המשפט העליון".
מנגד, אמר: "אני חושב שיש אנשים בכחול לבן כמו הנדל, האוזר ואחרים שאפשר לדבר אל ליבם ואל מצפונם. כשהם יבינו את האיוולת הציבורית שיש כאן, כשיראו את הציבור שאותו הם מתיימרים לייצג מתקומם, בסוף יתעשתו ולא יתנו יד לשוד הדמוקרטי הזה ולניסיון להמליך כאן ראש ממשלה דרך זה שהוא מסלק הצידה את המתחרה הכי משמעותי שלו".
הוא התייחס לאפשרות שיו"ר הכנסת "יחליט בסוף שהוא לא נענה לעצתי וכן מציית לפסק הדין, עדיין יש לו מרחב תמרון. הוא יכול לשים את זה על סדר היום ולתת 10 שעות לכל דובר, למרוח את זה על פני שבועיים, יש מספיק כלים שאפשר לעשות בהם שימוש. אני לא מתייאש ולא מרים ידיים", והדגיש: "למלחמת אחים לא נגיע בשום פנים ואופן. זה בדיוק ההבדל בינינו לבין השמאל. אנחנו נאבק בזה בכל כוחנו, אנחנו נעשה לזה דה-לגיטימציה ציבורית".
לסיום, התייחס שר התחבורה למשבר הקורונה, ואמר: "אנחנו מטפלים במשבר הקורונה בכול הצדדים וההיבטים שלו. משבר הקורונה מאפשר לנו לגלות את הצדדים היפים של החברה הישראלית ,אחד מהם הוא ערבות הדדית והתנדבות עצומה. אנחנו הקמנו מיזם שנקרא 'ערבות המונים', זו טכנולוגיה אינטרנטית שמשדכת אוטומטית בין מתנדבים לאנשים עם צרכים. אלפי מתנדבים רשומים, מאות פניות הגיעו וטופלו, הכול נעשה אוטומטי ללא מגע אדם".
הוא הוסיף ואמר: "אני פונה לכולם, בין אם אתם בצד הנותן ובין אם נאלצים להיות בצד המקבל ויש הרבה אנשים כאלה, זה טבעי במשבר כזה, תרשמו או להתנדב או להיעזר והמערכת משדכת אוטומטית. הכול לפי הכללים של משרד הבריאות, תוך זהירות על בריאותנו ובריאות הציבור. אלה הרגעים היפים וזה הפער העצום בין הפוליטיקה הקטנטנה שעושים בכחול לבן לעם הנהדר שלנו".
עריכה:עופרי גליכמן