אתמול (ג') אמר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופסור איתמר גרוטו, כי ייתכן ויחולקו לאזרחי ישראל מנות קרב. את האמירה אמר פרופסור גרוטו בבדיחות הדעת, אך עורר חשש ציבורי רב ממחסור במזון על אף שהסופרים נותרים פתוחים. בשל כך, החליטו בן כספית וינון מגל בתוכניתם ב-103fm להפשיל שרוולים, ללכלך את הידיים ולמצוא מנות יצירתיות המורכבות מהמזון הנחשק ביותר במנת קרב – הלא הוא הלוף. בשביל המשימה הקשה גייסו השניים את השף והקונדיטור מיקי שמו, שהזכיר להם נשכחות מהזמנים בצבא.
תקציר היסטורי עבור הדור הצעיר שלא זכה ליהנות ממנות הקרב המפורסמות של הצבא: הערכה הבסיסית של מנות קרב נקראה 'החמישייה'. מדובר היה בקופסת קרטון שהכילה: לוף (יש הטוענים שמדובר בבשר משומר), קופסאות סרדינים, ירקות משומרים, שפורפרת ריבה (כן, כמו של משחת השיניים), אבקת משקה קל (כי ככה הכינו פטל), קפה ותה, מלח ופלפל, גפרורים ופותחן קופסאות.
מה שהוגדר (לא ידוע למה או איך) כקינוח האולטימטיבי במנות הקרב, היה 'הפלחי', כלומר פלחי אשכולית עם מעט סירופ. עוד הפתעה נעימה שהיה ניתן למצוא במנות הקרב, הייתה שפורפרות של חלב מרוכז, יאמי. השף מיקי שמו היה מ"פ בגדוד 13 בגולני ולכן אכל מנות קרב "במשך תקופה לא מבוטלת". לדבריו, "לוף היה בשר מאוד נקי. בשר שהולך לשימורים על אחת כמה וכמה היה חייב להיות נקי".
הלוף בעל מרקם בלתי מזוהה, גוון ורוד, ויש שיאמרו, מחריד. טבחים צבאיים וחיילים רבים מצאו עצמם עומדים שעות במטבח במטרה להשביח ולו במעט, את טעמו. הלוף הוא למעשה יורש העצר של ה'גולש' והומצא במשבר הכלכלי הגדול במאה הקודמת, בארצות הברית. הקונדיטור שמו נזכר כיצד היה מכין את הלוף, יחד עם חבריו, במהלך שנותיו בצבא. "היה פק"ל קפה עם 'אמגזית' והיינו פשוט מחממים אותו. המשקיעים היו לוקחים מחבת או דמוי מחבת שמאלתרים בשטח, חותכים לקוביות, מוסיפים תירס או אפונה, מלח, פלפל, ומשלבים ביחד".
שמו המשיך וציין דרך נוספת בה נהג לבשל את הלוף: "היינו לוקחים ביצים ומטגנים, עושים סוג של חביתה שיש בה קוביות של לוף. העיקר? לנצל את מה שהיה לנו". הוא הסביר כי "היה לנו 'דרייב' להכין ולעשות, כי זה היה מחבר בין האנשים". בן כספית סיפר כי גם ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ז"ל "היה חולה לוף. בלשכת ראש הממשלה היו מטגנים לו לוף נקי, לדעתי בלי התוספות. אנשים היו מגיעים לראש ממשלת ישראל ופתאום מריחים לוף במסדרונות". שמו הוסיף ואמר: "אין ספק שזה חלק מהחוויות הארץ ישראליות שלנו".
אבל, נקודת השיא של הלוף לא הייתה בתחום הקולינריה, אלא דווקא בתחום הקולנוע, בסרט המיתולוגי 'גבעת חלפון אינה עונה'. מדובר כמובן בסצנה המפורסמת של משה איש כסית ז"ל ושייקה לוי, כאשר כסית, בדמות הטבח יוסיפון, מצליח לפתוח קופסת לוף בידיו בלבד וללא צורך בפותחן. מנגד, לוי בדמות האב חסון, הצליח לחתוך סלט ירקות בן רגע בהינף יד. אז ההמלצה שלנו? לקחת את הלוף, לחתוך לקוביות, לטגן עם קצת ירקות ותבלינים, להכניס לשקית אפייה, לסגור היטב, לזרוק לפח וללכת לסופר.
עריכה: עופרי גליכמן