אודי סגל וענת דוידוב

ניו יורק: עשרות יהודים נפטרו מהקורונה

זלמן גולדשטיין, מנהל בי"ס של חב"ד בברוקלין: "אם היינו יודעים שנבטל את שמחת חג הפורים ונציל נפשות - היינו עושים זאת"


זלמן גולדשטיין, מנהל בית ספר של חב"ד בניו יורק, התייחס להתפשטות המגפה בקהילה היהודית בניו יורק, והעביר ביקורת על הממשל האמריקני, שלטענתו שגה בהתמודדותו עם התפרצות נגיף קורונה: "הם היו אחראים לשאננות הזאת". בהמשך עלה לשידור צביקה בורנשטיין, תושב רובע קווינס בניו יורק, שהתייחס גם הוא למצב הקשה בקהילה היהודית, ואמר: "אצלנו ובאזורים מסוימים בברוקלין, הייתה בעיה שלא מיד צייתו להוראות ואנשים פשוט נדבקו".

זלמן גולשטיין סיפר על השתלשלות האירועים מאז התפרצות נגיף קורונה שהובילה להתפשטות נרחבת ומהירה בארצות הברית ובקהילה היהודית בניו יורק, ואמר: "הממשלה הרגיעה את כולם, טראמפ דיבר ואמר 'הכול בסדר, תמשיכו את החיים', וככה כולנו התנהלנו. בפורים, כולם הסתובבו במסיבות והייתה חגיגה גדולה. בסוף השבוע, ביום רביעי, פתאום הופיעו שלושה בקהילה שלנו שגילו שהם חולים. מיד הרופאים גילו שיש פה פצצה מתקתקת, ביום שישי סגרנו את כל בתי הספר פה בשכונה. הרופאים באו מיד לרבנים והם פסקו מיד שצריך לסגור את בתי הכנסת, ביום שני בלילה כולם נסגרו".

לדבריו, ההגבלות שהטילה הקהילה היהודית על עצמה התבצעו לפני שהממשלה הכריזה על הגבלות כלשהן לכלל האזרחים, "הם הרגיעו את כולם, הם היו אחראים לשאננות הזאת. ב'קראון הייטס' סגרו בתי ספר ביום שישי, ראש העיר לא סגר עד יום רביעי". לכן, "עכשיו בארצות הברית זה מתפרץ בצורה כל כך נוראית, בגלל שהממשלה היו רגועים ולא רצו לפגוע בכלכלה", סיפר.

הוא הדגיש כי "עשרות הלוויות התקיימו בשבוע האחרון. היום, לצערנו, נפטר מרדכי חן, יהודי ואחד מוועד החינוך של בית הספר שלי. יהודי מבוגר, חי, תוסס, חכם גדול, מומחה בחינוך ומסכן, תוך פחות משבוע הוא נלקח מאיתנו. אם היינו יודעים שאם היינו עושים את זה לפני שבועיים זה היה מציל נפשות, אם היינו יודעים שאם נבטל את שמחת הפורים ונישאר כולם בבית זה יציל נפשות – היינו עושים את זה. אצלנו היהודים חיים זה מעל הכול - מחללים שבת, מבטלים תורה, עושים הכול כדי להציל חיים".

"איחרנו את המועד, זאת הבעיה. מה טראמפ אמר? 'זה לא יהיה בארצות הברית, זה היה באיטליה וסין', הוא אמר 'יהיה פה נס, תראו, זה ילך'. אני לא מאשים אותו, מיד כשהממשלה הכירה בבעיה, הם הכריזו שכולם יטופלו במחלת קורונה, גם אם יש להם ביטוח בריאות וגם אם אין להם, כדי שאף אחד לא יהסס", אמר. "בינתיים, עדיין מקבלים אנשים, יש מספיק ציוד, הביאו ספינה מאוד גדולה מהצבא מווירג'יניה לניו יורק עם 1,000 מיטות ו-1,200 רופאים, בונים גם בתי רפואה זמניים בכל מיני מקומות, עושים הרבה דברים", ציין גולדשטיין לטובה.

'אל יצא איש ממקומו'

צביקה בורנשטיין מקווינס הצטרף לשיחה ודיווח על המספרים הרשמיים במדינה: "עכשיו אנחנו בניו יורק כרגע עברנו את ה-77,000 נדבקים, 1,550 מקרי מוות, שמתוכם באמת חלק מאוד גדול, מהקהילה היהודית אצלנו פה בקווינס". הוא הודה כי "אצלנו ובאזורים מסוימים בברוקלין, הייתה בעיה שלא מיד צייתו להוראות ואנשים פשוט נדבקו. הבעיה במחלה הזאת, יש הרבה אנשים שנדבקים ואין להם שום סימפטומים והם לא רוצים להדביק אף אחד אבל הם לא יודעים".

בורנשטיין התייחס לתמונות התורים הארוכים למזון בארצות הברית, והסביר: "אני רואה המון תורים, במיוחד ברגע שסגרו את בתי הספר העירוניים. 30% מהילדים מסתמכים על המזון שמקבלים בבתי הספר, ברגע שהילדים בבית אין להם אוכל, אז בתי הספר בעצם הפכו למין בתי תמחוי לאוכל. לקח להם שבועיים עד שארגנו את זה, לכן עד עכשיו רואים את התורים האלה בכל מיני אזורים, ובמיוחד מול בתי ספר".

בדומה להנחיות בארץ, בסופרמרקטים בארצות הברית "לא נותנים ליותר מ-10 אנשים להיכנס, אז אנשים פשוט מחכים בתור כדי להיכנס", דבר שיוצר עומס נוסף על התורים. הוא סיפר שבסופרמרקט היהודי "יש אדם בחוץ שעומד עם מדחום אלקטרוני ומודד את החום לכל אדם לפני שנכנס לבניין. אם יש לו, אז שולחים אותו ישר הביתה. אם אין לו חום, אז הוא צריך לשטוף ידיים, לשים כפפות ומסכה, ואם אין מסכה נותנים לך מסכה".

לצד המשבר הבריאותי והכלכלי, הקהילות היהודיות נאלצות להתמודד גם עם אנטישמיות שעולה. בורנשטיין הסביר כי "ראש העיר של מדינת ניו יורק אמר שכל בית כנסת שיש בו מניינים או שימשיכו להיות בו מניינים והם יגלו את זה - ייסגר לצמיתות. הוא בחיים לא ייפתח יותר, לוקחים לו את הרישיון והוא לא יהיה בית כנסת יותר. ברגע שראש העיר אומר דבר כזה, זה יוצר קצת אנטישמיות, בקטע שהיהודים מפיצים את המחלה כביכול".

זלמן אמר לסיום: "המציאות היא שבארץ, ברוך השם, שומעים שזה המקום הכי בטוח עכשיו בזמן הזה וכשאני חושב למה, מפני שמהמשלה התירה לעצמה לנקוט אמצעים, שפה כולם היו צועקים על זה, אבל שם אתם תצילו חיים. בפסח, ביציאת מצרים, לפני שיצאו כתוב בתורה 'אל יצא איש ממקומו', הפסח הזה כולם חייבים לקלוט את זה ולהפנים, חייבים להישאר בבית".

 

עריכה: עופרי גליכמן

01/04/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גשר ברוקלין, בשבוע שעבר
גשר ברוקלין, בשבוע שעבר  |  צילום: Justin Heiman/Getty Images
Paris