אמש (ד') הכריז ראש הממשלה על החרפת האכיפה במגזר החרדי ובפרט בעיר בני ברק, כמו גם הגבלות תנועה נוספות במוקדי התפרצות נוספים דוגמת השכונות בדרום תל אביב. ד"ר בועז לב, ראש צוות הטיפול במגפות של משרד הבריאות, התייחס לקצב ההדבקה ולסוגיית המגזר החרדי, ואמר: "ההתפרצות שם יכולה להבעיר את המגפה כאש". בהמשך ענה על השאלה מתי יאפשרו לאנשים להתחיל לצאת, "הכול תלוי בעקומת ההדבקה. אנחנו עדיין לא נמצאים בירידה של המגפה הזאת. אני מקווה שבשבוע הקרוב נגיע לשם".
ראש צוות הטיפול במגפות של משרד הבריאות התייחס להצהרתו של ראש הממשלה והסביר כי "המטרה היא, בכלל כמדיניות בתחלואה הזאת, לקחת את החולים ולבודד אותם כדי שלא ידביקו את סביבתם. בפרט באזורים עם צפיפות אוכלוסין, שם יש מבוגרים רבים, וזה בהחלט מהווה סוג של סיכון. לכן, אני מאוד מקווה שיפנימו את העובדה שזה צעד חיוני לשמירת הבריאות שלהם. אין בכלל ספק שהכניסה של צה"ל והאכיפה הן חיוניות". לדבריו, "ההתפרצות שם יכולה להבעיר את המגפה כאש, האם נוכל להתמודד? התשובה היא בוודאי, אנחנו לא מרימים ידיים ואומרים שיישרף כל העניין הזה. לא, אנחנו נילחם בכל צורה שהיא, גם לבריאותם וגם לבריאותנו".
הבוקר (ה') התפרסם כי שר הבריאות יעקב ליצמן חלה בקורונה, כך גם אשתו. ד"ר לב התייחס לגילוי המרעיש ואמר: "צריך לזכור - רוב החולים במחלה הזו יחוו מחלה יחסית קלה, בקבוצת הסיכון היא עלולה להחמיר, אבל רובם גם מבריאים. צריך לשמור על קבוצת הסיכון, לבדוק חום, לראות מה מתפתח. ככל שהמצב מחמיר צריך לראות, אם נדרש אשפוז או לא. אבל, אני מקווה שהכול יחלוף".
גיא פלג ציין בפני ד"ר לב כי אנשים נוחתים בארץ ממוקדי התפרצות ידועים, אך במקום להישלח למקומות בידוד ייעודיים דוגמת המלונות, הם נשלחים לבתיהם, ללא בדיקה ולעיתים אף בתחבורה ציבורית, ותהה אם יש כאן רשלנות. על כך השיב ד"ר לב: "האם זה תקין? התשובה היא לא, זה לא תקין. אני לא יודע באופן ספציפי למה זה לא קרה ולמה הם לא נשלחו, לא תודרכו ולא הובאו למקומות שבהם צריכים להיות. צריך לברר ולראות למה זה לא קרה. ככל שאנחנו יכולים, אנחנו צריכים להדק ולהקפיד דווקא בעניין הזה של אנשים שבאים ממקומות התפרצות. אנחנו יודעים שסגירת הגבולות בהתחלה הייתה צעד שחסך מאיתנו הרבה מאוד תחלואה, אין סיבה עכשיו לפתוח את החרצובות האלה ולאפשר את הפריצה הזאת".
ומתי להערכתו יוכל הציבור בישראל לחזור לחיי לשגרה, או לפחות לנסות ולהתחיל לשים את המשבר מאחוריו? "זה מאוד תלוי בהתנהגות של עקומת המגפה, ככל שנרד מתחת להדבקה של 1-1. הדאגה הראשונה שלנו היא לבריאות, המשק קורס ויש לזה מחירים מאוד כבדים, גם חולים אחרים לא מגיעים לבתי החולים כי פוחדים מהקורונה, זאת סוגיה שגם צריכים לפתור. אנחנו יותר קרובים ממה שהיינו בעבר, אבל עדיין לא שם. ההעברה היא מערכית, גם 1.5-1.3 זה עדיין הרבה, אנחנו צריכים לרדת מתחת, אחרת המגפה ממשיכה להתפשט ולא להצטמצם", והזכיר כי "המגפה התחילה בהדבקה מערכית של 1-3".
לסיום, ד"ר לב התייחס לאפשרות שהמדינה תשחרר אזרחים מבתיהם בהדרגה, על סמך נתוני הדבקה אזוריים, כך שאזורים שבהם עקומת ההדבקה תרד יוכלו לחזור לשגרה, ואמר: "אנחנו בהחלט ננקוט מדיניות כזאת כאשר נדע שאנחנו נמצאים על קרקע בטוחה. מהבחינה הזאת זו תהיה מדיניות ממלכתית גם לגבי בתי הספר, מקומות לקניית מזון - אנחנו לא שם. אנחנו עדיין לא נמצאים בירידה של המגפה הזאת, אני מקווה מאוד שאנחנו בשבוע הקרוב נגיע לשם. אני מקווה שגם נוכל להשתלט על כל המוקדים האלה ולראות אותם יורדים. אבל לומר מתי זה יקרה? זה יקרה כשנבדוק את המספרים ונראה שאנחנו שם".
עריכה: עופרי גליכמן