אודי סגל וענת דוידוב

"הקהילה בבני ברק היא לא גלובלית כמונו"

אל"מ אבי כהן, סגנו של אלוף (מיל') רוני נומה שמונה לאחראי צוות החירום בבני ברק, סיפר על מצב התפשטות נגיף קורונה בעיר


בשבועות האחרונים מדינת ישראל עושה כל שביכולתה כדי למגר את התפשטות נגיף קורונה בארץ. הציבור בישראל נאלץ לשנות את אורחות חייו מן הקצה אל הקצה כחלק מהנחיות משרד הבריאות, אך נדמה שיש עדיין תתי-אוכלוסיות שמסרבות להישמע להנחיות. בצעד דרמטי הוחלט להחיל סגר על העיר בני ברק שמהווה אחד ממוקדי ההתפרצות המרכזיים ביותר במדינה. אל"מ אבי כהן, סגנו של אלוף (מיל') רוני נומה שמונה לאחראי צוות החירום בבני ברק, התייחס למצב בעיר לאחר שהוכרז עליה סגר, ואמר: "אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שאם יהיה אוכל ותהיה הסברה, הכול יהיה מצוין".

אלוף משנה אבי כהן סיפר תחילה כי לפני שהחל לפעול בעיר בני ברק יחד עם האלוף (מיל') רוני נומה, "ראיתי עיר של לא ממושמעים, עושים נזק, רוצים להדביק את כולנו במחלות וכל מה שרץ בעיתונות". אך במהרה, "גיליתי מנגנון מקצועי, עיר ממושמעת, אנשים מאוד ממושמעים ומדויקים, שפשוט לא קיבלו את כל המידע שאנחנו חיים איתו בכול החודשים האחרונים. בסך הכול הם מאמינים פה לשני אנשים בגדול, לרבנים ולרופאים".

לטעמו, "הבעיה המרכזית היא הקהילה, היא לא קהילה גלובלית כמונו, הם לא שומעים שיש בווהאן התפרצות ומתים אנשים ואחרי זה באיטליה, וכדי לפתח תודעה בציבור זה תהליך שלוקח זמן. אם אצלנו זה לקח תהליך של חודשיים עד שראינו באמת את הכול באמת לאט נסגר ומשתנה, עליהם זה נחת בפעם אחת". הוא הוסיף והסביר כי "האוכלוסייה הזאת לא ניזונה מכל מה שאנחנו ניזונים, אבל כשאתה מגיע אליהם עם ההסברים הנכונים, מתחבר למנגנוני ההסברה שלהם, לרבנים, לדרכי ההפצה שלהם, אתה מגלה מהר מאוד שהעיר ממושמעת בטירוף".

תחילה, "הבנו את תמונת המצב, שהיא טיפה שונה ממקומות אחרים, וייצרנו מספר מאמצים שאנחנו מנהלים אותם בצורה מאוד חזקה. לקח לנו יום וחצי ל'התרשת' על איך הם עושים את ההסברה. בנינו מנגנון הסברה שהוא לא אינטרנט, סמסים וכתבות בטלוויזיה, כי אף אחד שם לא משתמש בכלים האלה", סיפר כהן. לכן, החלו בפעילות משותפת עם "ראש העיר, שמייצר לנו דברים מדהימים בהקשר של היכולות שלו להתקשר לרבנים וליצור פסיקות מתאימות ותרבות מסוימת, להדפיס דברים, לכרוז עם כריזה ברחובות", הוסיף. אל"מ כהן הסביר כי "מאמץ ההסברה הוא המאמץ כמעט הכי חשוב בתהליך שלנו", והודה כי השינוי בחברה החרדית, בעקבות ההסברה, "קרה נורא מהר, הרבה יותר מהר ממה שקרה אצלנו".

מאמץ נוסף הוא "המאמץ רפואי, בסוף יש פה ערב רב של קופות חולים שהם מנגנון שעובד בסדר", סיפר כהן. הוא התייחס למספר החולים בבני ברק והודה כי "אנחנו לא ידועים בדיוק להעריך מספר כי כל המספרים שאתה מכיר מבחוץ, בפנים הם לא אותו דבר". כהן הסביר כי "בבני ברק, ברגע שהמערכת עובדת יותר לאט, כי לוקח לקופ"ח 4 ימים להגיע לחולה מאומת ולהודיע לו, אתה יוצא מנקודת הנחה שכל הגרעין המשפחתי נדבק. כל הכללים שקבעו וכל הטכניקה של הסטטיסטיקה שלפיה קבעו את המנגנונים, בגלל הצפיפות של המשפחות ובגלל השיטה של התהליך, המנגנון הזה לא מהיר מספיק".

לכן, כחלק מהתמודדות עם הייחודיות של העיר בני ברק, "אנחנו מקלים ודואגים שהמשפחה תישאר ביחד, ואז בעצם עברנו למנגנון, ובגלל זה פיקוד העורף נתרם לסיפור הזה ועוזר לנו מהבוקר בצורה מטורפת, מנגנון הזנה והפרדה ענק שיוכל להכיל עיר. לא משתמשים במנגנון הרגיל שלפיו צריך להוציא את הנדבקים ולשים במקום אחר כי ילדים לא מאומתים, לא יכולים להיכנס לפי כללי משרד הבריאות למתקן בידוד. פיקוד העורף מסייע פה עם מנגנון מאוד גדול של חיילים, רכבים ולוגיסטיקה".

הוא הסביר כי "לקחו את כל מפעלי המזון, כל הנתונים, כל רשימות הסל, רשימות הרווחה, רשימות הנזקקים, ומתחילים מהבוקר פשוט להאכיל את האנשים. אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שאם יהיה אוכל ותהיה הסברה הכול יהיה מצוין, אלה שתי הזרועות החזקות פה". הוא הדגיש כי "אנחנו לא מפנים בכוח, אנחנו לא עוסקים בשום דבר שהוא פינוי כפוי. יש הרבה שכנוע ודווקא בעיר הזאת יש מנגנוני שכנוע מאוד חזקים". לסיום, הודה אל"מ כהן כי "אני עדיין לא יודע מה יקרה בעוד 4 ימים כי המלחמה הזו היא ב'דיליי' של ה-14 יום שכולנו מדברים עליו".

 

עריכה: עופרי גליכמן

05/04/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"גיליתי מנגנון מקצועי, עיר ממושמעת, אנשים מאוד ממושמעים"
"גיליתי מנגנון מקצועי, עיר ממושמעת, אנשים מאוד ממושמעים"  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris