נגיף קורונה ממשיך להתפשט ברחבי המדינה וגבה כבר את חייהם של 46 אנשים. ד"ר זאב פלדמן, מנהל היחידה לנוירוכירורגיה ילדים בשיב"א, מ"מ יו"ר ההסתדרות הרפואית ויו"ר ארגון רופאי המדינה התייחס לקצב ההתפשטות של נגיף קורונה, ואמר: "אנחנו היום עם פי 2.5 יותר מונשמים מאשר היינו לפני שבוע", עם זאת ציין: "אנחנו עדיין עמוק בתוך היכולות שלנו לטפל בכל החולים במידה טובה, יש לנו עוד הרבה רזרבות, כך שהמצב כרגע הוא הרבה יותר טוב ממה שחזינו וצפינו". בהמשך, הביע את דעתו על הטיפול במגפה באופן כללי ובפרט בציבור החרדי ובציבור הערבי, ואמר: "אם היו מסבירים למובילי הדעה את המשמעות וגודל האירוע, יכול להיות שהיינו במצב יותר טוב".
יו"ר ארגון רופאי המדינה ד"ר זאב פלדמן הסביר כי ייתכן והמצב במדינת ישראל כיום מבחינת נגיף קורונה, חולים מאומתים, מניין המתים והמחלימים, "זה בגלל הצעדים המשמעותיים שנקטה ממשלת ישראל לפני מספר שבועות, שמביאים אותנו הלום למצב הרבה יותר טוב ממדינות אחרות", והתריע מפני שני אירועים גדולים העומדים בפני אזרחי המדינה – פסח והרמדאן: "בצד שלנו של חג הפסח, עושים את העבודה, אבל גם הרמדאן מגיע בפתח ואנחנו צריכים לבדוק את עצמנו, האם כרגע עושים את אותה עבודה והנגשה תרבותית לגבי החברה הערבית. אנחנו צריכים לחשוב קדימה ולהיערך לזה". לדעתו המקצועית, "כל סעודות הרמדאן יכולות להוות פוטנציאל קשה להידבק".
הוא הביע את דעתו על המצב בקרב המגזר החרדי וטען כי אילו היו "משתמשים בכלים תרבותיים ובהנגשה תרבותית, בפיצוח הדברים שעכשיו עושים, היינו מגיעים למצב יותר טוב שם". ד"ר פלדמן הסביר כי זו חברה שהם בשגרה הרפואית שלהם "רואים את הצייתנות שלה, כל עצה של רופא הם הולכים להתייעץ עם רב והם מקבלים את דעתו", לכן לטענתו, "אם היו מסבירים למובילי הדעה את המשמעות וגודל האירוע, יכול להיות שהיינו במצב יותר טוב".
ממלא מקום יו"ר ההסתדרות הרפואית הודה כי מערכת הבריאות נכנסה למשבר הקורונה במצב "לא טוב, אנחנו מורעבים מבחינת מיטות, ציוד, תקנים ורופאים. ציוד זה הדבר הכי קל להשיג, אנחנו יכולים לשלוח את המוסד לרחבי העולם לרכוש בדרך כזו או אחרת". הוא הסביר כי "יש מרוץ חימוש עולמי על הנושא הזה לכן גם המוסד כרגע, כנראה, לא מצליח להשיג את זה", אך ציין כי יש פטנטים ישראליים שבעזרתם "אולי נצליח להתגבר עליהם. אני צופה שבתקופה הקרובה יהיה הרבה יותר טוב גם בנושא הזה".
אך הוסיף ואמר כי הדבר שחסר ושקשה להשיג בפרק זמן קצר זה "צוותים רפואיים. אנחנו צריכים לזכור את זה בסוף המלחמה, ולחשוב קדימה מה עושים במערכת הבריאות". הוא התייחס לדיווחים השונים על מחסור בציוד מגן לצוותים הרפואיים וסיפר כי מסיור ב-23 בתי חולים ברחבי הארץ, "ככל שהתקדמתי בסיורים שלי במהלך השבוע נהייתי יותר אופטימי, ראיתי הגעה של ציוד, ראיתי ארגזים עם ציוד מיגון שמגיעים למקומות שלא הגיעו קודם, אז מהבחינה הזאת יש ציוד מיגון".
בהמשך דבריו, התייחס ד"ר פלדמן להיערכות למחזר ציוד מיגון ואמר כי מדובר בהיערכות להגעת "גל הצונאמי שכולם מדברים עליו, בינתיים ברוך השם מגיע לאט. אם הדברים נעשים בהנחיות אפידמיולוגיות ושל מומחים במחלות זיהומיות - אז אפשר לעשות, מה שאי אפשר למחזר - לא ממחזרים. להגיד לך שזה אידיאלי? לא. פעם יכולנו לקחת מהמדף כל מה שאנחנו רוצים בלי מגבלות והיום יש מלאי שצריך לנהל, צריך לחשוב לא רק מה יהיה מחר בבוקר אלא גם בעוד שבועיים-שלושה. לכן, זה שנערכים למצוא פתרונות זה מכורח המציאות, תראו מה קורה בניו יורק עם המחסור במכשירי הנשמה וציוד מיגון".
אז איך נערכים בישראל? ד"ר פלדמן הסביר כי "המערכת הרחיבה את יכולות ההנשמה מתוך האמצעים המעטים שיש לה, פתחנו יחידות לטיפול נמרץ, אנחנו עוסקים בהכשרת צוותים שביום יום לא מטפלים בטיפול נמרץ, מכשירם אותם כדי שיערכו למצב שבמידה ובאמת יגיע הצונאמי נוכל לתת מענה". הוא סיכם ואמר כי זו בעיה עולמית וכי אילו היה מדובר באירוע נקודתי בישראל "אני בטוח שהיה לנו מספיק ציוד. כרגע, המלאים התמלאו. אנחנו מדברים על מיליוני ואולי עשרות מיליוני מסכות ששוכבות במחסנים".
יו"ר ארגון רופאי המדינה הודה כי הוא "לא מאמין לאף אחד", ולכן, "הלכתי לבקר במפעל שמייצר מסכות וראיתי. לדבריו, המפעל "הגביר את יכולת הייצור שלו ויכול להגיע בתקופה הקרובה לייצור של עד 5 מיליון מסכות, בשבוע. כולל גם ציוד אחר, סרבלים ועוד". הוא הסביר כי "אנחנו במצב שאנחנו כרגע יכולים לתת מענה למה שצריך בלי למחזר, אבל נערכים לשלב שאולי נצטרך למחזר. נערכים לשלב הבא".
ד"ר פלדמן הסביר כי יש השפעה נוספת של נגיף הקורונה על שגרת החיים של האזרחים והיא הימנעות הציבור מהגעה לבתי החולים, "הציבור לא מגיע. הציבור נכנס לחשש מקורונה והוא מונע את הגעתו בעצמו לקבל טיפול רפואי". הוא התריע כי "זה יעלה לנו בחיי אדם, אנחנו מאוד מודאגים ולכן קוראים כל הזמן לציבור – 'תגיעו, יש הפרדה בכל בתי החולים בין אזורי הטיפול בקורונה, האנשים שמטפלים בקורונה והשגרה של בתי החולים. הטיפול בדברים הדחופים, הטיפול באונקולוגיה, אפשר להגיע בצורה בטוחה לבתי החולים. חדרי המיון מופרדים. תגיעו - אל תדחו את ההגעה שלכם לבתי החולים'".
לסיום, ד"ר פלדמן ביקש להתייחס לסוגיית השכר של הרופאים שנאלצו לשהות בבידוד לאחר שנחשפו לחולה מאומת כחלק מעבודתם. העובדה שצוותים רפואיים נדרשים כשהם יוצאים לבידוד עקב חשיפה בתפקיד, שהרי כל חולה קורונה יפגוש איש צוות רפואי, צריך לנצל ימי מחלה ושכרו נפגע - אני חושב שבעת הזאת זה לא נכון שזה יקרה ככה. אנחנו רוצים להתרכז בטיפול בחולים ולא לשמור על הזנב והאחוריים שלנו, לראות מה יקרה כשנדרש לבידוד, ואולי לא פעם אחת. אם ממשיכים לטפל, יכול להיות שניכנס בתקופה הזו כמה וכמה פעמים לבידוד, לכן אנחנו צריכים פתרון מידי".
עריכה:עופרי גליכמן