שמונה ימים לפני פקיעת המנדט להקמת ממשלה בפעם השלישית, עדכן יו"ר כחול לבן לשעבר בני גנץ את הנשיא ריבלין בפרטי המשא ומתן עם הליכוד, וציין כי ייתכן שיבקש ארכה של עד 14 יום נוספים עבור המשימה. רונן צור, יועצו הבכיר של בני גנץ התייחס לבקשת הארכה והגיב לדברים: "יש מהמורות שקשורות לצד המשפטי ולצד המדיני, ובשני המקרים האלה מנסים למצוא את אותם מנגנונים שיבטיחו שלא יהיו תקלות". בהמשך דבריו התייחס למתחים בין ראש הממשלה נתניהו לגנץ והבהיר כי "האירוע של מגפת הקורונה גדול מהאגו".
יועצו הבכיר של ח"כ בני גנץ, רונן צור, דן במשא ומתן הנרקם בין ראשי המפלגות הגדולות בימים האחרונים והבהיר כי "לא אכנס לכל פרט ופרט במחלוקת כי יש איזושהי הבנה לשמור על עמימות בפרטי המשא ומתן", אך ציין כי "זה משא ומתן שבאמת מתנהל בהקפדה וביסודיות יוצאת דופן, עם צוות מאוד מנוסה של אנשים, שעוברים על כל מילה, תו ופסיק כדי לוודא שלא יהיו שום אי הבנות ותקלות במעלה הדרך, במידה ואכן ייחתם". לטענתו, יש "מהמורות שקשורות גם לצד המשפטי של מנגנוני מינויי השופטים, וגם לצד המדיני שקשור לתוכנית המאה".
מכיוון שכך, הם פועלים בכדי "למצוא את אותם מנגנונים שיבטיחו שלא יהיו תקלות בהבנות בין הצדדים. אנחנו מבינים שתקלות כאלה בממשלות אחדות הם דברים שכיחים שעלולים להביא למשברים קשים, ואת זה אנחנו רוצים למנוע". בהמשך דבריו התייחס לימים האחרונים וטען כי "יש רצון של שני הצדדים להגיע לממשלת חירום", והדגיש: "מהצד שלנו יש רצון".
צור הסביר כי מדובר למעשה במנגנונים שקשורים לסוגיות "ממוקדות בדרך בה מתמנים שופטים והעניינים המדיניים שקשורים לתוכנית המאה. אנחנו מדברים על איזשהו מנגנון של הבנה - איך ומתי מיישמים את תוכנית המאה ומה התנאים. בדברים האלה יש הקפדה מאוד גדולה כדי להגיע להבנה". הוא התייחס לפגישת גנץ עם נשיא בארצות הברית דונלד טראמפ, אשר לאחריו "בני גנץ אמר שהוא מתכוון להביא את תוכנית המאה לאישור הכנסת, ומי שחשש מלהביא אותה היה דווקא הצד השני".
לדבריו, "אין לבני גנץ בעיה עם תוכנית המאה של הנשיא טראמפ", וכי המשא ומתן המתקיים בימים אלו עוסק בשמירה על "הסכמי השלום והיציבות האזורית. הרי רוב מדינת ישראל נגד, כולל אנשים מהימין, נגד פגיעה בהסכמי השלום המאוד חשובים עם ירדן ומצרים. צריך להבטיח שיש פה מנגנונים מאוד עדינים של איזונים שמבטיחים את כל הדברים האלה".
כידוע, החלטת גנץ לקיים מגעים עם ראש הממשלה לקמת ממשלת אחדות הרימו לא מעט גבות, זאת לאחר 3 מערכות בחירות קשות, אישיות, והבטחות חוזרות ונשנות לבוחרים שלא ישב בממשלה עם נתניהו. יועצו הבכיר הסביר כי "בני גנץ קיבל פה החלטה מנהיגותית לגבי מה מדינת ישראל צריכה בעת הזאת. הוא חטף עליה לא מעט, על ההחלטה לא לקחת את מדינת ישראל לבחירות רביעות ולנסות למצות בעת הזאת, בה עשרות ישראליים מתים ממשבר הקורונה, מנגיף הקורונה, מיליוני ישראליים איבדו את הפרנסה. הוא קיבל החלטה מאוד קשה, אבל לא בכל מחיר. כלומר, זה צריך להיות ברור שגם כניסה לממשלת חירום לא בכל מחיר".
הוא הוסיף והתייחס למשקעים האישיים בין גנץ ונתניהו, "היו פה 3 מערכות בחירות שירדו לתהומות שלא היו מעולם במדינת ישראל. אבל גנץ חוזר על זה בכול אירוע ומזכיר לצוות בכול מפגש, האירוע של מגפת הקורונה הוא גדול מהאגו שלו ומהאגו של כולנו. לכן, כולם שמים את הדברים, הפגיעות, הכעסים והמשקעים בצד לטובת המשימה הלאומית הזו שיותר חשובה באמת מהכבוד של כולם".
שותפיו לשעבר של גנץ, בוגי יעלון ויאיר לפיד, שהשמיעו בימים האחרונים ביקורת קשה כלפי גנץ על המהלך שבחר לעשות, צור התרעם ואמר: "כשבני גנץ ביקש מיאיר לפיד ומבוגי לתמוך בו לתפקיד יו"ר כנסת ל-4 ימים כדי לוודא מה סיכוייה של הקמת ממשלת חירום בעת הזו, הם פירקו את כחול לבן. הם סירבו לתמוך בו להיות יו"ר כנסת ל-4 ימים כדי למצות את הבדיקה. אם היה מתמנה מאיר כהן, ולפיד עם בוגי היו מחליטים לפרוש יממה לאחר מכן, היינו נמצאים עכשיו בסיטואציה בה יש אולי סיכוי להקים ממשלת חירום עם יו"ר כנסת מהאופוזיציה".
אך מנגד הדגיש כי "לבני גנץ יש הערכה גדולה מאוד לשותפים שלו לשעבר, ואולי גם בעתיד. במערכת היחסים האישית אני בטוח שהכול הפיך".בהמשך הגיב לביקורות מהשמאל, ואמר: "כוחות רדיקליים קיצוניים יש תמיד בכול מדינה ובכל מערכת פוליטית. אני לא חושב שזה קולות שרלוונטיים לגודל השעה וחשיבות התקופה שאנחנו נמצאים בה. לא זה מה שישפיע עלינו".
לסיום, התייחס לאפשרות שגנץ יבקש ארכה של שבועיים מנשיא המדינה, על מנת להשלים את הרכבת הממשלה, אך בו בזמן שמר על עמימות: "יש עוד זמן, להארכת המנדט יש עוד שבוע ימים. עוד לא הוחלט. המטרה שלנו היא לסיים את האירועים הפוליטיים לפני כן, יש גבול כמה אפשר לסחוב את המדינה".
עריכה: עופרי גליכמן