פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, שוחחה עם ענת דוידוב וגולן יוכפז על הסגר הקרוב, וענתה על השאלה מה היא אסטרטגיית היציאה של משרד הבריאות מהסגר. בהמשך התייחסה למצב בערים החרדיות לקראת חג הפסח, ואמרה:"הטיפול במשפחות ברוכות הילדים בבני ברק מאוד מורכב. אנחנו מטפלים משפחה משפחה, יש כאלה שמבקשים להתפנות, הבעיה הזו לא פשוטה". בהמשך התייחסה לגל האזרחים שפוקדים את המרכולים, ואינם שומרים על מרחק. לדבריה, המסכות אינן מבטלות את הצורך המהותי בשמירת מרחק והיגיינה. "כפפות לא עוזרות אם אתה נוגע באף ובפה".
פרופסור סיגל סצדקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות התייחסה לחג הפסח ובפרט לליל הסדר שיחול מחר(ד') בערב, והודתה כי היא "מאוד מודאגת. אני חושבת שמצד אחד אנשים הפנימו, אבל מצד שני אני חוששת שאנשים יעגלו פינות בבידוד, שמשמעותם יכולה להיות מאוד מסוכנת. לכן, אני ממש קוראת לכולם בכל לשון של קריאה - בבקשה תחגגו את ליל הסדר רק עם האנשים איתם אתם מתגוררים באותו משק בית", והדגישה כי "זו סכנת נפשות חד משמעית".
היא הוסיפה ואמרה כי "אנחנו רחוקים מאוד מהמקום בו היינו בפורים. אני באמת חושבת שאנחנו מגיעים למקומות שהם טובים מבחינת העקומה ואני רוצה שנשאר ככה". לכן הצהיר אמש(ג') ראש הממשלה על הטלת סגר כללי על תושבי המדינה, ולא על מוקדי התפרצות ספציפיים. פרופ' סדצקי הסבירה כי "כל הזמן חשבנו מה אנחנו עושים באמת כשמתקרב החג. יחד עם זאת, התחלנו לראות שישנם מקומות בהם קיימת תחלואה עודפת, מעבר לערים אחרות, ואז נשאלת השאלה באותן ערים מה אנחנו עושים בשביל לשפר את המצב. ההסגר הוא לא הדבר החשוב בהן, החשוב הוא לטפל בערים מבפנים. בבני ברק קיים היום טיפול מאוד מסיבי בעיר מבפנים. בעזרת הצבא ופיקוד העורף אנשים מקבלים פתרונות".
היא התייחסה לתופעה של חולים מאומתים בקורונה אשר מסרבים להתפנות מבתיהם בבני ברק והבהירה כי "אנחנו לא מתכוונים להכריח אותם. הנקודה היא לא להוציא אנשים מהבתים אלא לדאוג לאנשים שאין להם איך לעשות בידוד". עוד אמרה כי "בני ברק לא עשויה מקשה אחת, הטיפול במשפחות ברוכות הילדים בבני ברק הוא מאוד מורכב. יש משפחות שמבקשות להתפנות, יש משפחות שלא מעוניינות להתפנות. בעיה מאוד מורכבת ולא פשוטה", לכן "אנחנו עובדים עם בני ברק, עם משפחה-משפחה לפי הצרכים של כל משפחה".
לדברי ראש שירותי בריאות הציבור, "הבעיה במקומות הצפופים כמו בני ברק היא בעיה אמיתית, היא לא בעיה של התנהגות האוכלוסייה. משפחה של 12 נפשות ש-8 חולים וה-4 לא, גם אצל ה-4 הנגיף כבר היה - זה בטוח. או שהם נדבקו או אסימפטומטיים". היא התייחסה להטלת הסגר על העיר ואמרה: "אני לא מאמינה ביכולת שלנו לשים, חוץ מבני אדם בודדים, קהילות על אי, אם היינו יכולים לשים קהילות על אי זו השיטה שהיינו נוקטים בה כלפי הקשישים, שהם קבוצת הסיכון. אין צורך היום להפעיל עוד אילוצים חיצוניים על בני ברק".
בהמשך דבריה הגיבה פרופ' סדצקי לתמונות התורים הארוכים ברשתות המזון השונות, ואמרה: "אני מאוד חוששת. אני בבידוד וקיבלתי תמונות, אני מבינה שאנשים עומדים בתור ואני מקווה שבצורה יפה ובצורה מסודרת, שלכל מרכול נכנסים רק כמות האנשים שיכולה להיות שם. אם זה לא ככה זה חמור מאוד. אני קוראת לשמור על כלל ה-2 מטר", והוסיפה כי "כשהחג הוא לא חג כל כך גדול וכל אחד בביתו, אני לא חושבת שצריכים להיות כאלה תורים ובהלת קניות לפני החג. בסיכומו של דבר, המרכולים באותה שכונה פתוחים ואפשר ללכת אליהם. אני קוראת לכולם לא לעשות טעות בגלל החג".
פרופסור סדצקי דנה בהנחיה לחבוש מסכות בעת יציאה מהבית כחלק מהמאבק במגפה, והדגישה: "שלאף אחד לא יהיה ספק, המסכות לא מבטלות את שמירת המרחק וההיגיינה. אני הייתי מדרגת במקום הראשון את שמירת המרחק וההיגיינה ורק אחר כך את המסכות. כפפות לא עוזרות שום דבר אם אתה נוגע איתן באף ובפה. אם אתה עם אלכוג'ל ולא מקרב את הידיים לפה ולאף אז אתה מוגן באותה מידה". אך הרבה פעמים תנועות הידיים לא רצוניות ולכן אמרה שצריכה להיות מודעות אישית, "צריך מאוד לחשוב על זה, זה מאוד מורכב, מסובך ולא פשוט".
היא הוסיפה להתייחס לנושא הבדיקות וסיפרה כי הבוקר משרד הבריאות "מטמיעים במעבדות השונות את השיטה החדשה, בגלל שהחלפנו את אותם חומרים איתם אנחנו מבצעים את הבדיקה. מעבדה שעוברת את תהליך ההטעמה מושבתת לכמה שעות עד שהיא יכולה לחזור ולתפקד ולכן יהיה צוואר בקבוק, שאני מקווה שהוא ייפתר כמה שיותר מהר", והוסיפה כי "היום מצב הבדיקות לא יהיה גבוה".
בימים האחרונים יש המבקרים את ראש שירותי בריאות הציבור על התנגדותה לביצוע בדיקות לגילוי הקורונה, אך היא הסבירה כי "אני ממש לא מתנגדת, אני ממש לא שם ומעולם לא הייתי שם, זה יצא מכלל פרופורציה ואלה אמירות לא נכונות לגביי. אני זו שהקמתי את המעבדה הראשונה. מעולם לא חשבנו שמעבדה אחת תספיק. התחלנו במעבדה אחת שהיא המעבדה המרכזית של שירותי בריאות הציבור, בראשותה של פרופסור אלה מנדלסון. התחלנו בה כדי ללמוד את הנושא, לאחר כשבוע-שבועיים הפצנו את הבשורה ל-4 מעבדות נוספות שהן המעבדות הווירולוגיות במדינת ישראל".
עוד אמרה כי "אני סבורה שהכוח המעבדתי הוא כוח מאוד חשוב, הוויכוח היה את מי בודקים ומתי, לפני שבועיים לא חשבתי שהמחלה נפוצה מספיק בארץ בשביל שנוכל לבדוק בה את האוכלוסייה הכללית. תשובת המעבדה טובה רק לאותו יום, ביום למחרת אפשר להפוך להיות חיובי ולכן זה ברור שזה לא אפשרי, וזה גם לא נכון, לבדוק כל יום 9 מיליון אנשים. זה בכלל לא דבר שיכול להיות באיזשהו תרחיש. הבדיקה של אנשים שהם אסימפטומטיים היא בעיני לא חשובה מעבר לידיעה מה המצב בישראל".
לפני 3 ימים פרסם משרד הבריאות השוואה השוואה של מספר הבדיקות לנפש בישראל לעומת מבחר ארצות, על מנת להגיב לכל הטענות לפיהן לא מתבצעות בישראל מספיק בדיקות ביחס למדינות העולם, "הראנו בצורה ברורה מאוד שבישראל לנפש נעשות יותר בדיקות אחר בעולם. גרף של השוואה באיזה מהירות עלינו, כמה בדיקות לנפש עושים, כמה בדיקות מצטברות לנפש עושים, ממוצע בדיקות יומי, הרבה יותר מאשר דרום קוריאה - בכלל בלי השוואה", אמרה פרופ' סדצקי והוסיפה כי "נעשה כמיטב יכולתנו כדי להגיע למצב בו אנחנו מאפשרים הקלות כשאפשר. אנחנו בשום פנים ואופן לא נעשה את זה על חשבון התחלואה וחלילה התמותה".
על הטענות לפיהן משרד הבריאות לא נערך מספיק טוב להתמודד עם המגפה, הסבירה ראש שירותי בריאות הציבור כי "בוודאי שנערכנו. להיערך אנחנו נערכים כל הזמן אבל ישנם מכשולים, ישנם חסמים שכשמורחים זמן ובזה אי אפשר להאשים את משרד הבריאות, כי לא אנחנו אלה שעושים את זה. יש איתנו את משרד הביטחון וגופים חזקים העוסקים ברכש ובהצטיידות. היו כמה בעיות מאוד מרכזיות , בעיית מטושים, בעיית ריאגנטים ומי שחושבים שלאורך המגפה הזו לא יהיו לנו כל פעמים חסמים טכניים וטכנולוגיים - לצערי טועים"
ראש הממשלה ושר האוצר אמרו מספר פעמים כי אם המגמה החיובית תמשיך, ייתכן ולאחר חג הפסח המשק יחזור לעבודה בהדרגה, אך החזרה ללימודים ככל הנראה תדחה. פרופ' סדצקי הסבירה כי "זו החלטה של הדרג הפוליטי". להערכתה, "הילדים לא יחזרו ללימודים מיד לאחר הפסח. אני לא יכולה להגיד מתי כן. אנחנו נראה את המצב, נבדוק את האסטרטגיה הכוללת שלנו ונראה מתי אפשר להתחיל לשחרר את הילדים חזרה ללימודים. הערכה אישית שלי שאחרי פסח לא נהיה בשלים לחזור ללימודים".
לסיום אמרה ראש שירותי בריאות הציבור, פרופסור סדצקי כי "אנחנו במצב טוב יחסית, אני אומרת את זה מאוד בזהירות כי הסכנה היא רבה. אני חושבת שהצלחנו להביא את ישראל למקום שהאזרחים יכולים להרגיש בטוחים יחסית לפנדמיה העולמית שמאיימת על כולנו ובעיקר רוצה להדגיש שאסור לנו בשום אופן להיתפס לשאננות, אלא להמשיך בצעדים המאוד חריפים שעשינו. כל פעם שעשינו צעד והוא נראה לנו לאותה עת מוגזם מדי, קשה מדי, מוקדם מדי, בסופו דבר ראינו שאין דבר כזה מוקדם מדי - רק מאוחר מדי". וכיצד תחגוג את ליל הסדר? "אני אהיה בבידוד ולצערי הרב לא אהיה אפילו עם הבנות שלי. זה מאוד כואב ולא פשוט".
עריכה: עופרי גליכמן