אמש (ש') פרסם ראש הממשלה בנימין נתניהו את ההנחיות החדשות למשק, זאת לאור הניסיון לחזור לשגרה וכחלק מניהול משבר הקורונה בישראל. על פי דבריו של נתניהו, חנויות בענפים מסוימים הורשו להיפתח כמו חנויות ספרים, אלקטרוניקה, כלי בית ורהיטים. סוחרים רבים שאלו את עצמם מדוע חנויות יכולות להיפתח אך דוכנים בשוק הכרמל לצורך העניין, יישארו סגורים עד להודעה חדשה.
פרופסור ארנון אפק, המשנה למנכ" לבית החולים שיבא ולשעבר מנכ"ל משרד הבריאות שוחח עם בן כספית ואריה אלדד, והסביר את משמעותן של ההנחיות: "אני יכול רק לשער כי לא הייתי בדיונים עצמם, אבל זה הכל עניין של שליטה בסופו של דבר - עד כמה ניתן לקיים מעקב ושליטה על מספר האנשים שנמצאים בזמן נתון במקום מסוים. אם ניקח את שוק הכרמל, שם זה יותר קשה כי יש שם הרבה כניסות ודוכנים וצריך לווסת בין כולם. ככל הנראה זו אותה בעיה גם בקניון. אני מניח שמתחילים כמו כל דבר בדברים יותר פשוטים, כמו סופרמרקט שאפשר לשים בכניסה שומר אחד שיתזמן את כניסת האנשים. שייראו שזה עובד, ועובד טוב, אפשר יהיה להתקדם הלאה".
בהמשך דבריו אף שיבח אפק את אזרחי המדינה על ציותם להנחיות משרד הבריאות עד כה: "ברור שמדינת ישראל ואזרחיה קודם כל הקשיבו, וזה לא מובן מאליו כשמדובר באזרחי מדינת ישראל. הם הקשיבו להנחיות הממשלה, ישבו בסגר, התורים לסופרמרקטים מרשימים איך שכולם עומדים בתור, גם זה לא מובן מאליו. כשאנחנו משקללים את כל הדברים - ברור לנו שצריך לנוע שלב אחד קדימה. עכשיו, כמו כל מדינה, לכל משרד יש את האינטרסים שלו וזה בסדר, כולם מציגים לקובעי המדיניות והם בסוף מחליטים ומייצרים את האיזונים במערכת", ואף הוסיף כי: "בגדול אנחנו נעים קדימה, ואני מקווה שנוכל להמשיך לנוע עוד יותר בתקופה הקרובה".
ומדוע ישנם הבדלים מהותיים בדבר ההנחיות החדשות בין חנות סגורה לקניון או לשווקים? פרופ' אפק השיב: "אנחנו לא יודעים, זו האמת. אנו לא לגמרי יודעים עד הסוף כיצד הווירוס מתפשט, אנחנו מניחים שזה באמת פיזור טיפתי, ושבאוויר פתוח וכשחם בסביבה יש לכך אפקט מגן. אנחנו יודעים שזה קיים גם במחלות נגיפיות אחרות שלמדנו לחיות איתן כמו השפעת על סוגיה. נעשים הרבה מחקרים בימים אלה ועם הזמן נדע יותר. ככל שנדע יותר, נוכל באמת לעצור ולשחרר דברים, וזו המטרה של כולנו".
עריכה: מיכל קדוש