ינון מגל ובן כספית

"במצב שבו גנץ היה - הממשלה הזו היא עסקה חלומית"

רביב דרוקר ('חדשות 13') על ההסכם לממשלת נתניהו-גנץ: "האלטרנטיבה שהייתה היא ללכת לבחירות, לגנץ לא היו אפשרויות יותר טובות"


בכירי המפלגות הגדולות חתמו על הסכם לממשלת אחדות אשר תמנה 36 שרים ו-16 סגני שרים, ובכך תהפוך לממשלה הגדולה מאז קום המדינה. רביב דרוקר ('חדשות 13') התייחס לביקורות על ההסכם בין ראש הממשלה בנימין נתניהו ליו"ר כחול לבן בני גנץ וטען כי "רוב הדברים שכל כך מפריעים לציבור, אלה דברים שנתניהו רצה". בהמשך דבריו הסביר כי "השאלה כל הזמן היא מה האפשרויות ומה האלטרנטיבה שהייתה, והיא הייתה ללכת לבחירות. עם כל הכבוד לגנץ לא היו אפשרויות יותר טובות מאלה".

הכרזת ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ על חתימת ההסכם לממשלת אחדות, ביקורת רבה נשמעה על כך בשמאל, על כך שיו"ר כחול לבן למעשה הפר את כל הבטחות הבחירות שלו, "אני חושב שחבריי לשמאל קצת הלכו ברף אחד מוגזם מדי אם לא שניים", אמר רביב דרוקר והוסיף כי "כל אחד זכאי לסנגור, אנשים בעיתיים ממנו קיבלו סנגור בבית משפט". הוא ניסה להסביר את המצב הפוליטי 'בשפת הפוקר', "לבני גנץ היה זוג 7 בקושי והיה צריך לשחק איתו. הוא השיג בלימה של רוב הרפורמות של נתניהו שכל כך הכאיבו לשמאל, למעט מהסיפוח, והשיג, לכאורה, ראש ממשלה ברוטציה ותיקי החוץ, המשפטים והביטחון ובשביל המצב בו היה - זו עסקה חלומית".

הוא דן בפרטי ההסכם והדגיש כי "כל הדברים שכל כך מפריעים לציבור זה דברים שנתניהו רצה. מי שדרש את הממשלה המופרעת הזאת, בגודלה הפסיכי, זה בנימין נתניהו - על זה אין מחלוקת. הוא רצה אפילו 40 שרים, מי שרוצה את 'סידורי הדיור' - המונח המכובס, שלשרה יהיה בית גם על חשבון המדינה בחצי השני, זו הגברת נתניהו". אך הודה כי "מי ששם את זה לראשונה בהסכם אחרי מועד ב' היה כחול לבן כחלק ממתווה הנשיא, מאוחר יותר ברור שהפך להית משהו שהליכוד מאוד אהבו. ברור שגנץ לא ישתמש בזה ונתניהו כן ישתמש בזה".

דרוקר הודה כי לא מדובר בהסכם אידיאלי אך "הכול ביחס לאופציות. השאלה כל הזמן היא מה הברירות ומה האלטרנטיבות שהיו. האלטרנטיבה היחידה שהייתה הייתה ללכת לבחירות, בחירות שלא מתקיימות עכשיו, שנתניהו ממשיך להיות ראש ממשלה עוד חצי שנה לפחות ומצבו בסקרים הרבה יותר טוב מגנץ", לכן טען כי "לא היו לו ברירות יותר טובות מאלו".

"הליך החקיקה יהיה חפוז ובעיתי"

יש הטוענים כי הסכם האחדות המתבסס על חקיקה הוא מהלך מחושב של נתניהו שנועד למשוך זמן עד לבחירות רביעיות וכי לא תקום הלכה למעשה ממשלת אחדות. "אני מכיר את זה שאין כמעט התפתחות ביקום שלא מתארים אותה כ'נתניהו גאון'. אני לא יודע מה נתניהו רוקח אבל אם היה רוצה לפוצץ את ההסכם הזה, הייתה לו דרך הרבה יותר טובה וקלה. יש בערך שבועיים לסיים את הדבר הזה עד לתום 21 היום, לאחריהם הולכים לבחירות. אז קודם כל צריך לסיים חקיקה בצורה מאוד חפוזה ונמהרת", אמר דרוקר.

הוא תהה "למה הוא קלע את עצמו למצב שבו הוויכוח האחרון על ההסכם היה על דבריו האישיים, דבר שאי אפשר היה להסביר לאף אחד? אפילו חלק מתומכיו הכי גדולים אמרו 'נתניהו תחתום על ההסכם, די'. נתניהו יודע מה בג"ץ יפסוק? דבר שאף אחד מאיתנו לא יודע, וכנראה ששופטי בג"ץ לא יודעים, הוא כבר יודע שיבטלו את החקיקה?"

לטענתו, "אם היה רוצה לפוצץ את ההסכם היה ממקד את כל הוויכוח על הריבונות שהוא לא מוכן ליולי, ולא ליום אחד של עיכוב", והוסיף כי "אחרי שיבטלו חלק מהחקיקה, גנץ ואשכנזי יכולים להגיד 'אוקיי, אנחנו נכנסים בלי החקיקה', כמו ששמיר נכנס עם פרס לממשלת אחדות. אז הוא שם את עצמו על דאבל סיכון, שבג"ץ יפסול ושגנץ ואשכנזי לא יבלעו את הצפרדע ויגידו שנכנסים, סיכון גדול מדי אם זו התוכנית שלו", הסביר.

כמו כן, התייחס דרוקר לאפשרות של התערבות בג"ץ בפרטי ההסכם שעלולה להוביל לבחירות רביעיות, והסביר כי "השאלה היא במה בג"ץ יתערב". לדבריו, "הליך החקיקה יהיה חפוז ובעיתי. יש דברים שיכול להיות שבג"ץ יתערב. על החוק הנורווגי ידלג, וממלא מקום ראש הממשלה שמכהן עם כתב אישום בניגוד להלכת דרעי-פנחסי", אך מנגד ציין כי "בדברים הכי חשובים לגנץ, עיגון מעמדו כראש ממשלה מהיום הראשון של הממשלה, בזה קצת קשה לי לראות את בג"ץ מתערב. מה גם שזה יוצג כהוראת שעה, חד פעמי, לרגל המצב הפוליטי, מצב הקורונה, אני חושב שלזה בג"ץ יהיה יותר קשוב".

 

עריכה: עופרי גליכמן

22/04/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


רביב דרוקר
רביב דרוקר  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris