אראל סג"ל

אביחי מנדלבליט נגד דן אלדד

עו"ד יורם סמואל הוא אחד מעורכי הדין שתומכים ביועמ"ש: "הוא מי שממונה על מערכת אכיפת החוק ואי אפשר להכתיב לו עוזרים שהוא לא בחר"


חילופי דברים בין היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לבין ממלא מקום פרקליט המדינה דן אלדד עוררו סערה במערכת המשפטית, וייתכן כי מינויו של עו"ד אלדד לא יוארך. 100 עורכי דין פרסמו את תמיכתם במנדלבליט. עורך הדין יורם סמואל, החתום אף הוא על מסמך התמיכה, שוחח עם אראל סג"ל והביע את דעתו על המינוי של עו"ד אלדד. בהמשך, אראל סג"ל שאל את סמואל האם עדיף היה שלא יביע דעתו, שכן הוא גם שופט בוועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין. סמואל הגיב: "אני לא דוחה את זה על הסף". 

עורך הדין יורם סמואל הסביר את המניעים לחתימתו על מסמך התמיכה ביועמ"ש לממשלה בסוגיית ממלא מקום פרקליט המדינה, ואמר כי "עצם המינוי שלו בניגוד לדעת היועמ"ש ובהקפצה מהשורות היותר מרכזיות והפחות גבוהות במשרד המשפטים מהווה התערובת פוליטית ופגיעה במערכת החוק והמשפט". לטעמו, המועמד מומי לבנברג הוא שצריך לכהן כמ"מ פרקליט המדינה, "בגלל שהוא היה המשנה לפרקליט המדינה. זה רק טבעי שבתקופות ביניים של ממשלת מעבר אתה ממנה את המחליף או ממלא המקום הטבעי".

עוד אמר סמואל כי בהינתן ורוצים לחולל מהפכות "תחכה לממשלה שיש לה תמיכה בכנסת, תעביר את זה בוועדת איתור ותוכל להעביר אדם מחוץ לפרקליטות או אדם חדש לחלוטין. מנדלבליט הוא הממונה על מערכת אכיפת החוק ואי אפשר להכתיב לו עוזרים שהוא לא בוחר אותם, או לא מאשר אותם או לא מוכן לעבוד איתם". אראל סג"ל תהה מי מקבל את ההחלטה במידה וצריך להעמיד את היועמ"ש לממשלה לדין. על כך השיב סמואל כי "קודם כל צריכה להתבצע חקירה על ידי משטרה. כנראה שבמקרה כזה או שמשטרת ישראל תחליט או שידיחו אותו", והוסיף כי "אני לא חושב שזה המקרה שלפנינו".

סג"ל טען בפניו כי פרקליט המדינה הוא שאמור להחליט על פתיחת חקירה כנגד היועמ"ש לממשלה וכי זה לא ייתכן שהאחד ימנה את השני. סמואל הודה כי " אני לא חושב שהיועמ"ש יכול להחליט. הוא יכול להתנגד, בוודאי לא יכול להחליט לבדו. ועדיין מדברים על ממשלת מעבר. שר משפטים שאין לו את אמון הכנסת. אני לא חושב שאפשר לבחון סיטואציה כזאת בבחינה של מעשי קיצון. אנחנו 72 שנה מקום המדינה ואני לא מכיר יועמ"ש לממשלה שנחקר או הועמד לדין".

אך סג"ל לא השתכנע וציין בפניו כי מנדלבליט עצמו היה מצוי בסיטואציה משפטית כזו, "הוא יצא בשן ועין לפי הדו"ח של ויינשטיין. הוא היה מנוע אפילו מלשמש כמזכיר הממשלה בזמן וזה לדבריו של מי שהיה היועמ"ש לממשלה בעצמו. לא אני". עורך הדין השיב כי מדובר באירוע שקרה "לפני שמילא את תפקידו. ייתכן וגם המינוי הוא לא המינוי הנכון שהיה צריך לעשות. אבלב כתוצאה מזה אי אפשר להפוך את כל משרד המשפטים למשהו שלא יכול לתפקד כי מכניסים פרקליט מדינה בניגוד לרצון היועמ"ש לממשלה. בוודאי לא צריך לקרות בממשלת מעבר".

באתר הרשמי של משרדו, מצהיר סמואל כי הוא בקשר קרוב עם משרד המשפטים, עובד איתם צמוד. סג"ל תהה האם הוא רואה בעייתיות בנקיטת עמדה בסוגיה זו בעקבות כך. "אני בסך הכול בעל מקצוע שמבצע עבודה ובמסגרת העבודה יש לו קשר עם גופים שונים במשרד המשפטים, ולא רק. זה לא הופך אותי לאדם המקורב למנדלבליט", אמר. הוא הוסיף כי "לפי השיטה הזאת שום עו"ד לא יכול להביע דעה על שום דבר אלא אם הוא לא מבין שום דבר במה שהוא אומר. שרק עורכי דין שעוסקים נניח במעמד אישי יוכלו לבוא בטענות".

כמו כן, מכהן עורך הדין סמואל כשופט בוועדת האתיקה של לשכת עו"ד. הוא טען כי אמנם פרקליטים לא הגיעו אליו עד היום, אך הם "יכולים בהחלט להגיע". דבר שעלול לעורר בעיה אתית לטענתו של סג"ל. על כך השיב עו"ד סמואל: "הטענה שלך מקורית. אני צריך לחשוב עליה. לא דוחה על הסף".

 

עריכה: עופרי גליכמן

26/04/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אראל סג"ל
אראל סג"ל  |  צילום: 103fm
Paris