הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"לא רואה מצב שאיראן תוותר על ההתבססות בסוריה"

תא"ל (מיל') אסף אוריון התייחס למתיחות הביטחונית מצפון: "התוכנית של איראן בסוריה עוכבה, התייקרה והשתבשה"


תא"ל (מיל') אסף אוריון, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, התייחס לדיווחים השונים אודות תקיפות צה"ל בסוריה, המצב הביטחוני והתבססות האיראנית בסוריה, "סביר שנראה עיבוי של הכוחות השלוחים, מדובר בתחרות שתימשך עוד הרבה שנים", והוסיף:"זה יהיה מבחן נחישות ויכולת ישראלית ואירנית".

החוקר הבכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי אסף אוריון, הסביר כי העימות הישראלי-אירני דומה לתחרות "מרתון אם לא איש הברזל ואת התוצאות לא סופרים אחרי עשרה קילומטר. צריך אורך נשימה, כוח רצון ובסוף גם יכולות מבצעיות". הוא הוסיף ואמר כי "פרדוקסלית, עצם זה שיש תקיפות ישראליות זה אומר שיש מטרות אירניות, ועצם זה שהתקיפות נמשכות זה אומר שהמטרות התחדשו. לכן, ניתן לראות פה 'גאות ושפל'. אנחנו נראה התקדמויות של אויב ונסיגות זמניות. לנסות להשפיע זו לא אסטרטגיה של שנים אלא של דורות".

הוא הסביר מדוע ארצות הברית ורוסיה לא יסייעו במציאת פתרון, "את רוסיה זה לא מספיק מטריד, היא נהנית ממצב ביניים שיש חיכוך ישראלי אירני בו היא יכולה לתווך בין הצדדים ולגבות מהם דמי תיווך. בארה"ב בוודאי אין עניין להתערב ברמה משמעותית וסוריה היא בווקטור של נסיגה והתארגנות במקומות אחרים. מה שמעניין את ארה"ב כרגע זה סין, וסוריה היא בוודאי בעדיפות אמריקנית נמוכה". כתוצאה מכך, "זה יהיה מבחן נחישות ויכולת ישראלית ואירנית. היתרון של ישראל זה שזה נושא קרוב לליבה ויכולות מבצעיות טובות. היתרון של אירן זה אורך נשימה, נחישות ושיטה מצוינת להילחם על אדמתם של אחרים ובדמם של אחרים. לכן, סביר שמה שנראה זה התאמות, עיבוי של הכוחות השלוחים והתקדמות סבלנית. זו תחרות שתימשך הרבה שנים".

הוא הזהיר מפני משבר אפשרי ביחסים של מדינת ישראל וארה"ב כתוצאה ממשבר הקורונה, על רקע המסחר עם סין. "את הסימנים הראשונים לסיכון אפשר היה לראות באסטרטגיית הביטחון הלאומי האמריקנית של סוף 2017. היריבות בין ארה"ב לסין התחדדה, הקורונה עוד יותר החריפה את הדבר הזה וכבר מדברים על אפשרות של חיכוך צבאי. ארה"ב וסין מסתכלות אחת על השנייה במונחים של יריבות ואולי אויבות. כל מי שיעשה עסקים עם הצד השני ייתפס כמשתף פעולה עם אויב". לדבריו, "אם ישראל חפצה חיים היא תצטרך להסתכל מעבר לעלות הכלכלית הישירה, במונחי ביטחון לאומי . ידידות אישית עם טראמפ לא תספיק פה כאשר כל הממסד האמריקני ורוב גדול בציבור האמריקני מחזיק בדעות מאוד שליליות על סין והן רק הולכות ומחריפות. לכן, המדיניות שישראל ניהל העד היום בעניין הזה מתקרבת לסוף דרכה".

"אירן לא נמצאת היום במקום בו התכוונה להיות"

החוקר הבכיר הסביר כי "עניינה של אירן הוא לקיים מהלכים ארוכים של בניין כוח, ליצור איום על גבולה של ישראל ולהתיש אותה. הפרויקט לא התחיל אצל אייזנקוט, הוא התחיל ב-79' בהגעה של משמרות המהפכה ללבנון והקצה של הפרויקט זה חיזבאללה. אי אפשר להגיד שזה לא פרויקט מוצלח מבחינתה של אירן, הוא גוזל הרבה משאבים מבחינת ישראל". כמו כן, "גם בסוריה הייתה לה תוכנית גדולה ומרשימה. היא לא נמחקה אבל בהחלט עוכבה, התייקרה, השתבשה". לדבריו, "אירן לא נמצאת היום במקום בו התכוונה להיות ובמערכות כאלה אנחנו סופרים מסיבוב לסיבוב".

"זוהי המערכה בתחום האפור, הם יגבירו, ינמיכו, ישנו שיטה, ישנו קצב ואנחנו נלך בעקבותיהם בשיטה הזאת, בחלק מהדברים נוביל. השאיפה של אירן לקיים נוכחות על הים התיכון מסומנת יפה בלבנון, העניין של למתוח את תחילת הגשר לעיראק היא מעל לכל ספק, המעורבות שלה בסוריה היא מעורבות שהושקע בה הרבה הדבר הזה לא יפסק כי זה רכיב יסוד באסטרטגיה האירנית. השפעה אזורית יחד עם הגרעין זה המשלים של תפיסתה האסטרטגית של אירן את מקומה במרחב. שום הוצאה תפעולית של אובדן אמל"ח ואפילו לא אובדן פעילים משמעותי לא ישנה את התכלית, הוא כן ישנה את השיטה".

אוריון הסביר כי שיטת הכוחות המיוחדים פועלת על ידי "גרעין קטן של מומחים שמפעיל מנופים יותר גדולים של מומחים פחות. ארה"ב עושה מבצעים דומים עם מעט כוחות מיוחדים והרבה יכולות מקומיות, כמו שראינו בצפון מזרח סוריה עם הכוחות הכורדים. יש משמעות לנושא האירני אבל גם אם לא יהיו מדריכים אירנים בשטח הפעילות של השלוחים היא יכולה להתקיים. אולי עם מאפייני איכות פחות טובים, אולי בתיאום פחות מעולה, אבל כל הדברים יכולים לקרות".

ומהי מטרת היעד של אירן? החוקר אוריון אמר כי הוא "לא חושב שלמדינות יש מצב סיום, מדינות זה תהליך, זה וקטור. הן ממשיכות תמיד, הן רוצות מעמד אזורי מובטח. אני חושב שהם יהיו מאוד מרוצים ליהנות מחסינות גרעינית, מיציאתה של ארה"ב מהמזרח התיכון כי היא מטרידה אותה, ולהנות מהיעלמותה של מדינת ישראל שמנוגדת לאידיאולוגיה של המשטר הנוכחי. כאשר מציגים חזון של מזרח תיכון ללא אימפריאליזם וציונות, אימפריאליזם שם קוד לארה"ב וציונות זה אנחנו".

 

עריכה: עופרי גליכמן

07/05/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"לא רואה מצב שאיראן תוותר על ההתבססות בסוריה"
"לא רואה מצב שאיראן תוותר על ההתבססות בסוריה"  |  צילום: Amer Almohibany/ AFP
Paris