שמרית מאיר, פרשנית לענייני ערבים, שוחחה עם אראל סג"ל נוכח השאלה כיצד בעולם הערבים רואים את הכוונה של ישראל להתחיל ריבונות על ההתנחלויות ובקעת הירדן. בהמשך התייחסה לממשל בארצות הברית והתריעה מפני תקופת פוסט-טראמפ: "זה אומר שהיחסים עם הממשל החדש מתחילים ברגל שמאל".
מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו עתיד להגיע לישראל בסוף השבוע לביקור קצר, במטרה לדון עם ראשי הממשלה בנימין נתניהו ובני גנץ על המאבק בקורונה כמו גם על סוגיות ביטחוניות-אזוריות ואירן. הפרשנית לענייני ערבים שמרית מאיר, התייחסה לסוגיית הסיפוח ואמרה כי "האמריקנים לפי האינדיקציות שהם נותנים, הם רוצים שהדבר יתנהל מתוך קונצנזוס ישראלי. אין להם עניין לפתוח חזית ולהתחיל מלחמת עולם פנימית, ואין להם עניין לשים מוקש גדול על הסכם השלום הישראלי ירדני - זה גם שיקול".
לדעתה, סוגיית הסיפוח היא "ממש קמפיין בלתי נלאה, לטוב ולרע, של השגריר פרידמן בעיקר בעיתונות הימין, שממש דוחף את הממשלה לסיפוח. הוא יותר אגרסיבי בעניין הזה מגורמים בתוך הממשלה עצמה, זה ממש קמפיין שלו. השאלה היא עד כמה הוא מייצג בלהט הזה לדחוף את ישראל לסיפוח את כל הקולות בממשל הנוכחי". כמו כן, טענה כי מזכיר המדינה האמריקני מבקר בישראל גם במטרה "לבדוק את המים, האם באמת יש קואליציה יציבה וכו'. בסיבוב הקודם גנץ, שאפשר להגיד עליו הרבה דברים, נסע לוושינגטון וחזר בלי סיפוח. זאת אומרת הדבר הזה כן בלחץ של כל מיני גורמים אחרים. הוא אגב אומר שהוא בא לבקשת הישראלים".
מאיר הסבירה כי גנץ ואשכנזי, הקהילה בה הם פועלים, הבייס התודעתי שלהם זה אנשי צבא וגנרלים בדימוס שרובם הגדול מאוד חושב שזו טעות קשה, זה הקונטקסט. דבר שני, הם רואים את זה בקונטקסט של משא ומתן עם הפלסטינים ובתנאי שלא פוגע בהסכמי שלום אחרים של ישראל, אני לא רואה שזה קורה. זה יהיה מאוד מעניין להצביע על סיפוח 30% משטחי הגדה המערבית בקולות של מפלגת שמאל מרכז. כמובן שיש את שאלת הפלסטינים שהם לא שחקן פה. הם יכולים ללכת לנשק יום הדין ולהגיד 'אין יותר רשות פלסטינית, אתם רוצים לספח? בבקשה קחו את כל האירוע'. זה צעד מאוד מרחיק לכת מבחינתם, אני מתקשה לראות את אבו מאזן מקבל החלטה כזאת. אנחנו יכולים לראות כמובן סיבוב אלימות, והפעלת לחץ אינטנסיבי על כל מי שהם יכולים, בראש ובראשונה הירדנים והאירופים להיות יותר אגרסיביים עם ישראל".
הפרשנית לענייני ערבים סיפרה כי היחסים של הסעודים והפלסטינים עלו על שרטון, " הסעודים בכלל נמצאים בתוך קמפיין שבו הם הולכים על הראש של הפלסטינים, קמפיין תודעתי. הסעודים שבויים בסכסוך עמוק מאוד עם תנועת האחים המוסלמים, קטאר, טורקיה, חמאס וכו'. הם לא רוצים, והם אומרים את זה, לשים את האינטרסים המיידים שלהם כבני ערובה לסוגיה הפלסטינית. זאת אומרת, הדברים שהם יכולים לעשות מול ישראל, שיתופי פעולה כאלו ואחרים, דברים שהם יכולים לעשות מול ממשל טראמפ, חופש הפעולה הדיפלומטי שלהם - הם לא יתנו כפיקדון ביד של סינוואר. הם גמרו עם העניין הזה".
לדבריה, "מוחמד בן סלמאן הוא אדם של שבירת קונבנציות ושבירת מסורות, זה ה-DNA שלו וחלק מהדבר הזה זה לנער את הקלישאות היבשות של הממלכה הסעודית והשיח הערבי בנוגע לסכסוך הישראלי פלסטיני", לכן, "הוא בפירוש כבר לא רואה את ישראל כאויב, רחוק ממש מזה", אמרה. "עוד משהו קטן קרה - קורונה. גם אם לירדנים יש איזו תוכנית מגירה לשנמך את הסכם השלום עם ישראל, הם יחשבו האם הם רוצים לשים בסיכון את הסיוע הכלכלי האמריקני וכו'", הוסיפה.
מאיר טענה כי הדבר הכי חשוב בהקשר של הסיפוח הוא ביידן. "לביידן יש הובלה יציבה, פוסט קורונה על טראמפ. אנחנו לא יודעים מה יקרה בנובמבר וזה בעיני השיקול הכי מרכזי. בהנחה וביידן נכנס לבית הלבן בינואר וישראל מספחת נגיד ביולי ומאז אנחנו נכנסים ללופ של שיח על סיפוח וכל העניינים האלה, זה אומר שהיחסים עם הממשל החדש מתחילים ברגל שמאל. זה אחד הדברים שכן צריך לשקול ולהסתכל עליהם באופן מערכתי. להתחיל קדנציה דמוקרטית בבית הלבן פוסט טראמפ ברגל שמאל, באופן כל כך בוטה, זה לא הדבר הכי הכי אינטליגנטי שאפשר לעשות".
עריכה: עופרי גליכמן