אודי סגל וענת דוידוב

שגריר באו"ם ובארה"ב ביחד? "לא בלתי אפשרי"

דני איילון, לשעבר סגן שר החוץ ושגריר ישראל בארה"ב, לא חושש מכך שהשר גלעד ארדן צפוי למלא 2 תפקידים דיפלומטים חשובים במקביל


ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז אמש (ב') כי השר גלעד ארדן צפוי לכהן כשגריר ישראל באו"ם ושגריר ישראל בארצות הברית במקביל. דני איילון, לשעבר סגן שר החוץ ושגריר ישראל בארצות הברית הסביר כי "זה לא בלתי אפשרי. בשנות ה-50 אבא אבן מילא את 2 התפקידים. השגריר הוא לא לבד, יש לו צוות מאוד גדול, בוושינגטון וגם במשלחת לאו"ם שולחים את מיטב הדיפלומטים, ובסך הכול זה גם עניין של תנועה פיזית, שעה טיסה בסך הכול בין וושינגטון לניו יורק".

הדיפלומט והפוליטיקאי דני אילון דן בהכרזת ראש הממשלה בנימין נתניהו, לפיה השר גלעד ארדן עתיד לכהן הן כשגריר ישראל באו"ם והן כשגריר ישראל בארצות הברית. הוא הסביר כי על אף הקושי הפיזי, זה אפשרי לכהן בשני התפקידים בו-זמנית. בשנות ה-90 כיהן אילון כשגריר ישראל באו"ם, "נסעתי די הרבה לוושינגטון וגם כשהייתי בוושינגטון נסעתי לניו יורק, כולל כמובן התייעצויות ופגישות עם דיפלומטים אמריקנים", סיפר. לדבריו, יש להחלטת ראש הממשלה תקדימים רבים, כך למשל בשנות ה-50 אבא אבן כיהן במשך 9 שנים בשני התפקידים, "בהצלחה מרובה והייתה אז תקופה לא פחות מאתגרת, אז סבלנו מחרם ערבי וגינויים אדירים באו"ם".

הוא הוסיף וטען כי מערכת היחסים בין ישראל וארצות הברית כיום "הרבה יותר טוב והדוקה, זה הופך את התפקיד ליותר, בוא נאמר, קל ויותר משמעותי". לא זו בלבד, אילון ציין כי "השגריר הוא לא לבד, יש לו צוות מאוד גדול. בוושינגטון וגם במשלחת לאו"ם שולחים את מיטב הדיפלומטים. בסך הכול זה עניין של תנועה פיזית, שעה טיסה סך הכול בין וושינגטון לניו יורק. זה לא בלתי אפשרי".

גולן יוכפז וענת דוידוב תהו האם זה נכון לשבץ אדם אחד לשני התפקידים, מבחינת המהות ולא הקושי הטכני. סגן שר החוץ לשעבר הסכים כי אכן מדובר בעניין של מהות ותוכן. "הצלחה של שגריר מעבר כמובן לכישורים אישיים, אני באופן אישי מאמין שלגלעד ארדן יש את זה, בוושינגטון במיוחד צריך כישורים פוליטיים מעבר לכישורים דיפלומטיים, זה שידעו כולם שהוא מדבר ברשות, בסמכות ובקשר עם ראש הממשלה", אמר. לטעמו, משום שעיקר "העבודה הדיפלומטית של משרד החוץ שזה המלחמה ה-BDS, ובכול החרמות וסנקציות, הייתה במשרד של גלעד ארדן. אז יש לו ניסיון גם בזה שהוא ודאי יצטרך לנצל אותו היטב בעיקר באו"ם, פחות בוושינגטון".

כמו כן, הוא הסביר על ההבדלים בין תפקיד השגריר באו"ם ותפקיד השגריר בארצות הברית. "בוושינגטון הפעילות המרכזית היא פעילות של תיאום בין ישראל וארה"ב בשלל נושאים ביטחוניים, כלכליים וגם מדיניים כולל מדיניות באו"ם. ההחלטות באו"ם, כלומר איך מצביעה ארה"ב, מתקבלות בוושינגטון ולא בניו יורק. בניו יורק התפקיד הרבה יותר ייצוגי, עם הרבה יותר חשיפה אם זה בנאומים באו"ם או פגישות". הוא ציין כי באו"ם יש 193 חברות, "כל שגריר הפנומן הכי גדול שיהיה לא נפגש עם כול אותן 192 האחרות, בשביל זה יש משלחת גדולה. ברוב המקומות בוודאי במדינות הגדולות והחשובות שאנחנו צריכים אותם, ההחלטות מתקבלות בבירות".

שגריר ישראל בארצות הברית לשעבר הביע את דעתו על החלטת ראש הממשלה למנות אדם אחד לשני התפקידים ואמר כי הוא "חושב שזו הזדמנות מאוד טובה, יהיה שר חוץ חדש, גבי אשכנזי. את רון משאירים עד אחרי נובמבר, עד אחרי הבחירות, כי הוא כבר שם, הוא רץ בשטח, משתפשף, מכיר את כל אנשי טראמפ, ככה שההחלפה תהיה רק אחרי הבחירות. אם טראמפ נשאר יהיה קל מאוד ובהחלט גלעד ימשיך את העבודה של רון. אם יבחר ביידן או מישהו אחר זו גם הזדמנות להחליף ואז גלעד יוכל לבוא וליצור מחדש יחסים", וטען שהבעיה העיקרית היא "בעיקר תקציבים וסמכויות, משרד החוץ לקחו את כל הסמכויות", ומשום כך "חשוב מאוד לבסס מההתחלה את הנושא של האמון המוחלט, של הערכה הדדית, שאני מאמין שיש ביניהם".

  

עריכה: עופרי גליכמן

12/05/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גלעד ארדן
גלעד ארדן  |  צילום: רוי אלימה/פלאש90
Paris