החזרה לשגרה אמנם החלה אך ענף המסעדנות כמו גם האומנים נותרו מאחור. כאקט מחאה, השף עומר מילר פתח ביום שבת האחרון את מרפסת אחת המסעדות שלו בניגוד ברור להנחיות. מנגד, השף שאול בן-אדרת סבור כי אין מקום לעבור על החוקים, אך הביע חשש כבד מהעתיד בצל הקורונה. בהמשך השיחה הצטרף הזמר האהוב שלומי שבת שהתייחס למחאת האמנים שתתקיים הערב (ה').
השף עומר מילר הסביר מדוע פתח את המסעדה חרף ההנחיות, "פתחתי בניגוד להנחיות, זה נשמע מאוד דרמטי אבל בעיני זה לא צעד מאוד דרמטי, הוא פשוט צעד שמגחיך את האבסורד של אי פתיחת המרפסת". עוד אמר השף כי לדעתו "גם צדקתי - הנה פותחים עכשיו את הכול". כמו כן, הוא הודה כי עד כה לא בוצעה אכיפה בנושא, "כל הזמן מצלמים אותנו הפיקוח, זה די נחמד אבל לא היה משהו מעבר לזה. אני מניח שיש כאלה שקיבלו קנסות, אני מניח שאנחנו נקבל קנסות אולי אם המצב יימשך ככה".
הוא ציין לטובה את הסיוע של עיריית תל אביב. לדבריו, העירייה "מאוד מבינה את המאבק, את האבסורד, את המצב הבלתי נתפס הזה ששכחו את המסעדנים ודי מקשים עלינו מעבר למה שצריך. אני חושב שהיא תומכת בנו, אני מקווה שכן", ואף הוסיף כי הוא סבור שאנחנו עומדים בפני "משבר מטורף". בהמשך, הפנה אצבע מאשימה כלפי שותפיו לענף המסעדנות וטען שיש "איזה בכי של מסעדנים באופן כללי, הקורונה היא סוג של הזדמנות לנפות מן הענף הזה הרבה בכיינות והרבה צעקות שלא ממש קשורות בדיוק למצב".
הוא הסביר שמסעדנים צריכים לעבוד קשה בכדי להרוויח, "זה מאוד קשה, העירייה צריכה לעזור לנו במהלך כל השנה בעזרת רגולציה ועכשיו זה הזמן של החזקים לשרוד. מי שלא היה מסעדן עוד לפני כנראה לא ישרוד את המשבר הזה". השף שאול בן-אדרת שמע את דבריו אך הוא כי הוא "לא כל כך מסכים איתו, כולם יודעים שבשנים האחרונות, כל החוקים וכל המצב, גמרו כמעט את הרווחיות של המסעדות". אך מילר לא השתכנע וטען כי "מכת המוות הזאת היא לא באמת הסיבה שהרבה מסעדות יסגרו".
בן-אדרת הזכיר למילר את תחילת דרכו של כל אדם בענף, "אתה פותח מסעדה, אתה לוקח קצת כסף מההורים, קצת הלוואות, בהתחלה לא הולך לך וקשה לך". מילר זעם ותהה: "אם לקחתי הלוואה מההורים אני צריך לבכות מדינה? יש אחריות כשאתה פותח עסק. תחום המזון הוא אחד העסקים הכי קשים, כשאתה פותח מסעדה תדע לאן אתה נכנס, זה מאוד קשה. תפסיקו לבכות 'כסף, כסף, כסף' - זה לא העניין. העניין הוא שהחוקים קשים, ההיטלים, העובדים הזרים, התביעות - אלה הבעיות של הענף".
בן אדרת הדגיש כי הוא "לא בעד ללכת נגד החוק, לא נגד משרד הבריאות, לא נגד המשטרה או העירייה כי אני יודע שבסופו של דבר זה יחזור אליי כמו בומרנג. זה לא חוכמה, החוכמה היא שיבינו את המצב שלנו ולמה אנחנו אחרונים". עוד הוסיף ואמר כי הוא "מאוד מפחד שאם יהיה גל שני אנחנו נהיה הראשונים שיסגרו אותנו. למה אנחנו תמיד בסוף הדרך? המסעדנים והשפים ימלאו את החוקים ויעשו את העבודה בצורה הכי טובה שהם יודעים ויכולים.
כמו כן, הוא הוסיף כי הפתרון לטעמו הוא סיוע מהממשלה. "הממשלה צריכה לעזור לנו, אנחנו נעזור למלצרים ולעובדים ולכל השרשרת ונחסוך עוד כמה חודשים של דמי אבטלה ואכזבות ומשברים. מה שצריך לעשות זה פשוט לחנך את האנשים, להרגיל אותם להרגלים חדשים. זה לא רק במסעדנות, זה בים, באוטובוס, בתורים, זה מה שהמדינה צריכה לעשות - להרגיל את האנשים לעולם אחר".
לשיחה הצטרף הזמר המוערך והאהוב שלומי שבת שייצג את עמדת האומנים בדיון, לטעמו, "אנחנו עוד נחזור הרבה אחרי השפים, לצערי. ההופעות שלנו הן עתידיות, ברגע שחברת הפקות סוגרת הופעה איתי זה לעוד 7-8 חודשים". ובכמה הפגיעה הכלכלית בו כתוצאה מהנגיף נאמדת? שבת ביקש לציין שהשאלה היא למעשה "כמה לא הרווחת. יצא לי שיר חדש על ירושלים אז מה עכשיו כסף? מה לי ולכסף? מה אני מבין בזה?"
הוא הבהיר שמחאת האומנים היום נועדה עבור "הנגנים ואנשי הצוות, הטכנאים, הסאונדמנים ומנהלי ההצגות. נכון שזמרים קצת במצב כלכלי לא טוב אבל רוב הזמרים, לא כולם, יכולים לשרוד את החודשיים האלה. עבדנו מספיק קשה בחיים אבל הנגנים? זה נורא עצוב מה שקורה כאן". לקראת סיום השיחה התייחס לשירו החדש 'ירושלים' וסיפר: "תמיד היה לי חלום לכתוב שיר על ירושלים, הגשמתי חלום. שיר מאוד מרגש, אני מקווה שיאהבו אותו. אני חולה על ירושלים ועל מדינת ישראל, בירת ישראל עד עולם".
עריכה: עופרי גליכמן