אודי סגל וענת דוידוב

בממשלה לא סופרים את העבודה ואת גנץ?

גולן יוכפז: "רק הימין שולט" • השר פרץ: "זו לא ממשלה שאנחנו מאוהבים בה, בנינו ממשלה בהתאם לנסיבות"


שר הכלכלה ויו"ר מפלגת העבודה עמיר פרץ שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב-103fm והתייחס לעימות שהתרחש אתמול (א') בינו לבין שר האוצר ישראל כ"ץ (הליכוד), בישיבת הממשלה סביב נושא אישור התוכנית לסיוע לעסקים. בהמשך, התייחס לאפשרות שהממשלה תעלה את נושא סיפוח להצבעה.

השר עמיר פרץ ביקר את המתווה שהציג שר האוצר ישראל כ"ץ לעידוד התעסוקה ובו תמכו מרבית השרים, כולל ראש הממשלה נתניהו וראש הממשלה החליפי בני גנץ. הוא סבור כי "המתווה האלטרנטיבי שהצגתי להצעתו של שר האוצר הוא המתווה הנכון למדינת ישראל בעת הזאת", והדגיש כי העימות עם השר כ"ץ לא נבע מצורך "להוכיח עניין אישי כזה ואחר. אני חושב שהוכחתי מספיק במדינת ישראל, תרמתי מספיק למדינת ישראל. אני לא נחשב למישהו שמושיט את הלחי השנייה בכל הזדמנות. אני מוכן להושיט את הלחי השנייה למען מדינת ישראל".

גולן יוכפז פנה לשר הכלכלה ואמר כי הדבר מסמל "עד כמה לא סופרים אתכם, את העבודה, את גנץ. זאת לא ממשלה פריטטית אמיתית". אך השר פרץ השיב כי הוא לא חושב שזה נכון. "הפתיחה של ישיבת הממשלה נדחתה כמעט 40 דקות בגלל הסוגייה הזאת, כי לזכותו של בני גנץ הוא הלך וניהל משא ומתן עם רה"מ ולא אפשר להעלות את הסעיף של המתווה עד שלא הגענו להסכמה". הוא הסביר כי על אף שקיבלו לבסוף רק חצי מיליארד שקלים, "מלכתחילה אנחנו דרשנו כמיליארד שקל כדי לתקן עיוותים".

כמו כן, שר הכלכלה הבהיר כי הוא "לא נגד התוכנית בכללותה. אני בעד שיחזירו עובדים החל מה-1 ביוני ושכל מעסיק שמחזיר יקבל פיצוי, אני רק חושב שהמסר הוא חוסר הגינות כלפי מעסיקים שבאפריל נלחמו על העובדים שלהם ולא שלחו אותם לחל"ת למרות שמהצב הכלכלי שלהם היה קשה. אני הצעתי שכל חברה שההכנסות שלה ירדו ב-25% במהלך חודש אפריל תשופה ב-30%". לטענתו, המדינה צריכה להיערך לקראת המשבר הבא, אם חלילה יקרה, ולסייע לכל "האנשים שהתגייסו לצידה של מדינת ישראל - צוותים רפואיים, צוותי ההצלה, כל אזרח שנתן מעצמו וגם למעסיקים שלא זרקו את העובדים שלהם".

יוכפז הוסיף ואמר כי המהות של הישיבה אתמול מציגה שעל אף קשר ה'חתונה' בין הליכוד וגוש המרכז-שמאל, בפועל "מתברר שרק הימין שולט, רק הליכוד". יו"ר העבודה אמר כי לדעתו "היה דיון ענייני, אני חושב שזה מהלך אחד מיני רבים שעוד יגיעו. המאבק האמיתי עוד לפנינו, אנחנו צריכים לקבל החלטות על תקציב המדינה שם באמת יבואו לידי ביטוי חילוקי הדעות האידאולוגיים, שם נביא הצעות שלנו". הוא הוסיף כי הוא מכיר בכך שיהיו "מהלכים בהם לא נקבל את כל מבוקשנו אבל זה יצביע על המהלכים הבאים, כי גם בחתונה כאשר יש צד אחד שבשלב הראשון נוטה להתפשר למען המשפחה, ואנחנו נוטים בהחלט להגיע להסכמות למען המדינה, למען האזרחים, אז זה ייתן לנו יתרון מאוד גדול לקראת הדיונים הבאים. אפילו השר אריה דרעי התייצב באופן חד משמעי לצד ההצעה שאני הצעתי".

"אני מתנגד להחלטה על סיפוח חד צדדי"

בהמשך, ענת דוידוב ציינה בפני השר כי "ההחלטה הכי פשוטה של הממשלה הייתה קיזוז רוחבי של 1.5%, ממשרד הכלכלה, ממשרד הרווחה, ממשרד החינוך, ממשרד הבריאות וכל זה על חשבון כל החלשים", ותהתה: "אתה חי עם זה טוב?" שר הכלכלה השיב כי "קיזוז רוחבי הוא תמיד דבר לא טוב". הוא הסביר כי "באופן עקרוני, קיזוז רוחבי איננו פוגע במהויות ומייצר החלטה שהיא החלטה טכנית בעיקרה. זו הייתה הסכמה של כל שרי הממשלה כאשר הדגש הוא שכל שר יבצע זאת במשרדו מול יחידות המטה שלו לא מול יחידות השטח". כמו כן, טען כי מטרת הקיזוז הייתה על מנת למנוע את הגדלת תקציב הממשלה, "ההחלטה היותר פשוטה הייתה להביא להצעה להוסיף עוד 200 מיליון שקל לתקציב המדינה ולתת על חשבון אותם כספים".

יוכפז פנה לשר ואמר כי בסופו של יום, מטרת הקיזוז או הגדלת התקציב היא "כדי להוסיף 350 תקנים חדשים בשביל הממשלה המנופחת". פרץ השיב כי הוא לא התנגד "לכל ה-5 מיליארד, אני רציתי מיליארד כדי לשפות את אותם מעסיקים הוגנים". לדבריו, האלטרנטיבות היו - "לא לקזז בתקנים אלא בתקציבים עצמם, או להוסיף לגירעון עצמו". לכן, החליטו לספוג זאת "בתקני מטה בלבד.  בנינו ממשלה שאנחנו לא מאוהבים בה, זו ממשלה שהיא בהחלט אלטרנטיבה שמבין כל האלטרנטיבות - הייתה האלטרנטיבה אולי היחידה שהיה אפשר".

לסיום, התייחס להכרזות של ראש הממשלה נתניהו על הסיפוח שמסתמן שייצא לפועל בחודש יולי הקרוב, וטען כי "המפה הפוליטית היום בישראל היא ברורה וחד משמעית, יש רוב בכנסת בישראל לסיפוח או להחלת ריבונות ביהודה ושומרון. באופוזיציה יש מספיק גורמים שהם אלה שהובילו הצעות לסיפוח. אנחנו בנינו מנגנון שאומר שרה"מ יוכל להביא בפני הכנסת רק הצעה שתבוא בהסכמה מלאה, שנבחנה בקבינט המדיני ביטחוני, והשלכותיה לגבי היציבות באזור והסכמי השלום".

והוסיף בנימה אישית: "אני מתנגד להחלטה על סיפוח חד צדדי, אני מתנגד לצעדים חד צדדיים ואני חושב שצריך לעשות הכול כדי למצות את האפשרות להגיע להסכמה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

01/06/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עמיר פרץ
עמיר פרץ  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris