המהומות בארצות הברית נמשכות וכך גם הביקורת על הנשיא דונלד טראמפ והמדיניות שמנהיג. ג'יימס מאטיס, שר ההגנה של ארה"ב לשעבר, השווה את הנשיא לנאצים, וזו רק חלק מהביקורת המופנית כלפי הנשיא. ד"ר יעל שטרנהל, מומחית להיסטוריה של ארה"ב, סיפקה תמונת מצב של המתרחש בארצות הברית. בהמשך, דנה באישיותו של הנשיא והפעולות שנקט במיגור המהומות. כמו כן, ניסתה להשיב על השאלה כיצד אמריקה הגיבה לפעולותיו, וכיצד הכול ישפיע על הבחירות לנשיאות שיתקיימו בעוד 5 חודשים.
ד"ר יעל שטרנהל הסבירה כי מהומות על רקע גזעי היו בעבר, למעשה משנת 1919 הן מתרחשות באופן סדרתי, "רק בקיץ האחרון ציינו 100 שנה לקיץ האדום ב-1919 שפתח בעצם את המגמה החדשה הזאת שאיתנו עד היום". מנגד, היא ציינה כי אנחנו רואים היום תופעות מסוג של ראינו בעבר, שעיקרן כמובן נוכחותו של הנשיא טראמפ, שגם הוא נשיא שלא ראינו בעבר. גם העוצמה של המהומות, גם האופן שבו הן מוציאות לא רק את הזעם הגזעי על חוסר הצדק המשווע שאדם שחור חי איתו באמריקה, גם התפרצות של הר געש נגד טראמפ ונגד הנשיאות המשסה שלו והתחושה שאמריקה נמצאת על הקצה כבר 3 שנים". לכן לדבריה, "המוות של ג'ורג פלויד היה הגפרור שהדליק את הלהבה והביא את ההתפרצות הזאת לעוצמות בהן היא נמצאת".
היא מתחה ביקורת חריפה על הנשיא וטענה כי הוא "לא עושה דבר לכבות את הלהבות להפך הוא נהנה מהן הוא מנסה ללבות אותן. , דונלד טראמפ הוא לא כשיר להיות נשיא - כולם יודעים את זה, גם רפובליקנים יודעים שהוא לא כשיר להיות נשיא. כל עוד הדברים היו פחות או יותר יציבים הכלכלה שגשגה, לא היו אירועי טרור משמעותיים, לא היו אסונות טבע איומים, היה משבר חדש כל יום אבל העסק היה פחות או יותר יציב. אבל אז הגיעה הקורונה עם המשבר הכלכלי והדברים התחילו להתערער, וזה גם כמובן גורם שמלבה את תחושת חוסר הצדק וחוסר הנחת והתחושה שאין לאזרחים שלטון שהם יכולים לפנות אליו במשבר הזה".
לדעתה של ד"ר שטרנהל, "הוא פשוט לא מסוגל להשתלט עליו, כל האינסטינקטים שלו כנשיא נוגדים את מה שצריך לעשות נשיא ארה"ב ברגע כזה בו צריך לנסות להחזיק אומה שהיא בגודל של יבשת, עם 330 מיליון בני אדם, שמחולקים לקבוצות אתניות מעמדיות. מדינה שלא הייתה מקוטבת באופן הזה, לדעתי, מאז מלחמת האזרחים". גיא פלג אמר כי היא "מציירת תמונה לפיה טראמפ עומד מנגד ולא עושה דבר. אחר יכול היה לומר שההצהרות שלו, העוצר במקומות מסוימים, הוצאת הצבא והמשטרה לרחובות הם ניסיונות להתמודד נגד הפורעים". היא הסבירה כי "בניגוד למה שנדמה לנו בהיותנו אזרחים במדינה קטנה וריכוזית שבה הממשלה המרכזית שולטת פחות או יותר בכול דבר, ארה"ב בנויה אחרת לגמרי, את ההחלטות על עוצר והוצאת משטרה ואיך מתנהלת משטרה מנהלים כוחות מקומיים - קודם כל מושלים, ראשי ערים וכן הלאה".
יתרה מכך, היא אמרה כי "זה לא מביא להרגעת המהומות - זה מביא להקצנה שלהם. הוא לא עומד מנגד, הוא מלבה את הלהבות. כשהוא אומר 'כשמתחילה ביזה מתחיל ירי' - זה ביטוי שיש לו קונוטציות גזעניות עמוקות בציבוריות האמריקנית. וודאי שהוא לא עומד מנגד - הוא מנסה ללבות את הלהבות. הוא רוצה הפעלה של כוח דרמטי, הוא רוצה להפעיל את הצבא. זה דבר שהוא מנוגד לכל נורמה, הוא מחוץ לאופן בו ארה"ב מתנהלת. זה לא דבר נורמטיבי בהתמודדות עם מתח גזעי".
בעוד חמישה חודשים יתקיימו הבחירות לנשיאות בארצות הברית, לדברי שטרנהל "דונלד טראמפ נהנה באופן עקבי מתמיכה של סביב 40% מהציבור האמריקני, ב-2016 זה הספיק לו כדי לנצח והוא רוצה לגייס את הציבור הזה כדי שיוביל אותו לאותו סוג של ניצחון". היא הוסיפה וטענה כי "לא אכפת לו מה המחיר, הוא לא פועל כמו פוליטיקאי רגיל".
כמו כן, היא ציינה כי מצד אחד "הוא מוציא לפועל מדיניות רפובליקנית סטנדרטית, מקובלת, פופולרית מאוד על כלל ציבור המצביעים הרפובליקנים". אך מנגד הוא חוטא באופן "ההתנהלות שלו, הרטוריקה שלו, השנאה שמבעבעת ממנו, חוסר הנכונות שלו לאחד את העם. גם רייגן שהיה איש ימין אידיאולוגי קשה ראה את עצמו גם כמי שאמור לאחד ולהיות נשיא של כל העם האמריקני. טראמפ לא רואה את עצמו במושגים האלה, זו לא המשימה שלו, הוא שם כדי לשלוט והוא שם כדי להיבחר בנובמבר".
לסיום, אמרה המומחית להיסטוריה של ארצות הברית כי זהו "אירוע מאוד משמעותי, ללא שום ספק. גם בתקופה בה באמת יש דרמה חדשה כל יום, קצב האירועים בשנים האחרונות הוא מסחרר על פי כל קנה מידה. עדיין הגל הזה של חוסר השקט בימים האחרונים, שבוע-שבועיים, הוא יוצא דופן ואגב - לא רק באופנים שליליים. אני יודעת שבישראל מראים בעיקר בכלי התקשורת את המהומות והביזה ואכן אלה תמונות מאוד קשות. אבל, יש גם גילויים של סולידריות אזרחית. זאת פעם ראשונה שאנחנו רואים בהפגנות נגד חוסר הצדק כלפי אזרחים שחורים, שציבורים לבנים גדולים יוצאים לרחובות עם אזרחים שחורים ונושאים שלטים כמו 'השקט של הלבנים זה האלימות נגד השחורים'. זה לא תופעות שראינו לפני, זה סיפור מורכב - זה לא רק שחורים נגד לבנים".
עריכה: עופרי גליכמן