הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

עומרי שרון הזהיר: המדינה לא אוכפת את החוק בנגב

בנו של רה"מ לשעבר זעם על אוזלת היד של המשטרה בנגב: "שוטרים מוותרים כדי לא להכעיס את האוכלוסיה" • לדבריו, פחות עוסקים בכך כי "מדובר בפריפריה"


תופעת גניבות האמל"ח בנגב מתגברות, ותושבים מהפזורה הבדואית אינם נשמעים להוראות המשטרה שאיננה אוכפת את החוק. עומרי שרון, מנכ"ל מועצת מגדלי הבקר בישראל ותושב הגנב שוחח עם חברי הקבינט והתייחס למה שהוגדר כהשתלטות על הנגב.

עומרי שרון, בנו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ז"ל, מתנגד לאמירה שהנגב לא בידי מדינת ישראל. לדעתו, לא איבדנו את הנגב, אלא "המדינה צריכה לאכוף את החוק. יש פה חוקים שלא אוכפים אותם וברגע שלא אוכפים את החוק זה הופך למדיניות אכיפה בררנית, שזה בכלל דבר גרוע ואז קורים הדברים האלה. אכיפה צריכה להיות מערכת שלמה, משטרה שצריכה לתפוס, מערכת המשפט שצריכה להגיש עתירות ובתי המשפט שצריכים לשפוט כמו שצריך".

הוא סבור כי יש בנגב עניין רב אך "זה מקום רחוק ופחות רלוונטי אז פחות מתעסקים איתו. כשהחוק נאכף אין בעיה אמיתית, פשוט צריך לאכוף אותו". הוא התייחס לנושא עבירות התנועה בכבישי הדרום ונזכר כיצד "כל פעם מראים איך מישהו נוסע באופן לא ברור בכול מקום על הכבישים, אבל אף אחד לא מתעסק בזה באמת. היה סרט לפני כמה שבועות של 4 אופנוענים רוכבים על הכביש מול ניידת משטרה ואף אחד לא עצר אותם, אחד מנופף תוך כדי נסיעה לשוטר וממשיכים הלאה. לא יכול להיות שאני אסע ב-120 קמ"ש ויעצור אותי שוטר ומישהו אחר בוא נראה מה יקרה לו. אזור בו האכיפה מאוד בררנית זה משליך על הרבה מאוד דברים בנושאים שאתה לא רואה מיד, אבל גם שם זה משפיע".

לדעתו, הסיבה לחוסר הטיפול במתרחש בנגב איננה נובעת מחוסר יכולת, "מדינת ישראל יכולה לעשות הכול. השאלה - מה סדר העדיפות שזה מקבל אל מול דברים אחרים שצריך לעשות? מישהו צריך להחליט שזה חשוב, שזה דבר נכון". כמו כן, הוא התייחס לתקרית שאירעה בין קבוצת בדואים צעירים ובין קצינים בצה"ל במהלכה סיננו הצעירים לקצינים מילות גנאי, והפגינו תוקפנות חסרת פחד. שרון אמר כי "בסוף כששוטר צריך להחליט לעשות משהו שיכול להרגיז אוכלוסייה או לוותר הסיכוי שהוא יוותר. היחידה לא אשמה ולא קשורה. כל מי שנכנס לשטח צבאי הוא בסמכות הצבא, אתה יכול לתפוס אותו? אין דבר כזה. לא יכול להיות שהמדינה תיגש ותבקש מהמשטרה לעצור דברים שקורים בשטחים שלה, זה לא הגיוני".

"החיים בדרום לא מעניינים באמת אזורים נרחבים במדינה"

על אף ששרון טוען כי אחריות המדינה והממשלה לדאוג לביטחון תושבי הנגב, ועל אף שיש שר לביטחון פנים, שר לנגב ולגליל ושר הביטחון, עדיין נשארים עם סימן השאלה, למה המצב לא משתפר. הוא סבור כי "מישהו צריך להחליט. החיים בדרום לא מעניינים באמת אזורים נרחבים במדינה, כי זה לא נמצא בתל אביב בקו החזית של הדברים. אם גנבו למישהו ציוד מהשטח החקלאי בשביל לעשות עם זה משהו אחר, זה פחות מעניין מאשר את מי שבאמת נוגע בדברים".

בנו של ראש הממשלה לשעבר ניסה לשקף את דעתו של אביו של הסוגיה, אילו היה בחיים. הוא אמר כי לדעתו "כל ראש ממשלה צריך לעשות את זה. במקרה הזה ספציפית זה היה מאוד מפריע. הכול זה הממשלה, המדינה צריכה להחליט אם זה חשוב לה שאנשים יוכלו לחיות בדרום וליהנות מהחיים שם. אם יש להם את הזכות לממש את הדברים הכלכליים שלהם - זה מה שהמדינה צריכה להחליט. לא יכול להיות שעושים כזה אירוע ליחידה צבאית בשטח צבאי והמדינה פונה למשטרה שיגישו תלונה על זה, זה לא הגיוני".

לסיום שאלו חברי הקבינט מה דעתו על הסיפוח שעתיד לצאת לדרך בתחילת חודש יולי, אך שרון השיב: "שיתחילו קודם כל להתעסק במה שקורה כאן. כשרוצים לעשות משהו צריך לראות לאן זה הולך ומה זה מביא. זה לא רק לקחת ולהגיד 'הכנסנו את זה' - לא. מה ההשלכות? לאן זה הולך? מה זה נותן? מה הוא לוקח מאיתנו? ולהבין את המשמעויות של זה".

 

עריכה: עופרי גליכמן

04/06/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


"המדינה יכולה לעשות הכול". שרון
"המדינה יכולה לעשות הכול". שרון  |  צילום ארכיון: הדס פרוש/פלאש90
Paris