בתחילת חודש יולי הקרוב עתידה לצאת לדרך תוכנית המאה של הנשיא טראמפ, ובה מהלך הסיפוח החד צדדי. ראש השב"כ לשעבר עמי איילון התייחס למשמעויות של התוכנית וטען כי חלקים ממנה עלולים להעיר גלי אלימות מצד הפלסטינים ומצד נערי הגבעות. בהמשך, התייחס אילון למערכות היחסים של ישראל עם המדינות השכנות במזרח התיכון וניסה לענות על השאלה - האם הסכם השלום עם ירדן ישמר לאחר הסיפוח? והאם אנחנו בפתחה של אינתיפאדה שלישית?
ראש השב"כ לשעבר עמי אילון הביע את דעתו על תוכנית המאה ואמר כי הוא "חושב שצריך לדאוג". הוא הדגיש כי אי אפשר לחזות לאן הסיפוח עלול להביא את מדינת ישראל, אך "התסריט הסביר ביותר, זה פשוט לראות עליה מאוד משמעותית באלימות. לא ברור לי בדיוק מה יקרה בשטח אבל זו כמעט לא הבעיה. אני לא יודע להגיד אם זה יהיה במתכונת של אינתיפאדה או במתכונת של פיגועים בודדים שהולכים ומתרחבים. צה"ל יהיה חייב להגיב משום שהביטחון זה בבת עיננו, וזה יגרום לעוד פיגועים. אנחנו הולכים למציאות של אלימות, גל אלימות וצורות כאלו ואחרות".
כמו כן, הוא התייחס ליחסים הטובים שיש לישראל עם המדינות והמנהיגים במזרח התיכון אך טען כי למעשה חסרה ההבנה שקרה אירוע משמעותי בשנת 2011 במזרח התיכון, "היום אם רוצים למדוד באמת מערכת יחסים עם מדינות צריכים לבחון מערכת יחסים עם עמים. המלך בירדן, למרות שלהערכתי בסופו של דבר האינטרס שלו זה לקיים את הסכם השלום -אינטרס מודיעיני, ביטחוני וכלכלי - הוא יצטרך להגיב דעת הקהל בירדן, רוב אזרחיו פלסטינים. להערכתי, דעת הקהל תדרוש ממנו, והוא כבר הודיע שמבחינתו זה יהיה מהלך בלתי קביל לחלוטין".
האם הסכם השלום ימשיך להתקיים במידה ואכן יתבצע הסיפוח החד צדדי? אילון הודה כי "אף אחד מאיתנו לא יודע לתת תשובה. מה תהיה דעת הקהל בקהיר? אני יודע לומר, לא צריך להיות נביא. מה תהיה התגובה של א-סיסי? גם היא לא ברורה. החלטת הליגה הערבית ומה תהיה התגובה בעולם הערבי? לא ברורה. דבר אחד ברור, שברחובות, באופן ברור זה יחזק את מעמדן של אירן וטורקיה שהן נושאות הדגל של המאבק למען הפלסטינים. אז כול מה שדיברנו בעבר הכמעט רחוק, כשחשבנו על ציר פרגמטי שאנחנו אפילו יכולים להשתלב בו - הולך ונחלש".
חברי הקבינט ציינו בפני ראש השב"כ לשעבר כי גם בתקופה שקדמה להעברת שגרירות ארצות הברית לירושלים היו שטענו כי 'השמיים יפלו' ותהו האם ייתכן שאנחנו מהלכים על עצמנו אימים. הוא השיב כי "צריך לראות את הקשר בין מה שקרה בעזה לבין המעבר של השגרירות לירושלים. האם מצבנו טוב יותר? התשובה היא לא. יש הרבה מאוד תהליכים שאתה אומר 'זה לא קרה - זה לא יקרה', אני אישית חושב שהדברים שאמרתי זה לא עולם חדש, אני מדבר על מצב זוחל". כמו כן, הוא התייחס למצב הכלכלי הקשה של הפלסטינים ואמר כי אין חולק על כך שמצב כלכלי הוא פרמטר, אך האם יש מושג שנקרא שלום כלכלי? אני חושב שאין דבר כזה. שתי האינתיפאדות לא פרצו על רקע מצוקה כלכלית, להפך, המצב הכלכלי היה אפילו קצת יותר טוב מאשר בתקופות אחרות".
אך לא הכול פסימי, אילון הדגיש שיש גם "הרבה מאוד אופטימיות במושג החדש של סיפוח חד צדדי, כיוון שסיפוח חד צדדי פתאום מבהיר לנו שאפשר לדבר. הרי בסופו של דבר חלק מהבסיס להתנגדות של קבוצות מתנחלים, שלדעתי ההתנגדות החזקה ביותר לסיפוח זה שם, זה מעבר מהמצב של היום שזה סיפוח זוחל למצב חדש של סיפוח חד צדדי. מבחינתם זה אסון משום שהסטטוס קוו זה המצב הטוב יותר מבחינתם. אני שנים אומר שהמצב הגרוע ביותר זה המצב הנוכחי של סיפוח זוחל". בהמשך, אמר כי תמיכת ארצות הברית בסיפוח דווקא בתקופה קשה של בחירות, משבר כלכלי ומשבר בריאותי חמור מדגישה "שיש כאן גם הזדמנות. עובדה שאנחנו מדברים ושואלים את עצמנו מה קורה ביחסנו עם הפלסטינים שכבר מזמן זה נושא שירד לחלוטין מסדר היום".
מכיוון שהוא סבור כי אין אדם שיודע "מה בעצם הולכים לעשות, על הרקע הזה אני הייתי מתחיל את הדיון, בכלל עוד לפני הערכת המצב או משחק המלחמה לא יודע איך הם קוראים לזה, בתהליכים. הרשות נחלשת, עד כמה אפשר להחליש גוף שמלכתחילה הוא חלש? מסתבר שאנחנו פתאום הפסקנו לקזז את כספי הטרור מהכספים שעוברים לרשות. אם אתה שואל אותי - רה"מ מאוד מודאג ממה קורה, יש פה הרבה מאוד נעלמים. 80-70% מהפלסטינים מאמינים שהמצב הנוכחי הוא בלתי נסבל, הם מאמינים שהדרך היחידה לסיים את הכיבוש זה רק באינתיפאדה חמושה וכתוצאה מזה אילו היו בחירות ברשות היום אבו מאזן לא היה מקבל יותר מ-25%. זה הרקע ממנו צומחת אנרגיה של תמיכה בטרור או של פעילות טרור - שם הייתי מתחיל".
לדעתו, "זה לא יהיה בהכרח דבר מתוכנן. זה יתחיל בדברים הקטנים ומה שחשוב זה איך צה"ל מגיב. אם נגיב כפי שהגבנו בתקופות מסוימות של אינתיפאדות ונחריף ונהרוג את כל מי שמסתובב, כשעברנו מפצצה מתקתקת לתשתית מתקתקת, האלימות הקטנה ברמה של גל סכינאות בירושלים תהפוך למשהו הרבה יותר חמור. אנחנו מסרבים להבין שהבסיס, האנרגיה המרכזית של האלימות הפלסטינית זה על רקע לאומי. אנחנו מסרבים להבין שאנחנו נלחמים בעם, מתי הוא נוצר? אני לא יודע. אני לא מעריך שב-48' הם קראו לעצמם עם. בטח לא כשהציוני הראשון עלה לארץ בסוף שנות ה-80 של המאה ה-19, אבל היום הם רואים עצמם כעם. לכן, כך צריך לנתח את המציאות".
לסיום, ראש השב"כ לשעבר אמר כי לדעתו ראש הממשלה נתניהו "מודע לסכנות ואם אתה שואל אותי - הייתי אומר לו 'תחפש סולם לרדת'. נתניהו הכי טוב מכולנו במציאת סולמות. מבחינתי זו בעיה, מפני שלחזור למציאות של סיפוח זוחל, כשאני מסתכל גם על הילדים שלי והנכדים שלי, אני חושב שזו מציאות יותר בעיתית מאשר ההכרזה על סיפוח חד צדדי. העובדה שזה במרכז הדיון הישראלי והאזורי - זה מאפשר לנו באמת לשאול את עצמנו מה אנחנו רוצים ולאיזה כיוון אנחנו רוצים להמשיך הלאה".
עריכה: עופרי גליכמן