לראשונה מזה 3 חודשים, סניפי הביטוח הלאומי שבו לפעילות. מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר שוחח עם ענת דוידוב ב-103fm על ההיערכות לפתיחה המחודשת, על תקופת הזכאות לדמי אבטלה שתכף נגמרת ועל התוכנית הכלכלית שהציע משרד האוצר.
מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר עדכן כי לקראת הפתיחה המחודשת של סניפי הביטוח הלאומי, "התארגנו מבעוד מועד ועשינו מעשה שבעצם ייתר ככל שיתאפשר את הצורך של אנשים לכתת את רגליהם ולהטריח את עצמם אל סניפי ביטוח לאומי. אנחנו יזמנו פניה אל כל מי שביקש להגיע לסניפי הביטוח הלאומי בכדי לבחון את האפשרות לתת מענה לכל צרכיו במסגרת שיחת טלפון". כך לדבריו, הם "מקצרים את התהליך, לא גוררים אותו אל סניף הביטוח הלאומי עם כל מה שכרוך בעניין ומשרתים אותו בצורה יעילה יותר, זמינה יותר ואיכותית יותר".
ענת דוידוב ציינה בפניו כי יש עומס על מערכת ההודעות של הביטוח הלאומי והיא מכירה מקרה של אדם שפנה למוקד אך נענה רק לאחר 4 ימים. המנכ"ל התייחס לטענות ואמר: "אנחנו בני אדם, אנחנו עושים את הכול כדי שמקרים כאלה ממש לא יהיו מנת חלקנו. כל הייעוד שלנו, המדיניות והכיוון הוא לשרת את התושבים כמה שיותר מהר. אנחנו יודעים שיש לנו עומס בלתי נתפס על המוקדים וגם בהקשר הזה שיפרנו את המצב לבלי היכר. אנחנו ממשיכים בכיוון הזה ואני מקווה מאוד שלא ירחק היום וזה יהיה לגמרי נגיש לכל הקהל בטווח של שעות בודדות ולא מעבר לכך".
הוא הציע לכל אזרח המעוניין לפנות לשירות הביטוח הלאומי, "להיעזר בכול האמצעים שעומדים לרשותו, כולל זימון תורים שמאפשר לנו לחזור אליו ולשרת אותו מבלי שהוא יידרש להגיע פיזית לסניף. אנחנו מצליחים לתת מענה לאנשים בסדרי גודל של בין 80-50% מהמקרים, מספר עצום מבלי שהם בכלל נדרשים להגיע לסניף ומי שבכול זאת צריך להגיע לסניף הוא רשאי להגיע, אנחנו נשרת אותה בצורה אדיבה, סבלנית, מתחשבת ומקצועית. אנחנו עובדים בהתאם לתו הסגול. נכון להיום זה נעשה ללא שום בעיות, בצורה לגמרי שוטפת, ואני מקווה מאוד שכך יהיה גם בימים הבאים".
בעוד כשבועיים תגיע תקופת הזכאות לקבלת דמי אבטלה אל סופה זאת למרות שכ-300,000 אנשים עדיין מובטלים כתוצאה ממגפת הקורונה. שפיגלר אמר כי "זה לא מקובל על שר הרווחה ח"כ איציק שמולי שביחד איתי פועלים בצורה נמרצת לדאוג לכך שתקופת הזכאות תוארך כרגע גם לחודש יוני. לא רק לגבי המובטלים גם לגבי בני ה-67 פלוס, שמקבלים את מענק ההסתגלות. משום העובדה שאנחנו רואים למרות כל המאמצים שהשוק עדיין לא חזר לקדמותו, ישנם מאות אלפי מובטלים שמחפשים מקור תעסוקה ועדיין לא מצאו אותו, ואנחנו חושבים שחובתנו לתת להם מענה. להושיט להם יד וכתף בעת הזאת".
כמו כן, מומחים רבים טוענים כי בתחילת שנת 2021 יהיו כחצי מיליון מובטלים בישראל. מנכ"ל הביטוח הלאומי הודה כי "אנחנו מקווים לראות את הדברים בצורה אופטימית והלוואי והשוק יוכיח את עצמו אחרת ממה שמצפים לטובה". הוא הוסיף ואמר כי "לשם כך הביטוח הלאומי בעצם נוסד. הוא יהיה לעזר ולסיוע ולכתף תומכת לכל מי שלא חזר לשירות התעסוקה, כמובן על פי חוק. אנחנו נעשה את הכול שמלוא הזכויות שמגיעות לכל אחד ואחד מתושבי ישראל ככלל ובעת הזאת בפרט. שר הרווחה בהחלט פועל בנושא הזה, הוא דוחף את זה גם עם האוצר וגם במסגרת ישיבות הממשלה ומשכן הכנסת. אני מקווה מאוד שנצליח, לא הרחק מרגע זה, להביא בשורה למובטלים".
על מנת שתקופת הזכאות תוארך בעוד כחודש, כפי שרוצה מנכ"ל הביטוח הלאומי, צריך לבצע תיקון חקיקה. הוא הסביר כי "העברנו את החומר הרלוונטי, ריכזנו אותו, עיבדנו אותו והעברנו אותו לאותם נציגים מאגף התקציבים. הנושא הזה נמצא על סדר היום גם של משרד האוצר למיטב ידעתנו ואנחנו מקווים שתתקבלנה החלטות ברוח מה שאנחנו חושבים לנכון שצריך להיות". בהמשך, התייחס לתוכנית הכלכלית שהציג שר האוצר ואמר כי "אנחנו חשבנו שבתוכנית הזאת ראוי היה לשנות כל מיני דברים מהותיים. זו לא תוכנית של הביטוח הלאומי, זו תוכנית של משרד האוצר ומי שאמון ליישם אותה הלכה למעשה זו רשות המיסים. אנחנו, לצערי הרב, לא שותפנו ולא נוגעים בדבר הזה".
דוידוב ציינה כי יש מבקרים הטוענים שהמדינה עשתה טעות בכך שבחרה לשלם מקופת המדינה על תקופת החל"ת, ותהתה האם הוא מסכים עם הטענות. הוא השיב כי לדעתו "זו ההחלטה הראויה ביותר, הממלכתית ביותר והאנושית ביותר שקיבל הביטוח הלאומי במסגרת המאבק בנגיף קורונה. הדברים הם הרבה יותר מורכבים, הם לא פשוטים, הם סייעו רבות גם למעסיקים וגם לכל המובטלים שלא רצו להפסיק לעבוד. אנחנו מנענו את הצורך שלהם להשתמש בימי החופש שהם צברו במהלך עבודתם לצורך דמי אבטלה, כשבעצם כפו עליהם את הפסקת העבודה והפיכתם מאנשים יצרניים לאנשים מובטלים".
עריכה: עופרי גליכמן