צה"ל ושב"כ פרסמו אמש (א') כי הצליחו ללכוד את נזמי אבו-בכר, המחבל שהשליך בתחילת החודש שעבר אבן על לוחם גדוד הסיור של גולני, סמ"ר עמית בן יגאל ז"ל והרג אותו. בן יגאל היה בן 21 במותו, במהלך פעילות מבצעית בכפר יעבד שבצפון-מערב השומרון. יצחק אילן, לשעבר סגן ראש השב"כ, שוחח עם בן כספית וינון מגל והגיב לידיעה. בהמשך דבריו, הביע את דעתו על החלת הריבונות ותוכנית הסיפוח.
ראש השב"כ לשעבר יצחק אילן התייחס לדיווח לפיו שב"כ לכד את המפגע שאחראי למותו של סמ"ר עמית בן יגאל. המחבל נזמי אבו-בכר למעשה נעצר בתחילת האירוע אך בשל גילו, כבן 50, והיותו בעל משפחה עלה חשד כי הוא מסר הודאת שווא על מנת להגן על אדם אחר. אילן הסביר כי על אף גילו המבוגר, זה נדיר אבל זה קיים. עוד באינתיפאדה הראשונה נתקלנו בזורקי אבנים בני 50-40 שהיו הולכים עשרות קילומטרים לצירים כדי לזרוק אבנים ובכך לבטא את האידיאולוגיה שלהם. לגבי ההודאה של זורק האבן, תתפלאו לשמוע אבל לחקור זורקי אבנים ולהגיע לחקר האמת זה קשה. כמעט אין פרטים וכמעט כל אחד יכול לעשות את זה. לכן, הבדיקות ארוכות ומורכבות".
כמו כן, הוא התייחס לעונש המקובל של הריסת בתי המחבלים והביע בכך תמיכה, הוא הסביר כי על אף שמדובר בעונש קשה, מול הטרור לא נלחמים בכפפות של משי ובסוכריות מנטה. צריך שיהיו גם עונשים קשים, בעיקר מול מתאבדים, מול מפגעי הקרבה ומול אלה שקמים בבוקר ופתאום מחליטים לבצע פיגוע. אפילו ארגון המודיעין הכי משובח עם התקציבים הכי גדולים לא יכולים לעשות שום דבר מול אדם שקם בבוקר, לפני כן כלום, ומחליט לעשות פיגוע" לכן הוא סבור כי "צריך להגיש בקשה להריסת בית מיד".
יש טענות לפיהן העונש חוטא למטרתו מכיוון שלאחר הריסת הבתים הם בונים במקום בית חדש. ראש השב"כ לשעבר הציע פתרון, "פשוט צריך להרוס את הבתים, לחרוש שם ולאסור על הבניה באותו מקום, נקודה. אם יבנו? צריך להרוס עוד פעם. ראיתי את ההחלטה של השופטים שכביכול עבר זמן וכו', איזה מן דבר זה? מה זאת אומרת עבר זמן? אני זוכר שבחומת מגן הרסנו בתים של אנשים שביצעו פיגועים שנה ואחורה ואני זוכר שאבות של מחבלים התקשרו לשב"כ והסגירו את הבנים שלהם כדי שהבנים לא יעשו פיגועים ולא נהרוס להם את הבתים".
ינון מגל ציין בפניו כי בסוף השבוע האחרון התראיין היועץ המשפטי לשעבר של השב"כ, אלי בכר, וטען כי הריסת בתי מחבלים לא מסייעת למלחמה בטרור וכי צריך להפסיק את העינויים בשב"כ, אילן השיב כי לדעתו בכר "מדבר בעיקר על הרשויות ולא על השב"כ ואומר שהכלים שניתנו לשב"כ הם כל כך דרסטיים וכל כך אנטי דמוקרטיים, בוא נקרא לזה ככה, שצריך לקחת אותם מהם. אני בעניין הזה חולק עליו, כי אני חושב שהדבר הראשון שהשב"כ צריך לעשות זה לסכל טרור ולשמור על חיי אזרחים. האזרח, יש לו הסכם בלתי כתוב עם המדינה שהוא ישלם מיסים והמדינה תשמור עליו מבחינה ביטחונית לפחות. אין מה לעשות, את הדבר המינימלי צריך לקיים".
בהמשך, בן כספית תהה מה היה ממליץ לראש הממשלה בנימין נתניהו לעשות בנושא הסיפוח ביהודה ושומרון ובבקעת הירדן אילו היה ממונה לראשות השב"כ. אילן הודה כי "כראש השב"כ אני הייתי נמנע מלהמליץ לו, אבל הייתי מסביר לו מבחינה ביטחונית, שב"כית, אסטרטגית, מה יקרה אם הוא יספח ומה יקרה אם הוא לא יספח. החלטה היא החלטה מדינית טהורה, אין בה שום עניין ביטחוני. השב"כ אחראי לתת תמונת מודיעין ושהמדינה תחליט ולא תתחמק מההחלטה הזאת ותפיל על גורמי הביטחון. השב"כ לא יכול להגיד לו שהוא יכול למנוע, הוא יכול להגיד האם תפרוץ אלימות או לא וכדי שזה לא יקרה מה צריך לעשות".
מנגד, הוא הוסיף ואמר כי "כאיש ביטחון ולא שב"כ, כי שב"כ הוא א-פוליטי ולדעתי אסור לו לתת המלצה כזאת, אני חושב שאת בקעת הירדן צריך לספח גם כך וגם כך, גם באיחור של 53 שנים. אני חושב שהיינו צריכים לספח אותו מההתחלה, בתום מלחמת ששת הימים, כמו בירושלים. מדובר בעניין ביטחוני לגמרי ללא קשר לארץ אבותינו. לגבי יו"ש צריך לחשוב איך לספח אותו. האם לספח בהדרגה?" כמו כן, לטעמו, "הפלסטינים צריכים להבין שהזמן פועל לרעתם, את זה הם לא מבינים. צריך להפוך את הקערה על פיה ולהראות להם שככל שעובר הזמן הם מפסידים".
אילן התייחס להיסטוריה של העם היהודי וטען כי "כמו שעשו אבותינו החכמים, שלא הפסידו שום הזדמנות והסכימו על הכול, כולל חלוקת הארץ, כולל הורדת עבר הירדן מהבית הלאומי שלנו, גם כאן צריך לבוא. לדעתי, זו הזדמנות שלא תחזור יותר. צריך לבוא ולהסביר לפלסטינים ולכל העולם שאת הבקעה לא נעזוב לעולם ובשביל זה צריך לספח אותה, נקודה. ככל שאתה יושב שם ולא מספח אותו עדיין יש להם תקווה שתעזוב".
בהמשך, בן כספית תהה מה דעתו של ראש השב"כ לשעבר לגבי חוק החירום של הקורונה שעורר ביקורת ציבורית רבה. אילן הביע את דעתו והסביר כי "השב"כ התנגד מלכתחילה להטיל עליו את המשימה הזאת, הוא קיבל את זה כמשימה מכיוון שהונחתה עליו כהוראה של רה"מ, שהוא המפקד שלהם. השב"כ? זה לא מעניין אותו בכלל מה עם חולי קורונה ואיזה חולי קורונה, הוא ממוקד במטרות שלו, בעבודה שלו, במשימות שלו. מבחינה מקצועית האם חשוב או לא, כל דבר שמציל חיי אדם לא הייתי פוסל אותו. אם הצלת אפילו אדם אחד, הצלת עולם ומלואו".
עריכה: עופרי גליכמן