חבר הכנסת עפר שלח, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, התייחס להחלטת קבינט הקורונה להקפיא את מעקב השב"כ, ולהתפשטות החלקית של נגיף קורונה.
בפתח השיחה אמר שלח בתגובה לכך שאיכוני השב"כ על הציבור לא ייכנסו לתוקף, כי "אני חושב שרווח לנדב ארגמן (ראש השב"כ)". "לא כל דבר צריך ללכת למערכת הביטחון. יש אפליקציות מסוימות שנעשות בהסכמה, ואז בן אדם מסכים לניטור שלו, כשהכול מונח וחשוף בחוץ. אני חושב שגם לא לטובתם של ארגוני הביטחון האלה שמגייסים אותם עכשיו למשימות כאלה", אמר.
לדבריו: "אנחנו נחיה עם הדבר הזה, וכמו שאמרתי, כמה שזה נשמע מוזר - צריכה להיות נורמליזציה של החיים עם הקורונה. זה נוגע גם להליך קבלת ההחלטות, וגם להסברה לציבור. מספיק להפחיד אותנו ולספר לנו כל מיני סיפורים. צריך להבין שיש קורונה, יהיו גלים כאלה ואחרים של עלייה בתחלואה. אגב העלייה הנוכחית בתחלואה, לשמחתנו לא מלווה בעלייה משמעותית במספרם של החולים הקשים והמונשמים".
שלח המשיך עם הביקורת על הרצון להעביר סמכויות נרחבות למערכת הביטחון. "בסופו של דבר הועברו הרבה מאוד סמכויות והרבה מאוד תפקידים לגופים ביטחוניים, אני אומר לך שלא בהכרח הביצוע היה יותר טוב מאשר של רשויות מקומיות או של קופות חולים, ושל גופים שאנחנו מחזיקים בשגרה. אבל בחירום נדמה לנו שאנחנו צריכים לזרוק אותם הצידה ולהסתמך על מערכת הביטחון", טען והוסיף להעביר ביקורת על הממשלה, ואמר כי היא מנצלת את החשש ואי הידיעה של הציבור להחלטות דרקוניות, "במקום להתמודד עם הדבר הזה באופן מושכל ואזרחי כמו שצריך", לדבריו.
בהמשך התייחס לבעיה התקציבית במשרד הבריאות. "נאמר מספר של 11 מיליארד שקל תוספת למערכת הבריאות, אז בא פרופ' גרוטו היום ואמר, 'למעשה לא מובטח לנו שום דבר על בסיס ארוך טווח' - שום דבר שיפתור את בעיות כוח האדם שלנו, שום דבר שיפתור את הבעיות שלנו במה שנוגע לבריאות הציבור. יש פה מערכת קבלת החלטות שלמה שהיא מאולתרת והיסטרית", אמר, והוסיף: "הממשלה לא משתפרת בקבלת ההחלטות שלה. זה נכון שיש עלייה בתחלואה, זה נכון שהיא מפוזרת ברחבי הארץ ולכן צריך להיזהר שזה לא יתלקח. זה גם נכון שאנחנו רחוקים כרגע, ואני אומר את זה בשמחה רבה, שנות אור מלמתוח את הקווים האדומים של המערכת. דיברנו על מכונות הנשמה, יש 23 מונשמים בישראל, דיברנו על מיטות טיפול נמרץ, אנחנו רחוקים מאוד משם, ואנחנו חייבים להמשיך במגמת הפתיחה של המשק הישראלי. כל ההצגה של זה, כאילו זו כלכלה מול חיים, זה פשוט לא נכון, כלכלה זה חיים".
כלומר, למשל, היית פותח את הרכבת מחר ולא מחכה עוד שבוע?
"אני יודע שיש עמדה מקצועית של חלק מהאנשים במשרד הבריאות, שרוצים לפתוח או מסכימים לפתוח את הרכבת כבר עכשיו. הייתי פותח את הרכבת עם כללי ריחוק, עם תו סגול, עם כל מה שצריך, זאת הנקודה שהתחלנו איתה. אנחנו חיים עם הקורונה מעכשיו ועד להודעה חדשה. אנחנו לא מחכים שהקורונה תעבור ואז נפתח את חיינו מחדש".
אולי זה איזה שהוא מצג שווא כדי להפחיד את הציבור? כי אתה רואה את ההתרופפות, אתה רואה שמסתובבים לא בבידוד, לא מסתובבים עם מסכות, כאילו לא היה כלום.
"זה איזה שהוא רושם כללי וגם נוחות מאוד גדולה של להאשים את הציבור. הציבור הישראלי, רובו היה בצבא, אבל לא מעמידים אותו בשלשות, צריך להסביר לו ולקבל מולו החלטות מושכלות. אנחנו רואים את ההתנהגות, ועם זאת המספרים המשמעותיים שנוגעים לקורונה לא עולים, ותודה לאל שהם לא עולים. נכון לעכשיו, בעיניי, הסיכון לחיים כתוצאה מהשיתוק הכלכלי יותר גדול מהסיכון מהקורונה".
עריכה: אמיתי דואק