ח"כ איילת שקד ('ימינה'), לשעבר שרת המשפטים, שוחחה עם ניסים משעל וגיא פלג על החלטת בג"ץ לבטל את חוק ההסדרה, וההתנגדות הבינלאומית לסיפוח. בהמשך, דנה בהחלטה על אי כניסתם של חברי מפלגתה לקואליציה, לצד הקורונה, הסיפוח והמשבר הכלכלי.
שרת המשפטים לשעבר התייחסה לפסיקת בג"ץ לפיה 'חוק ההסדרה' אינו חוקתי, כמו גם לסירוב היועמ"ש לממשלה לייצג את המדינה, וטענה כי "העובדה שהייתה דעת מיעוט בפסק הדין אומרת שבהחלט יש טיעונים משפטיים שתומכים בחוק, ולכן היועמ"ש לממשלה היה צריך להגן על החוק. אני כשרת משפטים לקחתי בחשבון שהחוק יפסל, ולכן פיתחנו כלים מנהליים שעברו את בית המשפט המחוזי, שיאפשרו להכשיר חלק מהבתים. סעיף שיכול להציל 1,500 בתים מתוך ה-3,000, אבל גם על השאר האחרים, זה כל היישוב עופרה - אף אחד לא חושב לפנות את היישוב עופרה".
לטעמה, "זו בניה שנעשתה בתום לב. האנשים שבנו את הבתים, והמדינה שהקצתה את הקרקע לא ידעה שהיא מקצה קרקע פרטית, וסתם להרוס את הבתים האלה? לא יצא מזה כלום. צריך לפצות את אותם בעלי קרקע או בקרקע חליפית או בכסף". כמו כן, היא ציינה כי כאשר פעלו להעביר את החוק, "נתניהו התנגד לחוק וחשש מלחץ בינלאומי וניסה לעצור את החוק ולפני שהעברנו אותו הפחידו אותנו, שאומות העולם ינתקו איתנו יחסים ועובדה ששום דבר לא קרה".
חברת הכנסת שקד התייחסה לנושא הסיפוח, זאת מכיוון שיש גורמים בכירים, אנשי מערכת הביטחון, גנרלים, ואפילו האמריקנים אשר חוששים שהחלת הריבונות תוביל לגל של אלימות עד לכדי אינתיפאדה, ואמרה כי מניסיונה בקבינט, "שמעתי לא פעם את החשש הגדול של גורמי הביטחון מגל אלימות בכמה דברים שעשינו. כשהוצאנו את התנועה האסלאמית, הפלג הצפוני, מחוץ לחוק מערכת הביטחון, חלקים נרחבים בה, אמרו שאנחנו יכולים לדרדר את המדינה לגל של אלימות ועשינו את הדבר הנכון. החלת הריבונות זה דבר נכון היסטורית וזה דבר עם השלכות לדורות קדימה".
אך האם לדעתה נתניהו אכן יבצע זאת? השרה לשעבר אמרה שעל אף שהם "מדברים עם גורמים שונים גם בסביבת נתניהו, גם גורמים אמריקנים וגם כמובן אנחנו בקשר רציף עם המתיישבים - אף אחד לא יודע. כרגע אני מבינה שכחול לבן, גנץ ואשכנזי, מערימים הרבה קשיים. אני חושבת שזה יהיה תלוי בנחישות של נתניהו, בהסכמה שהוא יגיע אליה עם האמריקנים אבל אני חייבת להגיד שנכון לעכשיו אני לא יודעת מה יהיה".
פלג תהה האם חברת הכנסת לא מתחרטת על אי כניסתה לממשלה שייתכן ותממש את הצעד ההיסטורי של החלת ריבונות. שקד השיבה כי "במשא ומתן הקואליציוני שלא התקיים, הייתה פגישה אחת בזום ועוד שיחה אחת עם אנשיו, הם לא הסכימו שניקח חלק בצוות המפות, כך שגם בנושא הסיפוח לא הייתה משמעות אם היינו באופוזיציה או בקואליציה. היינו מאוד ברורים אמרנו שלא ניקח החלטה פוליטית בעניין החלת הריבונות, אנחנו ניקח החלטה עניינית כי זה נושא חשוב מדי, ואם נתניהו יביא תוכנית טובה אנחנו נתמוך בו בכל הכוח מהאופוזיציה". פלג תהה האם היא מקבלת את אמירתו של רה"מ נתניהו כי הפלסטינים החיים בשטחים שיסופחו לא יקבלו אזרחות וגם לא תושבות.
"אני לא חושבת שרה"מ התכוון לזה, אני רוצה להאמין שמה שרה"מ התכוון זה שאנחנו לא מספחים כמעט פלסטינים", אמרה חברת הכנסת. "אני ובנט מדברים על החלת ריבונות מ-2011, כל שטח שאנחנו מחילים עליו ריבונות ואת החוק ישראלי - הפלסטינים בו יקבלו תושבות או אזרחות. התכוניות נכון להיום ובתוכנית שהאמריקנים פרסמו לפני שנה, דובר על החלת ריבונות בשטח בו יש כ-150,000 פלסטינים. גם אנחנו וגם מועצת יש"ע אמרנו לנתניהו שאין שום טעם לספח. השטח שהיה במפות הוא לא יהיה חלק מהחלת הריבונות, ולכן הרעיון בהחלת ריבונות על 30% מהשטח זה לספח שטח עם מינימום פלסטינים. מדובר בכמה אלפי פלסטינים ולהם בוודאי תינתן תושבות או אזרחות". פלג הוסיף וציין כי נתניהו אמר זאת בקולו, ושקד בתגובה אמרה: "אני מקווה שהוא טעה".
ניסים משעל תהה האם דווקא בעת של סיפוח, קורונה ומשבר כלכלי, חברתי, האם לא נכון היה עבורה ועבור חבריה למפלגה להיות חלק מהממשלה ולתרום למאמץ. השרה לשעבר אמרה כי לדעתה ההפך הוא הנכון, "אנחנו לא רצינו להיכנס לממשלה ולקבל רק תיק בלי השפעה, צריך להבין שזו ממשלה גדולה ומנופחת ובגלל שזו ממשלה של 2 גושים זו ממשלת שיתוק, האחד משתק את השני. לא רצינו להיכנס לממשלה כזו שאין לנו שום יכולת להשפיע בה, שאין לנו שום משקל פוליטי ואין כמעט תפקידים משמעותיים, למעט תפקיד אחד, כשהמדיניות היא לא המדיניות שלנו. לא הייתה לנו שום יכולת להשפיע על הכלכלה, שזה בעיני הדבר הכי חשוב עכשיו".
והוסיפה: "לא הוסכם לתת לנו שום תפקיד שקשור לכלכלה, שום תפקיד שקשור למשפט שזה תחום שמאוד חשוב לנו, נתניהו נתן את תיק המשפטים לאבי ניסנקורן, בדרך כלל הוא נותן את תיק המשפטים לשותף שלו משמאל. את ועדת חוקה כדי שיהיה איזה שהוא איזון הוא סירב לתת לנו, את תיק הביטחון הוא נתן לגנץ. ב-2013 הוא רצה שנלך לאופוזיציה ונכנסו לקואליציה, ב-2015 קיבלתי את תיק המשפטים, אחר כך בנט קיבל את תיק הביטחון - אנחנו יודעים להתנהל מולו. לי זה היה ברור תמיד, בסיטואציה בה הייתה ממשלת אחדות, אני הנחתי שהוא יפר את המילה שלו ואת ההתחייבות שלו לבוחרים ויזרוק את הימין החוצה".
עריכה: עופרי גליכמן