איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"אני לא אוהב את הדברים שנכתבו בעצומה"

שר המדע והטכנולוגיה, יזהר שי, התייחס לאישור מינויה של פרופ' יעל אמיתי, שנפסל בעבר ע"י השר אקוניס והפך למאבק משפטי: "אנחנו חיים בדמוקרטיה"


שר המדע והטכנולוגיה הנכנס, יזהר שי ('כחול לבן'), שוחח על כך שאישר את מועמדותה של פרופ' יעל אמיתי למועצת הנגידים של קרן גרמניה-ישראל למחקר ופיתוח מדעי. בכך הפך החלטת השר לשעבר אופיר אקוניס, שביטל את המינוי, כי אמיתי חתמה על עצומה שעודדה סרבנות לשירות בשטחים. בהמשך התייחס גם לאיומים על מערכת המשפט והעיתונאים.  

"אני תומך בדמוקרטיה הישראלית, ואחד מעקרונות המדינה הם שאדם רשאי להביע את דעתו עד כמה שאני לא אוהב אותה - ואני לא אוהב את מה שנכתב שם בעצומה ההיא - אבל פרופ' אמיתי מונתה לוועדה שמפקחת על קרן מאוד חשובה לשיתוף פעולה מחקרי בין ישראל לבין גרמניה. בקרן הזו יש פרופסורים גרמנים וישראליים, והיא נבחרה לשם לא על ידי השר הקודם, אלא על ידי ועדת איתור שמצאה אותה נכונה ומתאימה לתפקיד הזה בזכות כישוריה המדעיים", הבהיר שי, והוסיף: "בסופו של דבר ההחלטה שלי התבססה על כך שאנחנו מדברים פה על שיתוף פעולה מדעי, ועד כמה שאני לא אוהב את הדברים שנכתבו באותה עצומה, ותאמיני לי ענת, קראתי אותה בקפידה, אני לא אוהב מה שכתוב שם, אבל אנחנו במדינה דמוקרטית והעיקרון שאדם רשאי להביע את דעתו. אני בטוח שפרופסור אמיתי תעשה עבודה טובה בחזית המדעית, ואני מאחל לה בהצלחה".

השר שי גם התייחס לאיומים על השופטת ענת ברון ועל העיתונאי רביב דרוקר. "הנושא הזה של איום על שופטים הוא חציית עוד קו אחד נורא ואיום. מדינות אפלות, הן מדינות שבהן מאיימים על שופטים, ואנחנו בשום אופן לא רוצים להיות מדינה כזו. באמת כואב לי שהגענו בכלל למצב הזה ששופטים בישראל מקבלים איום, איך אפשר בכלל להעלות את זה על דעתנו. הגינוי חייב להיות חד משמעי מכל קצוות הקשת הפוליטית, זה בכלל לא עניין פוליטי. זה או שאנחנו מדינה דמוקרטית, או שהשופטים פה מאוימים. אני כבר אמרתי מזמן, מאז שנכנסתי לפוליטיקה, שאני מעדיף לחיות במדינה שבה הפוליטיקאים חוששים משופטים ולא להיפך, חס וחלילה", אמר.

עוד הוסיף השר גם בקשר ליחס של ראש הממשלה בנימין נתניהו למערכת המשפט: "הוא גם חובש את הכובע של ראש ממשלת ישראל שאחראי על המערכת המשפטית, על ההגנה החד משמעית והבלתי מסתייגת לשופטים ובכלל לפרקליטים, ולכל מי שקשור למערכת אכיפת החוק והסדר. אנחנו במצב מאוד מסוכן, והמדרון הזה הוא חלקלק. ראיתי את רינה מצליח ביום שישי מספרת על כך שיש איומים, והגידופים כבר הפכו לכרזות ולקריאות לפגוע בה, הדברים האלה לא יעלו על הדעת. במדינה דמוקרטית אנחנו חייבים לשמור על סמלי הדמוקרטיה, ועיתונאים הם חלק מהסמל הזה. גם אם אני מאוד לא אוהב את הדברים הקשים שכותבים עליי, אין בזה שום קשר לאמירה נגד עיתונאים, ורמיזות או קריאות לשים אותם בכלא. ראיתי שראש הממשלה הסתייג, אבל זה לא מספיק. כל מי שאמר, כתב, התבטא, חייב לצאת באופן חד משמעי להגנת העיתונאים, ולהגנת השופטים.

"אנחנו נמצאים פה כדי לתת קול וביטוי לגוש מרכז-שמאל שכבר שנים אין לו ביטוי בציבוריות הישראלית, ואנחנו נמצאים שם גם כדי להביא את דבר הגוש הזה בנושאים דמוקרטיים, בנושאי ערכי הליבה של הגוש הזה, ואנחנו בהחלט שם".

"אנחנו מדינה קטנה עם מעט מחקרים"

שר המדע יזהר שי התייחס גם לשינויים בדפוסי העבודה בעקבות נגיף קורונה. "בחודשיים האחרונים המשרד היה שותף ל-83 מחקרים מדעיים שסקרו את ההתמודדות עם משבר הקורונה בכל ההיבטים שלו, דרך אגב, גם בהיבטים אזרחיים, לא בהכרח מדעיים, מתמטיים או תרופתיים - אלא למשל איך בונים את אמון הציבור, איך מייצרים קורלציה בין הוראות הממשלה, שהן לפעמים מורכבות להבנה, לבין הציות של הציבור", הסביר, והרחיב לגבי המירוץ לחיסון לנגיף: "המשרד גם שותף לחלק מהמחקרים שמתקיימים בישראל שהם קצה קצהו של קרחון בין-לאומי. בעולם כולו יש היום כ-400 מחקרים, אם במירוץ לתרופה ואם במירוץ לחיסון".

כמה כסף אתם נותנים לזה כמשרד מדע?
"אנחנו נותנים כמה מיליוני שקלים. שותפים למחקרים כאלו שגם ממומנים חלקם על ידי גורמים אחרים, חלקם דרך אגב גם על ידי גורמים פרטיים. אבל מה שחשוב יותר מזה, זה המעקב והידיעה בכל רגע נתון איפה יש פרויקטים או בישראל, הלוואי בישראל, או ברחבי העולם שמתקדמים לתרופה ולחיסון. חשוב שכולנו נזכור שכשמגיעים קרוב לתרופה, חשוב למדינה שלנו להיות קרוב לשם כי יהיה שם 'מירוץ חימוש' מטורף. תארי לך שחברה מסוימת מודיעה שבעוד חודש יש לה תרופה או חיסון, ברור שכל מדינות העולם רוצות".

כמה חברות הייטק לא ישרדו את המשבר הזה?
"בכל שנה יש כ-800-600 חברות סטארטאפ שנסגרות מכל מיני סיבות קפיטליסטיות - נגמר הכסף או לא הצליחו להגיע עם מוצר נכון לשוק וכן הלאה, השנה תהיה עלייה. אנחנו צופים לפי כל מיני מדדים שיהיו עוד כ-20% חברות שייסגרו בגלל שלא הצליחו לממן את עצמן, בגלל שלא שרדו את משבר הקורונה. אין לקוחות, אין צריכה בעולם, התהליכים העסקיים האטו, לכן יש חשיבות עוד יותר גדולה שמדינת ישראל תתמוך בענף הזה שהוא מנוע צמיחה מרכזי, זה המנוע שייצר מקומות עבודה".

גם השכר ירד באופן יחסי?
"כן".

כלומר, לא ישלמו יותר משכורות מטורפות לכל הייטקיסט בן 22 שהוא יוצא 8200. בלי להשמיץ, להיפך, אני בעד.
"המשכורת צריכה להיות תחרותית. אכן ראינו סקרים שמראים שהרבה חברות הורידו משכורות כדי לא לפטר עובדים, וזה צעד יפה. קודם כל מקצצים בהנהלה ובמשכורות גבוהות. אבל יש בהחלט צפי בעולם כולו, לא רק בישראל, שתהיה ירידה הדרגתית. את הירידה הזו כבר רואים. בחלק מהענפים בשוק יש כבר ירידה של בין 15% ועד 30% במשכורות בענפים אחרים".

עריכה: אמיתי דואק

14/06/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שר המדע והטכנולוגיה, יזהר שי
שר המדע והטכנולוגיה, יזהר שי  |  צילום: נועם רבקין פנטון/פלאש90
Paris