ברקע החשש מהתפרצות מחודשת של נגיף קורונה בישראל, נוכח מגמת עליה מטרידה בנתוני התחלואה, מערכת החינוך ומשרד האוצר ביקשו מהמורים להירתם לטובת הכלל וללמד 9 ימים נוספים. משרד האוצר איים לקצץ בשכרם של המורים ובמידה ולא יענו לבקשה, יו"ר ארגון המורים רן ארז שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב-103fm על הסוגיה. ארז הדגיש כי הלימודים יסתיימו במועדם וכי לארגונו יש יכולת לפצות את המורים שייפגעו כלכלית אם אכן משרד האוצר ינכה משכרם.
יו"ר ארגון המורים רן ארז טען לחוסר היגיון בדרישת משרד האוצר, שכן זה עומד בניגוד לחוזה העבודה ולחוזר המנכ"ל הקובעים כי שנת הלימודים תסתיים ב-20 לחודש יוני. הוא ציין כי בדומה לצוותי הרפואה שעבדו לילות כימים לכל אורך תקופת המשבר, "אנחנו הסקטור היחיד שעבד במלוא המרץ גם בתקופת הקורונה. אף אחד לא בא היום לרופאים ואומר - 'נפסיק לכם שכר כי היה קורונה', לא. אנחנו עבדנו מהיום הראשון שסגרו את בתי הספר, עבדנו באינטנסיביות אפילו יותר מאשר בתקופה רגילה כדי שלתלמידים תהיה מסגרת חינוכית, סדר יום ויצליחו בכל תוכנית הלימודים. אנחנו עדיין ממשיכים להכין את התלמידים לבגרות. אני לא חושב שעם משכורות נמוכות כמו שלנו ותנאי עבודה כל כך קשים כמו שלנו, אנחנו צריכים לתרום עוד 9 ימים שזה כמעט חצי משכורת חודשית".
כמו כן, הוא סיפר כי משיחות שקיים עם מנכ"ל משרד החינוך, הוא "אמר לנו – אני לא יכול לעשות שום דבר כי האוצר הוא זה שעומד מעלינו והוא דורש עוד 9 ימים". לדבריו, הסיבה שמשרד האוצר דורש את תוספת הימים היא על מנת "לרצות את הסתדרות המורים. מילאנו את כל מטלותינו, גמרנו את שנת הלימודים, עבדנו לפי תוכנית הלימודים, אין שום סיבה לחייב אותנו בצו שנמשיך לעבוד חינם רק כדי לרצות מישהו שעשה הסכם שגוי, הסכם הזוי, להוסיף ימי עבודה". הוא הוסיף וטען כי לא התקיים שיח בין הארגון ומשרד החינוך על הנושא, "השר הזמין אותי ליום חמישי 11 לחודש בשעה 15:30 ובשעה 15:00 הוא ביטל את הפגישה. לא חתומים כלום, לא היה משא ומתן".
גולן יוכפז ציין בפני יו"ר ארגון המורים כי ארגון קהלת ערך סקר לפיו 64% מהתלמידים עד גיל 16 קיבלו בתקופת הסגר פחות מ-5 שעות לימוד מקוונות שבועיות, פחות משעת לימוד ליום. ארז השיב: "אני לא שמעתי על הסקר הזה, הוא סקר לא נכון. אני יודע מה חברי עבדו ועשו וההפך הוא הנכון. אנחנו קיבלנו לכל אורך הדרך גם בע"פ, בכתב וגם בתקשורת ברוכת ותודות גם ממנכ"ל משרד החינוך וגם מהשר הקודם, שהם רוצים להודות לנו על המאמצים שאנחנו עושים ושאנחנו ממשיכים לעבוד עם הציוד המשרדי שלנו", וטען כי מדובר במספר מופרך.
בהמשך, יוכפז הוסיף ותהה כיצד יו"ר ארגון המורים מרגיש עם הדמות החינוכית העולה מהסכסוך המתוקשר, על כך השיב ארז כי הוא "ממש מרגיש טוב. אם קופת המדינה ריקה, אני מבין, אנחנו לא רוצים תוספת כסף עבור העבודה הקשה, שעשינו אנחנו מוכנים להירתם. אנחנו עבדנו אל תשכחו. עבדנו יותר קשה, היינו צריכים להירתם מיד, לשנות שיטות עבודה, מערכי שיעור ולעבוד בשיטות חדשות שלא היינו רגילים לעבוד, לעבוד שעה פרונטלית, להיכנס ב-8 ולצאת ב-9 זה הרבה יותר קל מאשר להשאיר את התלמידים מ-8 בבוקר עד 11 בלילה".
ומה יקרה במידה ואכן ינכו משכר המורים? ארז הודה כי לדעתו "זה איום סרק, אני לא חושב שיש להם את הסמכות החוקית לעשות את זה. אם יעשו את זה ויפעלו בשרירות לב ובבריונות - אנחנו נהיה בבית המשפט. מה שבעצם קורה עכשיו שאומרים אם לא תעבדו יותר בחינם ננכה לכם שכר . לבקש אפשר, אבל לנכות שכר כי אתה לא נענה לבקשה זה בעצם ציווי, זה דיקטט, זה בריונות", והוסיף: "אני לא חושב שהם יהיו מסוגלים לנכות שכר". כמו כן, יו"ר ארגון המורים הדגיש כי במידה ותהיה פגיעה במורים ואכן ינכו משכרם, "אנחנו נוכל לעמוד לרשותם של המורים ולעזור להם כלכלית. יש לנו את הכסף לכך. אינני יודע כמה ינכו ואם בכלל ינכו. נאבק בבית המשפט ואני לא חושב שהם יצליחו".
לסיום, הוא הביע את דעתו על החזרת הלימודים הפרונטליים והתרעם: "אני חושב שכאשר יש יותר מ-550 מורים ותלמידי חולים ועשרות אלפים שלא מגיעים לבית הספר בגלל סגר, להוסיף עוד 9 ימים אומללים כאלה? לא היה צריך להחזיר אותנו, היינו צריכים להישאר בלימוד מקוון ורק את כיתות י"א-י"ב להחזיר לבית הספר בכיתות פנויות יותר", והוסיף כי לא רק שזה עומד בניגוד להסכמים אלא גם מסוכן. "הייתה טעות ואני חושב שעדיין טעות ועוד רוצים להוסיף 9 ימים, איך אומרים? חטא על פשע", אמר.
עריכה: עופרי גליכמן