האם אנחנו לפני גל שני של התפרצות הקורונה? בכל יום נדבקים כ־300 אזרחים, ולמרות זאת הממשלה העבירה הקלות נוספות ופתיחתה של הרכבת צפויה בשבוע הבא. סגן שר הבריאות, יואב קיש מטעם מפלגת הליכוד, שוחח עם אריה אלדד ורוני בר־און על ההתמודדות עם מצב התחלואה.
"אני מבין את האווירה שלא ברורה, אני חייב לעשות סדר בעניין. אנחנו מנסים לייצר במדינת ישראל דבר חדש, שבכל העולם לא מכירים ומתמודדים עם האתגר של שגרת קורונה. הרי אם עלתה התחלואה איך אנחנו פותחים את הרכבת? זה מעלה סימני שאלה. אבל צריך לחשוב על המשמעות. אנחנו במשרד הבריאות עצרנו את פתיחת הרכבת עד אשר בנינו יחד עם משרד התחבורה מתווה שבו הכניסה החופשית לרכבת לא תהיה. מדובר על כניסה רק על ידי רכישה מוקדמת של וואוצ'רים בצורה כזו שתמנע התקהלות רבתית, ותאפשר לנו פיקוח אם חס וחלילה תהיה התפרצות בעקבות אדם חולה. זה יוריד את העומס מהאוטובוסים, אנחנו משלמים היום מחיר על הצפיפות באוטובוסים".
סגן השר הדגיש כי "אם אין לך וואוצ'ר אין לך מה להגיע. דבר שני, אין ספק שיהיו חריקות בעניין, ודבר שלישי כל האירוע מנוהל ומתנהל על ידי משרד התחבורה, שאני מניח שהם מבינים את האתגר הזה. בסוף צריך מול זה להתמודד ולייצר אירוע שיהיה בשליטה".
עוד הוסיף: "חיילים לא נוסעים ברכבת. חיילים נוסעים בהסעות של משרד הביטחון, הוא מתפעל מערך היסעים משלו והוריד את המסה הגדולה. זו הייתה הנחייה חשובה שהעברנו. יש לזה משמעות כלכלית ואני שמח שמשרד הביטחון אכן מבצע".
על חוסר האמון מהציבור לאור ההנחיות הסותרות וחוסר הוודאות אמר: "הנושא של המסרים חייב להיות ברור. במצב של התחלואה היום, אנו רואים ערוצי הידבקות משמעותיים של אנשים שלא ראינו קודם. הצלחנו להוריד בצורה משמעותית את הנדבקים אך היום עלינו ממספר של פחות מ-50, לקרוב ל-300 נדבקים ביום. אם נישאר בקצבים האלה, זה אומר שבכל שבוע תהיה הכפלה ובעוד שבועיים אנחנו נעמוד על אלף נדבקים חדשים ביום. מהאלף האלה למספרים העצומים שאנחנו חוששים מהם, קל מאוד להגיע. יש לנו היום יתרון גדול שאנחנו מבינים את הרגישות הגבוהה של האוכלוסיות המבוגרות והאוכלוסיות בסיכון. אנחנו מטפלים ושומרים עליהן בהרבה מאוד דרכים. לפחות את האירוע של התחלואה הקשה אנו מקווים שנוכל גם לשמור. עם זאת, לצערי אנחנו רואים כבר בימים אלה עלייה גם בתחלואה הקשה, במאושפזים ובמונשמים".
אריה: אני מזכיר שקבעתם את היעד של 100 חולים חדשים ביום כקו אדום.
"זה לפחות מכניס אותנו לאווירה שאנחנו צריכים להבין מה קרה פה. אם קודם הייתה הרגשה שזה באמת מאחורינו, או שהקיץ יהרוג את זה וכל מני דברים שהתגלו כלא נכונים. היום אנחנו מבינים ומעבירים מסר המאוד ברור - הדרך שלנו כציבור להילחם בעניין הזה היא לשים את המסכות, לשמור על הריחוק ועל ההיגיינה. במקביל הכלכלה מאוד חשובה לנו - אנחנו לא רוצים שוב להיות באירוע שיפגע בצורה אנושה בכלכלה. לכן אנחנו צריכים שאנשים יקפידו על ההתנהלות. אתן דוגמא: היה מקרה של ספר שפתח את העסק ולאחר זמן מה התגלה שנדבק כנשא קורונה. הוא הקפיד על המסכות והתברר שכמעט ולא הדביק. בניתוח האפידמיולוגי ראינו את האפקטיביות המדהימה של המסכה".
רוני: מצד אחד אומרים שאנחנו בגל השני, ומצד שני אומרים שעם כל הכאב והצער פותחים את אירועי התרבות, האומנות והשמחות. אומרים 250 איש אבל אנחנו יודעים שמגיעים 750 לאולמות האלה. איך עובדים ככה?
"יהיו מפקחים שיתנו קנסות ויסגרו אירועים. אני פחות חושש מההצגות וההופעות כי מדובר על מקומות מסומנים עם הרשמה מראש. אנשים לא ישבו צמודים אחד לשני והם בדרך כלל לא מחפשים לומר שלום לאנשים שיושבים בצד השני של המופע. אני חושש דווקא מאירועי החתונות, שמשלבים בתוכם אוכל ואת ההרגשה החברתית של לחבק את החברים והמשפחה. החשיפה להדבקה יותר גדולה באירועי השמחה למיניהם, לאו דווקא בהופעה או תערוכה".
רוני: איזה סמכויות הקצה לך שר הבריאות יולי אדלשטיין?
"קודם כל אני חייב לציין שיש לי מערכת יחסים מצוינת עם השר אדלשטיין שנכנס ומוביל את המשרד והמדיניות בכל מה שקשור לקורונה ולאתגרים הרבים. אני לפחות מרגיש שההגה בידיים נכונות. ישבתי איתו וסיכמנו שאטפל בתיקונים הדרושים ברפורמת הקנאביס הרפואי בצורה מיידית. אני חושב שתוך מספר שבועות אנחנו כבר נבוא עם תוכנית והחלטות. לא מדובר על לגליזציה, זה מהלך נפרד. כיום יש לנו רפורמה לקנאביס רפואי שמקשה מאוד על המטופלים, העלתה מחירים ופגעה בזמינות של התרופה. חייבים לעשות סדר בעניין הזה".
עריכה: רון שהין