רון קופמן ואריה אלדד

"הוויכוח לא ישמש עילה לבחירות חדשות"

שר האוצר ישראל כ"ץ על המצוקה הכלכלית אליה נקלעה המדינה במהלך הקורונה • הבטיח: "אחזיר מאות אלפי מובטלים לעבודה"


ממשלת האחדות שקמה בחסות נגיף הקורונה ממשיכה לעלות לכותרות, בעיקר סביב חילופי מהלומות רבים בין חברי הכנסת משני צדי הקשת הפוליטית. בעקבות הרוחות הסוערות, עולה השאלה האם תצליח הממשלה לעמוד במבחן הסיפוח והחלת הריבונות, או תיפול על אף הציפיות. על פי הסקר שנערך ב-103fm בשילוב מאגר מוחות, רוב הציבור מאמין שממשלת האחדות הלאומית תתפרק ולא תחזיק מעמד. שר האוצר ישראל כ"ץ שוחח עם ניסים משעל על תוצאות הסקר, הרפורמות והפעולות שמתכנן לפתרון משבר הקורונה והחלת הריבונות.

"אני לא מתייחס לסקרים יש ממשלה ואני מכהן בה כשר אוצר. אני, וכל אחד אחר, צריך לעשות את עבודתו. מה שחשוב עכשיו הוא לדאוג לציבור, אנחנו נמצאים במשבר הכלכלי העמוק אולי מקום המדינה וצריך לעשות הכל כדי לחלץ את המשק ואת האנשים, להחזיר את המובטלים לעבודה".

על החלטה להעביר תקציב חד שנתי בניגוד להסכם עם כחול לבן אמר: "על סמך מה שהעריכו, זה הדבר הנכון כלכלית לדעת כל המומחים, ראש אגף התקציבים, החשב הכללי, הכלכלנית הראשית, מנכ"לית המשרד, נגיד בנק ישראל".

עוד הוסיף: "אני אומר בוודאות שהתקציב לא ישמש עילה ללכת לבחירות. אני מבין את החשדנות אבל סעיפים על תקציבים לא ימנעו בחירות או יגרמו לבחירות. אם הממשלה תקדם את מדינת ישראל בתחומים המרכזיים של הכלכלה, של הבהירות המדינית ושל ההיערכות הביטחונית, הממשלה תתקיים. אין סיבה שהיא לא תתקיים, כי סוף סוף אחרי 3 מערכות בחירות היא נותנת בסיס לעבודה רצינית עבור אזרחי ישראל ומדינת ישראל".

שר האוצר הדגיש את חשיבות הרפורמה שלו להחזרת העובדים למשק: "לא היססתי ופעלתי באופן נחרץ, גם אם היו כל מני רעשי רקע בדרך, והעברתי כמעט בפה את ההצעה לעידוד התעסוקה במשק והחזרת מיליון המובטלים לעבודה. העברתי ברוב גורף ובנחישות ולא נתתי לאף אחד לעצור את זה, וכרגע המעסיקים מקבלים תמריץ להחזיר את כל העובדים. רוב מיליון האנשים האלה לא משתכרים שכר גבוה ולכן חשוב לי מאוד להחזיר אותם לעבודה, כי גם פותרים בעיה עסקית שאדם לא יהיה מובטל וגם הופכים אותו לקניין שרוכש".

עד סוף השנה כמה מתוך המיליון תצליח להחזיר לעבודה?

"המטרה היא להחזיר מאות אלפים, כמה שיותר אנשים מתוך המיליון לעבודה. אני רואה שהמגמה היא חיובית וזו המגמה שאני מעודד. אני פונה לבעלי העסקים ואומר תחזירו את העובדים – זה טוב לכם וטוב לנו. כרגע יש לנו רק אתה המדד של גוגל שמאכן טלפונים ונותן הערכה כמה מהעובדים נמצאים במקומות העבודה. כרגע זה הגיע ל90% לפי האומדנים – זה לא מדעי".

מהמיליון חזרו 90%?

"לא, סך העובדים מאלה שלא יצאו, ומתוך אלה שיצאו וחזרו. בכל מקרה זה נתון שכבר מתקרב להיות גבוה. הנתונים בשירות התעסוקה וביטוח לאומי לא מעודכנים כי העובדים עוד לא עדכנו שחזרו".

אתה תמכת בפתיחת המשק, הרכבת והתיאטראות למרות העלייה במספר הנדבקים. איפה עובר הקו האדום בין הכלכלה לבין הבריאות שלנו?

"הקו האדום צריך לכלול את שני הדברים ביחד. בהתחלה היו צעדים גורפים ובצדק שמנעו מישראל להידרדר כמו באותן מדינות שהתחלואה והתמותה בהן היו ברמות מאוד גבוהות, וכאן זה נבלם. עכשיו יודעים יותר על המחלה ויודעים להתייחס מאוד ברצינות ומנסים לפעול באופן נקודתי. תפקידי כשר אוצר הוא למנוע סגירה רוחבית. אנחנו מתנהלים באחרית, ואחריות אומרת לעקוב אחרי הנושא הבריאותי".

"יוקר המחייה יירד בוודאות בשנים הקרובות"

השר כ"ץ התייחס למשבר הכלכלי ולסדרת החוקים שלטענתו תמנע העלאת מחירים: "אני הולך להגיש תקציב וסדרת חוקים נועזת וחסרת תקדים שבאה לייצר תחרות, הורדת רגולציה, פתיחת חסמים והרבה פרות קדושות שלא נגעו בהן בעבר. אני הולך למהלכים, מתחום המזון ועד הרבה תחומים אחרים שבהם התחרות תגרום לזה שיוקר המחייה בישראל ירד. זה יקרה בוודאות בטווח של השנים הקרובות ואני מקווה שכמה שיותר מוקדם. כאשר לא נותנים לייבא או להתחרות על ייבוא של מוצרים חשובים אז המחיר הוא יקר. אמרתי לחברי הכנסת ואני אומר לכל אחד – כל אחד יצטרך להחליט או שהוא מתייצב לצד הציבור ואיתי או שהוא מתייצב עם הלוביסטים והאינטרסנטים".

בעוד עשרה ימים, כך הבטיח רה"מ, תוכנית החלת הריבונות אמורה לצאת לדרך. אתה שר בכיר, חבר בקבינט - אתה כבר יודע איפה המקומות שהריבונות הישראלית תוחל עליהם?

"השטח מוכר והעקרונות הם ברורים. דובר על הישובים, על בקעת הירדן ועל כבישים וכולי שיאפשרו מעבר. ראש הממשלה מגבש את זה וזה בסדר גמור. אני חושב שמה שצריך להשיג במהלך הריבונות, שיש לו משמעות לאומית והיסטורית, זה קודם כל לקבוע את הירדן כגבולה המזרחי של מדינת ישראל, לקבע את מעמדם של הישובים ביהודה ושומרון, ולחזק את מעמדה של ישראל בירושלים, לפי תוכנית ישנה וותיקה שלי – לצרף את מעלה אדומים, גוש עציון וישובים סביב ירושלים לתחומי ירושלים".

אני לא מצליח להבין אותך. זה בעוד עשרה ימים ואתם חברי קבינט לא יודעים כלום?

"לא אמרתי שאני לא יודע. בסוף לא יהיה מצב שחבר קבינט אחד או חבר ממשלה אחד לא ידע על מה הוא צריך להצביע. רוב המידע נמצא בידי ראש הממשלה עצמו וזה לגיטימי, אבל אין כאן תעלומה גדולה. אני שומע כאלה שאומרים אל תעשו את זה וכולי. נדמה לי שהיית כתב מדיני פעם בארה"ב – מששת הימים ועד הנשיא טראמפ, גם בממשלים הכי ידידותיים לישראל היו בחילוקי דעות עם ישראל ולא הכירו בירושלים אפילו. יש כאן הזדמנות לקבע דברים שהם מימוש פירות ששת הימים. לכן ראש הממשלה יוותר בדבר הזה".

לסיום התייחס כ"ץ לאתגר והסיכון שטמון התפקיד שר האוצר העת הזו: "לקחתי את התפקיד מבחירה, הייתי יכול להישאר בתפקיד הבכיר האחר. דווקא בגלל המצב חשבתי שיש כאן הזדמנות אדירה לעשות כאן דברים גדולים שלא הצליחו לעשות בעבר".

בהיסטוריה של מדינת ישראל היו רק שניים שכיהנו כשר אוצר ולאחר מכן נבחרו לראש ממשלה. האחד זה הלוי אשכול והשני בנימין נתניהו.

"זאת חברה טובה מאוד. אני אוהב אתגרים וזה בסדר גמור. אני הולך לעשות את הדברים הנכונים, והדברים הנכונים מביאים תמיכה בסופו של דבר".

עריכה: רון שהין

 

19/06/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ישראל כ"ץ
ישראל כ"ץ  |  צילום: פלאש90
Paris