אראל סג"ל

דין לפוליטיקאים - ודין לשופטים?

קלמן ליבסקינד ('מעריב') ביקש לחשוף ניגוד עניינים של השופט עוזי פוגלמן לכאורה • סג"ל מתח ביקורת על התנהלות השופטים: "אין בכלל רגולציה בעניין"


כתב 'מעריב' קלמן ליבסקינד פרסם בסוף השבוע האחרון כתבה שעוסקת בשופט העליון עוזי פוגלמן, וטען כי הוא פעל לכאורה מתוך ניגוד עניינים. ליבסקינד שוחח עם אראל סג"ל ב-103fm על הנושא, הסביר את ניגודי העניינים השונים שלטענתו קיימים בבית המשפט העליון, ומתח ביקורת חריפה על המערכת.

קלמן ליבסקינד הסביר כי לכל שופט יש רשימה של אנשים שהוא מנוע מלעסוק בעניינם, וכי כמעט כל שופט מחזיק ברשימה כזו. בטורו בסוף השבוע האחרון פרסם שני סיפורים בהם לטענתו השופט פוגלמן פעל בניגוד עניינים. "הראשון, נוגע לעוזרת משפטית שעבדה איתו 4 שנים, שנה בתור מתמחה ועוד 3 שנים בתור עוזרת משפטית שלו. עוזר משפטי הוא איש קרוב מאוד לשופט, יושב בלשכה שלו, מסייע לו בכתיבת פסקי הדין. היא עזבה אותו ואחרי שנה וחצי הגיעה לפוגלמן עתירה בה אותה עו"ד מייצגת את אחד הצדדים, במקום לפסול את עצמו, פוגלמן הולך לרשימת ההימנעויות שנמצאת ביומן בית המשפט העליון ומוחק את השם של אותה עוזרת לשעבר מהרשימה, והנה, מאותו רגע אין בעיה שישב בדין".

הוא ציין כי השופט פוגלמן קיבל את הבקשה של עו"ד "לדחות על הסף את העתירה נגד הלקוח שלה, אני לא יכול להגיש שאם לא היה מכיר אותה הייתה פסיקה אחרת, אבל הוא לא היה צריך לטפל בסיפור הזה. כששאלתי אותו לפשר המעשה, הוא הסביר שמבחינתו אחרי שנה וחצי נותקה הזיקה בינו לבינה. הוא יותר לא זוכר לה חסד נעורים, שהיא ישבה אצלו כמה שנים בלשכה עד לפני שנה וחצי וכתבה לו את פסקי הדין, ולכן הוא יכול לדון בעניינה. עד אותו האירוע היא הייתה רשומה ברשימת ההימנעויות שלו, פשוט כשהגיעה העתירה הוא הלך ומחק אותה ומאותו רגע הוא יכול לעסוק בעניינה".

הסיפור השני אותו חשף בטורו עוסק בעוזרת משפטית אחרת שעבדה אצל השופט פוגלמן במשך מספר שנים וסיימה בחודש פברואר האחרון, לפני 4 חודשים. "בעלה של אותה עוזרת, יש לו תפקיד יחסית בכיר בפרקליטות, הוא היה מנוע מלהופיע בפני פוגלמן, פוגלמן היה מנוע מלשבת בדיונים שלו ולמעשה מנוע עד היום, כלומר, יש לי את רשימת ההימנעויות המעודכנת של פוגלמן נכון לשבוע שעבר ואותו בכיר בפרקליטות עדיין רשום שם. אני מגלה שלפני חודש פוגלמן דן בעתירה שאותו איש פרקליטות, הבעל של אותה עוזרת, מייצג את המדינה בעתירה הזאת. אני פונה לשופט פוגלמן ושואל 'איך אתה יושב לפני חודש בדין מולו, כשעוד היום הוא מופיע ברשימת ההימנעויות שלך'? הוא עונה ככה – 'שלושה חודשים אחרי שהעוזרת, אשתו, סיימה לעבוד אצלי, הסרתי את שמו מהרשימה, ישבתי בתיק שלו ו-5 ימים אחרי זה החזרתי לרשימה'".

ליבסקינד סיפר כי שאל מי מקבל את ההחלטות בנושאים הללו, "מי החליט שזה שנה וחצי או 3 חודשים? התשובה היא – השופט עצמו". הוא הוסיף וטען כי "כשאני עוזר לאח שלי יש לי אינטרס כלכלי? אני מנוע מלהתעסק בענייניו של אח שלי, כי המחוקק וגם 'האדם הסביר' מבין שכשאני מטפל בתיק של אח שלי אני עלול, אפילו לא ברצון להטות את הדין כי יש לי חיבה אליו. אותו דבר במקרה הזה, יש אנשים שהוא לא יכול לדון בעניינם כי יש לו רגש אליהם".

בהמשך, אראל סג"ל הביע דעתו בנושא, ואמר: "עוזרת אחת זה שנה וחצי, בכיר אחד הוא מסיר ומחזיר לרשימה, אין בכלל רגולטור כי השופטים עצמם הם שקובעים מתי ואת מי מכניסים ומוציאים מהרשימה. מתגלה מהסיפורים שקלמן מביא שבוע אחר שבוע שדין אחד חל על כולם, ודין אחר על שופטים". הפרסומים של ליבסקינד הובילו את מערכת בתי המשפט להכריז כי יפעלו לקדם את השקיפות בשנת המשפט הבאה ויחשפו את רשימת ההימנעויות לציבור הרחב, אך הוא טען כי מדובר ב'בספין'. "כיוון שהשופט פוגלמן לא חושב שהוא מנוע מלדון בעניין שקשור אל העוזרת שלו, ממילא הוא לא רושם אותה ברשימה, אז הרשימה שתפורסם תהיה חסרה". 

 

עריכה: עופרי גליכמן

28/06/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שופט ביהמ"ש העליון עוזי פוגלמן
שופט ביהמ"ש העליון עוזי פוגלמן  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris