הרשות הפלסטינית קראה לישראל לחזור למשא ומתן וחילופי שטחים. אשרף אל-עג'רמי, חבר פת"ח, ולשעבר שר לענייני אסירים ברשות הפלסטינית, שוחח עם בן כספית וינון מגל על הנושא. אל-עג'רמי התייחס למהלך הסיפוח שעל פי הכרזת ראש הממשלה בנימין נתניהו עתיד לצאת אל הפועל מחר (ד') ולהשלכות של ביצוע צעד כזה כהחלטה חד צדדית.
אשרף אל-עג'רמי טען בתוקף כי למרות כל הפרסומים על חוסר היענותם של הפלסטינים לקיים משא ומתן, "העמדה שלנו, של הנשיא מחמוד עבאס כל הזמן היא שאנחנו מעוניינים במשא ומתן, אנחנו נענינו אפילו ליוזמה צרפתית, רוסית, לעשות מפגש פסגה אבל מי שסירב זה ראש הממשלה בנימין נתניהו. אנחנו עם כל הרצון לנהל משא ומתן אבל לא על פי התוכנית של טראמפ. אנחנו הגשנו יוזמה, אם ישראל רוצה לדון או לחזור למשא ומתן מהרגע שהופסק ב-2014 על בסיס אותם קריטריונים של משא ומתן – אנחנו מוכנים. זו העמדה של הנשיא".
הוא סיפר כי המשא ומתן שהתנהל בזמנו עם רה"מ לשעבר אהוד ברק התנהל "באופן סודי וכמעט הגענו להסכם אבל ברק הלך לבחירות מוקדמות לפני שהוא בעצם השלים את ההסכם. אמרנו כן לפרמטרים של קלינטון – חילופי שטחים, חלוקה בירושלים, מדינה מפורזת וחזרה סימבולית, לכל זה הסכמנו. שיחות טאבה התנהלו על בסיס קריטריונים הללו, השלימו את זה במסמך ז'נבה לאחר שהופסק המשא ומתן והלך ברק לבחירות והפסיד, ובא שרון. אנחנו המשכנו את המשא ומתן".
כמו כן, הוא הסביר כי "אנחנו סירבנו לדבר עם ההנהלה האמריקנית על פי התוכנית שלה, אחרי בעצם ההכרה בירושלים כבירת ישראל והעברת השגרירות. יש לנו בעצם משבר ביחסים עם ארה"ב, לא רצינו לדון בתוכנית שלה כי התוכנית שלה מהרגע הראשון לא מדברת על גבולות 67', לא על סוגיית הליבה של הסכסוך הזה". הוא התייחס לטענות על פרסום התוכנית הפלסטינית יומיים לפני מועד הסיפוח והסביר כי "הגשנו את התוכנית כבר לפני חודשים אולי בחודש פברואר או מרץ", והוסיף כי "האיחוד האירופי מנסה בעצם להביא את כל הצדדים למשא ומתן על בסיס גבולות 67' שיסכימו על קו הגבול, וישראל תספח כחלק מהסכם".
ומה יקרה לדעתו של השר לשעבר לענייני אסירים ברשות הפלסטינית במידה והסיפוח אכן יתממש? "אני חושב שהפלסטינים ימשיכו בסירוב שלהם לתוכנית הישראלית וימשיכו את הנתק עם כל המסגרות וההסכמים עם ישראל. אולי יגיעו למצב שהרשות הפלסטינית תשתנה, תתמוטט או יחליפו אותה". לטעמו, "זה קורה עכשיו קורה. יש נתק מוחלט. אם תתמוטט הרשות הפלסטינית בטח שתהיה אלימות. אני חושב שהטנזים ילך להפגנות עממיות, התנגדות עממית, כפי שהנשיא רוצה. הפגנות ברחובות, לא אלימות, אבל לשבש קצת אורח חיים של המתנחלים והצבא - עוצרים כבישים, מפגינים, הולכים למחסומים של צה"ל".
אך הוסיף ואמר כי הוא לא חושב שיהיו תקריות ירי, "לפחות בזמן הזה כי הנשיא מחמוד עבאס, הנהגת פת"ח לא רוצה שיהיה כל שימוש באלימות או נשק. אבל אם נגיע למצב שהרשות הפלסטינית נחלשת או מתמוטטת אני חושב שזה יהיה בסיס להרבה גורמים להיכנס לתמונה במיוחד, אירן והגורמים הקשורים לה. אם הרשות לא תשלם משכורות כמה חודשים היא תתמוטט, עכשיו כבר חודשיים לא שילמו משכורות לפקידים. אני חושב שמנגנוני הביטחון לא יוכלו לעבוד באופן מלא ואינטנסיבי כפי שעובדים עכשיו, לא יהיו משכורות לאנשי הביטחון וגם לפקידים האזרחיים. הרשות הפלסטינית וההנהגה הפלסטינית בכלל צריכה להחליט מה לעשות הלאה".
הוא הדגיש כי "אנחנו לא ניקח אפילו אחוז אחד מהשטח של הגדה המערבית ברצועת עזה, השטחים האלה הכבושים מ-67'. אנחנו נלך על כל הקופה, אין פתרון על בסיס גבולות 67? נלך על פתרון היחיד שנשאר שזה מדינה אחת. זו האלטרנטיבה היחידה, אנחנו נילחם על זכויות שוות במדינה אחת, זה בעצם הנוסחה. אנחנו לא נקבל אזרחות סוג ב'. כל העם הפלסטיני מעדיף מדינה אחת. אנחנו הלכנו לפתרון של 2 מדינות בגלל שהעולם רוצה בו, העולם מכיר בגבולות 67'".
עריכה: עופרי גליכמן