ינון מגל ובן כספית

פרופ' איתן פרידמן: "היה מספיק זמן לממשלה להכין אותנו"

המומחה ברפואה פנימית ובגנטיקה רפואית עם ביקורת על מדיניות הממשלה במשבר קורונה: "אני רותח מזעם, הממשלה מתנהלת בצורה לא שקופה"


פרופ' איתן פרידמן, מומחה ברפואה פנימית ובגנטיקה רפואית, שוחח עם ינון מגל ובן כספית ב-103fm על ההתפשטות המחודשת של נגיף קורונה והתריע מפני ההשלכות הקשות של האבטלה וסגר. בהמשך, התייחס להודעה הפתיחה על פרישתה של ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ומי שהייתה ממובילות המאבק בקורונה, פרופ' סיגל סדצקי.

פרופ' איתן פרידמן הביע את דעתו על ההגבלות החדשות שהטילה הממשלה, ואמר: "אני רותח מזעם, אני חושב שהיה מספיק זמן לממשלה, למקבלי ההחלטות, להכין אותנו למה שקורה עכשיו והם לא עשו שום דבר". לא זו בלבד, הוא זעם על היעדר השקיפות, "אני אזרח פשוט, רגיל, עובד מבוקר עד ערב, משלם מיסים ולא מבין איך יכולה להיות איפה ואיפה. הישיבות בהן ברור שהייתה הדבקה, אני לא מאשים אף אחד, כעובדה נשארות פתוחות לעומת זאת חופי הים ובריכות השחייה שאין תיעוד של אדם אחד שחלה, וחדרי הכושר שיש מאמר מנורבגיה שאומר שאי אפשר להידבק בחדר הכושר, הם סגורים. למה? אני רוצה להבין. אין שום שקיפות".

בן כספית תהה כיצד יתכן שבחדרי כושר לא מתבצעת הדבקה, שכן מדובר בחללים סגורים בהם פועל המזגן. פרופ' פרידמן הסביר כי "מזגן לא מדביק, הווירוס הזה לא עובר באוויר אלא בצורה טיפתית זאת אומרת שאם אתה עומד ליד מישהו והוא יורק עליך אתה יכול להידבק, זה ברור. אין שום הוכחה שהוא מדביק". הממשלה החליטה להגביל את כמות הנוסעים באוטובוסים והפסקת השימוש במזגן מחשש להדבקה, ינון מגל תהה האם לאור הדברים שאמר הפרופסור מדובר ב'חרטה'? על כך השיב פרידמן: "כמו בתי הספר בלי מזגנים שזה חרטה. אני חושב שאפשר להתגבר, אם מישהו חושב שהמזגן באמת מדבק - קודם כל תוכיח את זה, תראה לי שבודדת חלקיקים של הווירוס ברמה כזו שהוא חי ויכול להדביק".

על פי הנתונים שבידיו, המומחה ברפואה פנימית ובגנטיקה רפואית טען כי "יש משהו שאנחנו כעם עשינו לא בסדר מאז שהייתה הפתיחה. הצעירים לא שמרו על ריחוק חברתי - זה הדבר העיקרי שמונע את ההדבקה. עד חודש מאי היה טוב, קיימנו את ההוראות. קורה כשפותחים סגר, נותנים לאנשים לשבת יחד ולשתות הם פורקים עול, זה ברור לגמרי, זה מנטלי. נמאס להם לקיים את ההוראות וזה משהו שהיינו צריכים לצפות. כשאמרתי שהמסכות אינן עוזרות בחלל הפתוח גם ארגון הבריאות העולמי אומר את זה, אותו דבר. אין שום הוכחה שזה עוזר".

"ים ובריכה - המקומות הכי בטוחים"

האם לדעתו נעשו טעויות על ידי הממשלה? "בטוח. אם אותו גוף שמצייר את תרחישי האימים עכשיו הוא אותו גוף שצייר את תרחישי האימים במרץ ואז התרחישים לא התקיימו, לי יש ספק האם הגוף המייעץ באמת יודע לתכלל את הכול. להערכתי, המחיר הבריאותי, המנטלי, הגופני והעתידי של אבטלה, של סגר, היעדר ביקורת לאנשים שלא ימצאו אצלם לא סרטן מעי הגס, הערמונית או השד - המחיר יהיה הרבה יותר גבוה מאשר המספר של האנשים שחלו ומאושפזים". הוא ציין כי אחוז התמותה מהנגיף עומד על חצי אחוז, זאת לאחר שבהתחלה סברו כי המספר יעמוד על 3-2%. "אנחנו נמצאים במקום טוב מבחינת תמותה. שיעור האנשים מעל גיל 70 שחלו מתוך ה-30 פלוס אלף בישראל, פחות מ-5% אנשים חלו. פחות מ-10% חלו מעל גיל 60".

בן כספית תהה מדוע אם כך הוא כועס? פרופ' פרידמן השיב: "אני כועס כי הממשלה מתנהלת בצורה לא שקופה, הפרוטוקולים של דיונים בממשלה יהיו סגורים 30 שנה, למה? מי מקבל את ההחלטות? על סמך מה זה מבוסס? למה ישיבות פתוחות ובריכות שחיה שמצילות חיים של אנשים לפחות מטלית נסגרות? אין שום היגיון, והים? אלה המקומות הכי בטוחים. לו הייתה לי אפשרות הייתי ממליץ לכולם להישאר כל היום בבריכה עם קטטר כדי שלא ישתינו במים".

ינון מגל קטע את השיחה עם דיווח מסעיר: פרופ' סיגל סדצקי פורשת ממשרד הבריאות בעקבות הביקורת. פרידמן אמר כי לדעתו "אנחנו כעם, כאומה וכגוף אחד שחשוב לו להמשיך להיות ביחד צריכים להפנים - הווירוס הזה לא הולך לשום מקום, ובמקום שניתן לו לנהל אותנו עם החלטות תזזיתיות שלא תמיד רציונליות ומשלימות אחת את השנייה, אנחנו צריכים להתרגל למציאות חדשה שתלווה אותנו לפחות לשנה הקרובה. המציאות הזאת אומרת 'בואו נשמור על מרחק והיגיינה', אבל אני מצפה מהממשלה שתלמד את הלקחים מהפעם הקודמת ותיישם אותם. יותר חשוב מזה, שתשמע את הקולות שלנו, את הרצונות שלנו, תתכלל אותם ותתחשב בהם - לא רק באופן סקטוריאלי אלא באופן גלובלי".

לאחרונה החלו להציף את הרשתות החברתיות ואף את ערוצי התקשורת סרטונים המציגים שוטרים אשר משתמשים באלימות מופרזת בעת ביצוע מעצרים של אנשים שלא נשמעים להוראות משרד הבריאות. פרופ' פרידמן טען כי זה "אובר דוינג מטורף של המשטרה. זה לא שכל מי שלא עוטה מסכה הוא אחראי להדבקה של 460 אלף איש ברחבי העולם. זה אחריות אישית". הוא ציין לטובה את המדיניות שנקט ר' עיריית נשר, "במקום להורות לעובדים לעשות טייזר ולעצור את כולם ולתת קנס, הוא מבקש מהשוטרים והפקחים לעצור את אלה שלא עוטים מסכות עם חיוך ודף הסבר, ולתת להם מסכה לעטות על הפנים. לדבריו, ההיענות היא מצוינת". והוסיף לסיום: "יש גם דרך אחרת לעשות את זה, לא תמיד צריך להרביץ ולהפחיד".

 

 עריכה: עופרי גליכמן

07/07/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ינון מגל ובן כספית
ינון מגל ובן כספית  |  צילום: 103fm
Paris