נגיף קורונה ממשיך להתפשט ברחבי המדינה, והממשלה בתגובה חוזרת להגבלות הנוקשות על התקהלויות. סגן שר הבריאות יואב קיש (הליכוד) שוחח עם בן כספית וינון מגל על העלייה בנתוני התחלואה, ואף הגיב לריאיון של חבר הכנסת נפתלי בנט שהתקיים קודם לכן בתוכנית, בו טען כי צריך לפתוח את בדיקות קורונה לשוק הפרטי.
סגן שר הבריאות התייחס לניהול משבר הקורונה עד כה והודה כי בעת ההתמודדות בגל הראשון ובשחרור המשק, "יכול להיות שנעשו טעויות, אנחנו צריכים להפיק לקחים מהדברים האלה". אך הדגיש כי "הנושא מנוהל ברמות הכי גבוהות עם הרבה מאוד משאבים ותשומת לב, מהווה פוקוס עיקרי גם של שר הבריאות יולי אדלשטיין וגם של רה"מ. גם הרבה דברים טובים נעשו והיום, כרגע, האתגר הוא לטפל בגל השני".
כמו כן, הוא התייחס לביקורת על מערך החקירות האפידמיולוגיות וטען כי "גם אם היה פה את המערך הכי טוב בעולם עם אלפי אנשים, עשרות אלפי אנשים - זה לא פתרון קסם אם בסוף לא יהיו מספר כלים משולבים באירוע הזה". הוא הסביר כי חלק מהכלים המשולבים, "זו הבנה שצריך גם כלי ממוקד, וזה שחסמו והורידו אותו פגע ביכולת להתמודד. אני לא בא לחלק ציונים לאף אחד באירוע הזה, אני חושב שיש לקחים להפיק. אני חושב שאנחנו צריכים להסתכל קדימה ולבנות את זה הכי טוב שאנחנו יכולים".
שר הבריאות הודיע שימנה פרוייקטור לתכלל את הטיפול בקורונה, ח"כ קיש לא חשף את שמות המועמדים אך אמר כי הדבר יפורסם בקרוב, וכי "זה ודאי יהיה איש מנוסה שמכיר את המערכות והתפעול שלהם ויתכלל את הפעילות במשל"ט. זה מהלך שיושלם בימים הקרובים מאוד ואני חושב שזה מהלך חשוב מאוד, ירכז את כל הסמכויות הנדרשות לפעילות הזאת". הוא ציין כי המשל"ט עובד מתחילת הגל הראשון, על אף הדיווחים לפיהם פורק והוקם מחדש. "הפרסומים שגויים. לאחר הגל הראשון היו מספר גופים שאמרו אנחנו היום, כמו המוסד למשל, חוזרים להתעסק בפעילות הליבה שלנו ועוזבים את המשל"ט. הרבה מאוד גופים אחרים נשארו כל הזמן במשל"ט ולא רק משרד הבריאות. היום, כשהאתגר חוזר, אני מניח שהרבה גופים יחזרו".
מערך קטיעת השרשראות, כך הסביר סגן שר הבריאות, "היה במשרד הבריאות הרבה מאוד שנים, תוגבר בצורה חסרת פרופורציה, כיוון שהאירוע חסר פרופורציה למה שהיה קודם. במשרד הבריאות יש מאות אחיות שעוסקות בנושא הזה, גייסנו 300 סטודנטים, אני פועל להביא 300 חוקרים של שדות התעופה שהיום לא עובדים בגלל הגידול האחרון, כל זה קורה ומתנהל בימים האחרונים, המערך עצמו הוא מאות אנשים לתקופה ארוכה".
בהמשך, התייחס לראיון של ח"כ נפתלי בנט (ימינה), ואמר: "אני מפריד בין המקומות בהן הוא נותן לי עצות טובות וענייניות אליהן אני מתייחס בכובד ראש ומטפל, ובין פופוליזם שמטרתו חצי פוליטי להרוויח גרוש פה או שם. אנחנו היום במדינת ישראל, המדינה מספר אחת בבדיקות לנפש, עברנו את ה-25,000 בדיקות, נגיע ליעד שהוגדר 30,000 בדיקות. להגיד תפתחו את זה לשוק הפרטי זה חוסר הבנה של האירוע מהסיבה הפשוטה, יש לך מחסור באלף ואחד דברים בשרשרת העשייה של הבדיקות, הנושא הזה מנוהל כמשאב לאומי. אם אתה פותח את זה לשוק הפרטי יהיו לך המון בדיקות בטווח המיידי וברגע שתצטרך אותם לא יהיה לך ותהיה תקוע. אנחנו באירוע מאוד מורכב ומנוהל, מנהלים את המלאים האלה כדי שהיום בגל השני נוכל לנהל את הבדיקות".
ביקורת רבה הושמעה על הממשלה, על הרגשת הניתוק שלה מהעם ומהמצוקה האמיתית נוכח מגפת הקורונה. בראיון של השר הנגבי הוא טען כי הטענה שאנשים הגיעו לפת לחם היא 'חרטה'. סגן שר הבריאות, אמר: "הוא התנצל עליה, הוא עשה טעות. אף אחד לא מנותק או מזלזל בקושי העצום הכלכלי של אנשים, בין אם היו שכירים והפכו למובטלים ובין אם בעלי עסקים קטנים ונאלצו לסגור. זה כאב עצום, מחיר כלכלי עצום, ולא סתם הממשלה קבעה אתמול שתוך 48 שעות תוצג תוכנית סיוע מסודרת לכל האנשים שנפגעו".
לסיום אמר חבר הכנסת קיש: "יש אתגר עצום למדינת ישראל, אנחנו במאמץ לאומי משותף לדכא את המגפה, זה קרב. היה גל ראשון שאולי נראה כמו מלחמת ששת ימים - אנחנו במלחמת התשה ואנחנו חייבים להיערך למלחמת התשה. יש פה הרבה לקחים שצריכים ללכת איתנו הרבה זמן קדימה. אחרי שננצח את האתגר של הגל השני נוכל לשמור על יציבות עסקית, כי ברור לכולם שהכלכלה זה דבר 'סופר' קריטי בדבר הזה. המבחן הוא מבחן התוצאה ולא מספיק שיש תוכניות טובות. בסוף צריך לראות שהכסף יוצא החוצה, אם אומרים שהתוכניות מצוינות אבל הכסף לא מגיע לאנשים - לא עשינו מספיק".
עריכה: עופרי גליכמן