ינון מגל ובן כספית

"נתניהו רואה שמדיניות האוצר כשלה"

חבר הכנסת ניר ברקת (הליכוד) הציג תוכנית חלופית לזו של האוצר: "בתוכנית שלי יש מתווה ותקווה, לא מאוחר להציל את העסקים"


הממשלה אישרה שורה של מגבלות חדשות זאת לאחר שנגיף קורונה ממשיך להתפשט ברחבי המדינה ומספר החולים ממשיך לעלות. חבר הכנסת ניר ברקת (הליכוד), מי שיועד בזמנו לתפקיד שר האוצר, שוחח עם ינון מגל ובן כספית ב-103fm על המשבר הכלכלי הכבד שפרץ בשל מגפת הקורונה, וסיפר על התוכנית הכלכלית שהציג בפני ראש הממשלה בנימין נתניהו. בהמשך, החמיא לרה"מ על ניהול המשבר עד כה.

חבר הכנסת ניר ברקת התייחס למשבר הכלכלי הקשה בו נתונה ישראל, ואמר כי גם "ראש הממשלה מבין את זה. אני חושב שהוא רואה היום במשבר הנוכחי המדיניות של האוצר כשלה ולכן הוא נכנס לזה". לדעתו, צריך לייצר מתווה חדש ולכן ברקת יצר תוכנית כלכלית שעתידה להחזיר כחצי מיליון מובטלים למעגל התעסוקה תוך התמקדות בהצלת העסקים הקיימים ומתן "סיוע ישיר לעסקים שישרדו את המשבר הזה. הוא שומע, הוא קולט, כל מי שיכול להציג רעיון מציג לו, ואני בתוכם. אני תקווה ואמונה שיאמץ את הרעיונות".

הוא הוסיף ואמר כי במתווה שהציע הוא מתייחס גם ליצירת ביקושים, כיוון שלדבריו "ברגע שיש לעסקים ביקוש אז הם יעסיקו עובדים". כמו כן, התוכנית עוסקת גם בהסבת עובדים, "ביחד אנחנו יודעים לייצר מתווה ל-500,000 מובטלים והמפתח זה לשים את כל הפוליטיקה בצד, לאמץ את כל הרעיונות הנכונים ופשוט לממש אותם. לשם אנחנו צריכים ללכת. העסקים היום, אם לא נדאג שישרדו, לאותם חל"תניקים לא יהיה לאן לחזור". לדבריו, רה"מ נתניהו "מבין שחייבים לשנות כיוון וזה גם לזכותו, כי הוא מבין כמו כל עם ישראל שהכיוון בו אנחנו הולכים בפן הכלכלי הוא כיוון לא נכון וצריך לשנות כיוון".

ברקת הסביר כי על ידי השקעה של 10 מיליארד שקלים, "אתה מקבל החזר על ההשקעה, אתה מייצר 150,000 מקומות עבודה - ההחזר הוא מיידי. כשאתה מציל לפחות 60,000 עסקים בישראל יהיו 250,000 מקומות עבודה מיד לקראת סיום המשבר, יהיה לאן להחזיר את העובדים. אם לא תעשה את הדברים הללו לא יהיה לאן להחזיר אותם, ואז גרעת 250,000 מקומות. לכן, החשיבה שלי היא יזמית עסקית. בירושלים כשהיה המשבר תיירותי הגדול בסוף 2014, גייסנו מהמדינה 70 מיליון שקל וכל עסק שהיה לו ירידה במחזור מעל 25% קיבל 2/3 מההפסד ישר לחשבון הבנק שלו. 4 שנים לאחר מכן ירושלים המריאה".

חבר הכנסת הוסיף ואמר: "אני יודע שרה"מ אוהב את הרעיונות שהצגתי. הוא שומע גופים רבים וטוב שכך, גם שומע את האוצר ובסופו של דבר ברגע שהוא החליט להיכנס ולשים את היד על ההגה אני סומך ידיי שהוא ידע לנווט אותנו גם בפן הכלכלי. יש משבר גדול, זה כולם מבינים. לראש הממשלה יש יכולות להתמודד איתו, אני אעשה כל מה שאני יכול לעזור לו ולעם ישראל".

"האוצר התקמצנו על הכסף"

בהמשך דבריו, ברקת מתח ביקורת חריפה על התנהלות משרד האוצר עם המשבר הכלכלי, ותהה: "יש מישהו שלא מבין שהאוצר נכשל? אתה מכיר מישהו שחושב שהאוצר הבין את הבעיה? 120,000 עסקים על סף קריסה, 850,000 מבוטלים – מישהו מהם חושב שהאוצר מייצר תקווה?" לכן הוא הדגיש כי בתוכנית שהציע יש תקווה. "לא מאוחר להציל את העסקים הללו, לא מאוחר לעבור את המשבר הזה עם פחות עסקים שפושטים רגל, זה עדיין אפשרי. גם ראש הממשלה מבין את זה, כמו כולנו". בן כספית תהה מדוע הכין ברקת את התוכנית הכלכלית ולא נתן הזדמנות לשר האוצר החדש להכין תוכנית. ברקת השיב כי האתגר המרכזי בסיפור זה אגף תקציבים באוצר. "אגף תקציבים רוצה לחסוך בהוצאות, אני בא ואומר שלהשקיע בעסקים זו ההשקעה הכלכלית-חברתית הטובה ביותר שיכולה להיות לעם ישראל. אתה מקבל את הכסף בחזרה תוך שנה אם אתה עובד נכון".

לדעתו, "האוצר עשו כמה טעויות - במקום לתת סיוע ישיר ולהציל את העסקים ולראות בזה השקעה, הם התקמצנו על הכסף, סליחה שאני אומר, ולא עניין אותם. עניין אותם לשמור את הקופה של המדינה לכאורה. קודם כל, ההיקפים שהחליטו עליהם הם מינימליסטים". ינון מגל שאל בפליאה: "100 מיליארד זה מינימליסטי?" וחבר הכנסת הסביר כי "זה לא 100 מיליארד זה 34 מיליארד, השאר זה הלוואות שזה לא כסף אמיתי שהולך לעסקים".

הוא המשיך וביקר: "תפיסת העולם של הפקידות באוצר באגף תקציבים, היא שגויה, היא נכשלה. הטעות הראשונה של האוצר זה הכמות. הדבר השני שהם עשו, במקום לתת כסף ישר לחשבון הם שלחו אנשים ישר לבנקים. הבנקים נותנים למי שלא בסיכון". בן כספית ציין כי בניגוד למדינות רבות בעולם שהעניקו ערבות מדינה בגובה 70% בישראל בחרו להעניק רק 15% ותהה "איזה בנק נורמלי ייתן הלוואה לעסק שעומד לקרוס עם ערבות של 15%?" ברקת הודה: "זה בדיוק מה שאמרנו בוועדת הכספים, זה לא סביר".

לדבריו, "יש חלופות טובות, יש חלופות עם תקווה. אגף תקציבים לא באים מהעולם האמיתי, אין ניסיון עסקי, אין אנשי עסקים. הם כולם ישר מהאוניברסיטה נכנסים לאגף וכולם כדמותם, מייצרים פתרונות על המחשב, תיאורטיים. אין להם ניסיון רלוונטי, גם אין להם מתודה של להתייעץ עם העסקים כמו שעשיתי בתוכנית שלי, להבין יותר לעומק, הם לא מגיעים מהעולם הזה". הוא הסביר כי הוא בניגוד לפקידי האוצר מגיע מהעולם העסקי ולכן ביום ראשון האחרון נפגש עם 30 אנשי עסקים מובילים, "הצגתי להם את התוכנית, הם אפילו הוסיפו לי משהו שלא חשבתי עליו. אמרו לי – 'ניר, אחת הבעיות הגדולות, אין אמון. אין לנו אמון בהם, הם לא מקשיבים, הם לא מבינים מה אנחנו מדברים".

ינון מגל תהה כמה כסף יוזרם למשק על פי המתווה של ברקת, הוא השיב כי מדובר ב-68 מיליארד שקלים, "פחות מ-5% אחוזי תל"ג, בעולם שמים הרבה יותר. היפה ברעיון הוא שאתה מקבל החזר תוך שנה וחצי עד סוף שנה הבאה אתה מקבל את זה בחזרה, בריבית דריבית. עד היום שמו 5 מיליארד רק תקבל סדר גודל, העסקים". בן כספית הוסיף ושאל בעוקצנות אופיינית האם הראל ויזל יקבל מענק נוסף. על כך אמר ברקת: "אני אמרתי לו שהוא לא היה צריך לקבל כסף מההתחלה".

"הממשלה לא מנותקת"

בימים האחרונים ובמיוחד לאחר סערת 'הנגבי והחרטה' נשמעה ביקורת רבה על התנהלות הממשלה במשבר הקורונה, ועל תחושת ניתוק מסוימת שלהם מן העם. הבוקר (ד') אמר מקורבו של רה"מ נתניהו, נתן אשל, כי הציבור אשם בהתפרקות הכלכלית ובמצב הנתון לאחר שלא נשמע להנחיות, לא עוטה מסכות וחוגג. ברקת התייחס לדברים, ואמר: "המצוקות בשטח הן קשות ואיומות ונוראות וחלילה לנו לזלזל באף אחד מהאנשים שסובלים, ויש הרבה כאלה לצערי הרב. אני פוגש אותם, אנשים מיואשים שצריכים תקווה. צריכים לראות איך הם שורדים את התקופה, גם אנשים בחל"ת וגם העסקים. אם יש אמירה אומללה כזו או אחרת של אנשים והם התנצלו על כך וטוב שהם התנצלו, אל תבנה מזה תיאוריה. הממשלה לא מנותקת, היא חיה, היא מבינה את המצוקות, ח"כ מבינים את המצוקות היטב".

כמו כן, מגמה נוספת שניתן לראות בתקופה האחרונה בסקרים היא הירידה בשביעות רצון הציבור מניהולו של נתניהו במשבר הקורונה. חבר הכנסת אמר כי מהיכרותו את ראש הממשלה, "הוא אחד המבריקים שאני מכיר, יש לו ראיה נכונה, תפיסה ליברלית, וככל שזה תלוי בו אני יודע שאנחנו בידיים טובות. ראש הממשלה בהחלט הוא אחד האנשים המבריקים בתחום הכלכלי ויש לו הרבה מאוד קרדיט לצמיחה המטאורית שהייתה לנו. אני מקווה גם, נותן לו קצת קרדיט, שהוא ידע להערכתי להתמודד ויעשה את זה נכון בשינוי הכיוון שצריך לעשות באוצר".

רק נזכיר כי נתניהו הכריז בתקופת הבחירות כי ברקת ימונה לשר האוצר בממשלתו לכשתקום, אך כאשר בתום 3 סבבי בחירות מייגעים קמה ממשלת נתניהו-גנץ, בחר נתניהו למנות את ח"כ ישראל כ"ץ לתפקיד שר האוצר. ברקת התייחס למינוי שלא התממש, ואמר: "אני לא ממורמר ואני לא כועס, אני כאן לשרת ואני משרת את עם ישראל כחבר כנסת, ויש לי יותר זמן להציג חלופות. אני את השליחות הציבורית שלי אעשה בכול תפקיד שיתנו לי. ייקרא לי שר האוצר, אני יישב איתו ימים ולילות מבחינתי, לעזור להם לעלות על דרך המלך, על הדרך הנכונה. יש מתווה חדש שמייצר תקווה, יחד איתי תומכים ברעיון הזה כל המגזר העסקי. אני בכנסת ואעשה את שלי מהכנסת, אני לא מתלונן".

לסיום אמר ח"כ ברקת: "אני מאוד רוצה לראות את הציבור יותר ממושמע. אנחנו שומעים תופעות של ילדים שנדבקו שעשו מסיבה לא לפי הכללים ולא הודיעו לאף אחד, זה בעיית משמעת. אנחנו צריכים להסביר לציבור שאנחנו חייבים משמעת חזקה מאוד ככל שאנחנו יכולים ולהקפיד יותר".

 

עריכה: עופרי גליכמן

08/07/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ניר ברקת
ניר ברקת  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
Paris