האם מדינת ישראל ניצבת בפני סגר נוסף? אתמול (ד') הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא יעביר שורת מגבלות נוספת בימים הקרובים על מנת לשטח את עקומת התחלואה בנגיף קורונה. שר הבריאות התריע כי בהתבסס על נתוני התחלואה, הוא סבור כי לא יהיה ניתן להתחמק מלהטיל סגר כללי. סגן שר הבריאות יואב קיש (הליכוד) שוחח עם חברי הקבינט על הסוגיה, על התוכנית הכלכלית ועל הצורך בצמצום משמעותי של התקהלויות.
ח"כ יואב קיש התייחס לתוכנית הכלכלית שהציגו אתמול (ד') רה"מ נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ אשר תעניק סיוע כלכלי לכל אזרח מעל גיל 18, ואמר: "אני מצטרף בוודאי לומר שמי שלא נפגע מהקורונה יעשה טוב שיתרום, כך גם אני מתכוון לעשות. בסופו של דבר, אין ספק שזה מהלך שיש הרבה מאוד אנשים ואנחנו יודעים היטב שבאמת זקוקים לו, וטוב שגם הדברים האלה קורים וקורים מהר". כמו כן, הוא ציין כי כבר מספר שבועות מוצגות בפני הציבור תכניות כלכליות כאלו ואחרות, "אחת הטענות החזקות, ובצדק דרך אגב, זה שהכסף לא מגיע בזמן ויש בעיות ויש כל מיני תהליכים שמעכבים. אז יש פה 'טרייד אוף'".
הוא הדגיש כי "יש פה פשרה ברורה, היא נובעת בין 2 השיקולים, האחד זה היכולת לתת מהר ומידי; והשני - לבדוק למי אתה נותן". לטענתו, "אם הכסף היה מגיע בזמן לא היו הולכים למנגנון הזה. אני חושב שהסיבה שעושים את זה, דרך אגב לא רק בישראל, זה מנגנון שקורה במדינות שיש בהן עיכובים. אני שותף גם לביקורת הזאת.
בהמשך, הוא דן בשאלה – האם יוטל על אזרחי ישראל סגר בימים הקרובים. על כך השיב סגן שר הבריאות: "אני לא יודע אם לקרוא לזה סגר, אבל אני יכול להגיד בוודאות שאנחנו חייבים ללכת לצמצום משמעותי בהתקהלויות". הוא טען כי בכל פעם שמשרד הבריאות ניסה לשנות את המגמה, היה לזה מחיר כלכלי. כתוצאה מכך, "מלחמות של סקטורים, שבצדק נלחמו על נפשם בעניין הכלכלי, מנעו בהרבה מקרים את היכולת מאיתנו לווסת את הדברים למנוע מאיתנו להגיע למצב הזה שהגענו. לצערי אתמול מספרים לא טובים, מעל 6%, אני מסתכל על מספר המאומתים, המגמה ממשיכה. במצב כזה, להערכתי, זה צמצום משמעותי".
ח"כ קיש הסביר שכוונתו הייתה "חזרה לנושא המשלוחים במסעדות, סגירה של כל מקום שהוא חדר סגור. לצורך העניין בתי כנסת, חדרי כושר, חוגים, לעבור רק ללימוד מקוון, דברים מהסגנון הזה. להקטין התקהלויות מ-20 אנשים ל-10 אנשים". הוא הסביר כי ידוע שמקור ההדבקה של רבים בגל השני היה אירועי השמחות, "האולמות נסגרו אחרי מאבק גדול אבל מצד שני אנחנו רואים תופעה של אירועים פרטיים בבתים שהם לא פחות מסוכנים. אז לעשות אכיפה שם ולמנוע את ההדבקות שם. זה מזכיר לי, לפני כשבועיים היה ויכוח מאוד גדול במשרד הבריאות – 'למה אתם עוצרים את מסיבות הסיום של י"ב'? סגרנו ובמקום בו לא הקפידו חטפנו מכות לא נעימות".
בהמשך דבריו, ח"כ קיש הודה כי בנושא התו הסגול, "חשבנו שזו תהיה הדרך הנכונה לצאת לדרך אחרי הסגר. בדיעבד, אני אומר שלאור ההצלחה הגדולה של מדינת ישראל אחרי הגל הראשון, אנשים יצאו החוצה. איפה הייתה הטעות? היא הייתה שם. לא הקפידו על תו סגול, הלכנו למקומות שהיה אסור, אפילו משרד הבריאות אמרנו בהתחלה קפסולות בבתי הספר, בדיעבד לא נשמרו. הקפדה באירועים על מסכות, ראינו מה קורה באירועים ואת כמויות האנשים".
לדבריו, "בסוף, לא מספיק הנחיות ואכיפה, הדבר הכי חשוב שאנחנו כציבור נבין שהמגפה פה ונתנהג אחרת, אני מאמין שכך יהיה. שברנו אתמול את השיא השלילי של הגל הראשון, מעל 200 חולים קשים ולצערי, זה אירוע שמאתגר את מערכת הבריאות". הוא טען כי "מדינת ישראל היא מקום מספר 1 בעולם בכמות הבדיקות. בנושא החקירות האפידמיולוגיות, הרבה לקחים אנחנו מיישמים כבר עכשיו, קרוב ל-1,000 איש עובדים על המערך הממוחשב. המערכת הוטמעה לראשונה בפברואר של המערך ועדיין כל הזמן מעדכנים אותה ומוסיפים. יש בעיה מורכבת כשבסוף אתה מגיע למספרים הגבוהים, יש הרבה מה לעשות במנגנון הזה, אנחנו משפרים כל הזמן".
רוני נומה שניהל את התפרצות הקורונה בבני ברק בגל הראשון סירב לשמש כפרויקטור כעת, זאת מכיוון שלטענתו לא ינתנו לו הסמכויות הנדרשות לביצוע עבודתו כראוי. על כך אמר סגן שר הבריאות: "רוני בצדק רצה סמכויות. אני אומר שהוא קיבל את כל הסמכויות. היו כל מיני שאלות אחרות - מי יהיה המפקד הוא רצה את קבינט קורונה, זה דברים שלא יכולים לעבוד. פשוט אי אפשר לצערי. אי אפשר, הוא איש טוב וחבל שלא הגיע". חברי הקבינט תהו מה יעלה בגורלו של אמיר אבולעפיה, על כך השיב קיש: "אני מאוד מקווה שזה ייסגר ושמח לשמוע שהוא אדם מצוין. אני יודע שהוא מועמד מוביל".
אך הדגיש כי גם אם "תשים את האיש הכי טוב, המנגנון חייב להמשיך לעבוד. זה לא ייפתר ביום אחד, זה לא יעזור. אנחנו בקרב ארוך, יש משל"ט עובד וצריך להביא אדם שיוביל את המערכה במשל"ט, אני מסכים עם הכול. אבל לא לחשוב שכשהוא יגיע כל הבעיות יפתרו כי זה לא יקרה. לדעתי צריך לחזור למודל של הגל הראשון ולשים אדם ברמה שלו. המשל"ט עובד, עושה את העבודה, כל מה שצריך ממשרד הבריאות יהיה תחת אותה פעילות של פרויקטור. לכן, אין עניין של סמכויות, אני מאוד מקווה שזה ייסגר בקרוב".
עריכה: עופרי גליכמן