יו"ר ועדת הקורונה, יפעת שאשא ביטון (ליכוד) עמדה בלב סערה פוליטית בסוף השבוע האחרון, כשהתראיינה ל'חדשות 12' והביעה עמדה נגד דעתו של ראש הממשלה בקביעת ההנחיות, שמיהר והוציא על ידי מקורבים הודעת פיטורים. שאשא ביטון שוחחה עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב-103fm על הנושא והסבירה מדוע פעלה בניגוד לעמדתו של נתניהו. בהמשך, הפנתה אצבע מאשימה כלפי משרד הבריאות בטענה שהם לא מעבירים נתונים מלאים ומעכבים את תהליך קבלת ההחלטות.
ח"כ יפעת שאשא ביטון, יו"ר ועדת הקורונה הסבירה מדוע פעלה בניגוד לעמדת ראש הממשלה וראש מפלגתה, בנימין נתניהו, ואמרה: "יש לפנינו 2 משברים מאוד גדולים, יש משבר בריאותי מאוד גדול, יש משבר כלכלי מאוד מאוד גדול. התפקיד של הועדה הוא למצוא את האיזון בטיפול בין 2 המשברים. המגפה שאנחנו חווים היום היא מגפה רב ממדית, זה לא רק ההיבט הבריאותי של הקורונה, יש היבטים רפואיים נוספים שאנחנו לא נותנים עליהם את הדעת. אני מצפה שיעשו את כל מה שצריך כדי שיאפשרו לציבור להתנהל בתוך שגרת החירום שאנחנו נמצאים בה".
היא הדגישה כי בהחלטתה כיו"ר ועדת הקורונה, "אין עניין של הפניית גב. התפקיד של הכנסת זה לבדוק, לבחון, לבקר את החלטות הממשלה. אנחנו מקבלים את החלטות הממשלה ובודקים האם אנחנו יכולים לאשר אותן או לא. גם לפני שבוע וחצי וגם לפני שבועיים לא קיבלנו את הצווים כמו שהם. אנחנו מתמודדים עם מגפה רב ממדית וכשדיברנו על בריאות, מעבר לבריאות הפיזית, יש את ההיבט של הבריאות הנפשית. אנחנו מתחילים לראות את זה ברחובות, המתח של האנשים, הלחץ, והסטרס, כל הדבר הזה לא מקבל ביטוי בכל ההתייחסות שלנו. לכן, מה שאנחנו בעצם מבקשים זה קודם כל לראות שהממשלה עושה את כל הצעדים שצריך כדי לבלום את המגפה הזאת".
ח"כ מהליכוד התייחסה לסוגיית החקירות האפידמיולוגיות וטענה שיש צורך להרחיבן באופן משמעותי, "כולנו יודעים שאם נעשה נכון את קטיעת שרשרת ההדבקה נוכל להתמודד עם המגפה בצורה יותר טובה. תיערכו לחורף, תתנו את המכה במקום בו באמת כואב, ראיתם את הנתונים- מעל 60% נדבקים בבית. בואו קודם כל נפנה את החולים למלוניות כדי שלא ידביקו אחד את השני, אתה תרוויח הרבה יותר אנשים בקטיעת שרשרת ההדבקה מאשר אם תסגור את הים ותרוויח עוד 4 אנשים שאולי נדבקים. אסור להקל ראש בעשרות אלפי האנשים שאין להם פרנסה מחר בבוקר אם אנחנו סוגרים אותם, גם זה משבר מאוד גדול, והמשבר הכלכלי הזה שיביא למצוקות בתוך הבתים שיביא לאלימות - נצטרך להתמודד עם כל כך הרבה ממדים. אז אני אומרת בואו נעשה את הדברים כשאנחנו מבססים אותם על נתונים, יודעים שאנחנו באמת עושים את הדבר הנכון ולא נמצא את עצמנו גם אחרי סגר כזה שוב בגל תחלואה נוסף".
לאחרונה, ישנה ביקורת קשה על ניהול המשבר של הממשלה, על ניהולו של נתניהו, והדבר בא לידי ביטוי גם בסקרי דעת קהל כאשר חלה מגמת ירידה דרמטית באמון הציבור בנתניהו ובשביעות הרצון ממנו בתקופת הקורונה. ח"כ שאשא ביטון הדגישה: "אני לא מסכימה שהוא נכשל בטיפול בקורונה. הגל הראשון נוהל באמת בצורה מופתית, הגבנו להפתעה שתפסה אותנו ואת העולם בצורה נכונה. אבל המערכת לא הספיקה להיערך או לא נערכה מספיק לקראת הגל שאנחנו נמצאים בו, ולצערי הרב במקום לעסוק בהיערכות לגל הבא או לחורף שם נתמודד עם קורונה ועם מחלות נוספות, אנחנו עוסקים באיך אנחנו סוגרים ענפים שלמים".
אתמול (א') בועדת הקורונה נכחו נציגי משרד הבריאות שהתריעו מפני הנתונים המטרידים, אך הנתונים שהציגו בפני הועדה היו שונים מהנתונים שפירסמו לציבור. למעשה, יש חוסר סנכרון וחוסר מידע מהימן אודות התחלואה בישראל. יו"ר ועדת בקורונה הודתה: "אני מאוד מתוסכלת מחוסר הסנכרון הזה, זו הסיבה שהתעקשתי שוב ושוב גם אתמול בוועדה. אגב, זה לא שאני מביאה נתונים ממקום אחר. אני מביאה אותם כפי שזה מפורסם מדי יום במשרד הבריאות. למה הם מביאים נתונים אחרים לוועדה אל מול הנתונים שהם מפרסמים מדי יום? אני לא יודעת. אין לי את התשובה", והבהירה: "המשנה למנכ"ל משרד הבריאות במשך החודשים האחרונים עושה באמת עבודת קודש ומקדיש את כל כולו לסיפור הזה כך גם אנשי משרד הבריאות".
ח"כ הסבירה כי הועדה ביקשה ממשרד הבריאות את פילוח התמותה לפי גילאים ומחלות רקע משמעותיות, "העלנו למשל את העניין אם חולה אונקולוגי בן 94 שהוא באמת עולם שלם, אם הוא מת עם קורונה ולא בגלל הקורונה אנחנו צריכים לדעת את זה. חשוב שתהיה שקיפות בנתונים", אך ציינה כי "משרד הבריאות מסרב להעביר לנו נתונים". והוסיפה: "שאף אחד לא יחשוב שמישהו כופר בזה שיש כאן מגפה. אנחנו נמצאים במגפה וחשוב שהציבור יהיה מגויס, אני לא רוצה שאמון הציבור ילך ויהיה גרוע יותר מהיום והשמירה על ההנחיות היא דרמטית".
אז האם מדינת ישראל צפויה לסגר כללי נוסף? יו"ר ועדת הקורונה אמרה: "אני חושבת לפי מה ששמענו אתמול בדיונים שאנחנו רחוקים ממציאות שאנחנו צריכים סגר. אנחנו יכולים לעשות הרבה צעדים לפני שאנחנו הולכים למהלך הזה". ככל שהממשלה תדע להביא נתונים מהימנים לציבור, תפעל מול הציבור בשקיפות, תגייס את הציבור, תעשה הסברה כמו שצריך אני חושבת שיהיה יותר קל לאזרחים להירתם ולהתגייס לטובת הסיפור הזה וגם לקבל, אם נצטרך סגר, את הדין".
לסיום, אמרה ח"כ שאשא ביטון: "אנחנו נמשיך לבקש את הנתונים כל הזמן ולנתח את הנתונים כל הזמן. אנחנו נשמע אנשי מקצוע מכל השדרה הרפואית של מדינת ישראל ולא רק מישהו שנשלח 'מטעם', בהתאם לזה אנחנו נקבל את ההחלטות".
עריכה: עופרי גליכמן