הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"ההחלטות מתקבלות באופן תזזיתי ללא שיתוף הציבור, יהיה כאוס"

פרופ' איתן פרידמן התייחס למינוי של פרופ' רוני גמזו לפרויקטור, וציין מה ישפר את נתוני החולי: "הכי חשוב לעשות מערך יעיל של תחקור אפידימיולוגי"


לאחר משאים ומתנים שנמשכו חודשים רבים, למדינת ישראל יש פרויקטור רשמי לניהול משבר הקורונה, והוא פרופ' רוני גמזו, מנהל בית החולים איכילוב. לאחר שהסתמן כי הפרויקטור המיועד הוא פרופ' גבי ברבש, ששימש כמנכ"ל משרד הבריאות וביקר רבות את התנהלות הממשלה עם המשבר, אך במהלך הלילה (ד') הודיע כי החליט להסיר את מועמדותו, וגמזו נקרא לדגל.

פרופ' איתן פרידמן, מנהל היחידה לאונקוגנטיקה בבית החולים שיבא תל השומר, שוחח עם אלון בן דוד ורוני דניאל והביע את דעתו על המינוי המיוחל: "כאדם אין לי ספק שהוא מסוגל. כל השאלה כרגע מתקדמת במה המדנט שלו, כולל משאבים, תפעול של ראשי הערים והעיריות, אחריות על סגירת מעגלי ההדבקה והתחקורים האפידמיולוגיים בצורה יותר יעילה. אם כל זה נכלל בפנים, אין לי ספק שהוא יצליח להשתלט. יתר על כן, פיקוד העורף צריך להיות חלק, בגלל זה הקימו אותו, לעתות מצוקה ומגפה. לא צריכים רעידת אדמה או צונאמי, זה מצב חירום שאותו פיקוד העורף יכול לנטרל, ונוכל להפיק את כל התועלות אם יתנו להם סמכויות ומשאבים". 

על ניהול הממשלה את המשבר הגדול ביותר שידעה מדינת ישראל בתולדותיה: "הנושא החשוב הוא תהליך קבלת ההחלטות, חוסר השקיפות, חוסר ההסתמכות לנתונים, חוסר חלוקת הנתונים, החלטות תזזיתיות שאינן מבוססות על מדע. שר הבריאות יכול להגיד שהבקשה לנתונים ילדותי - סליחה אנו אנשים רציונליים ואנשי מדע, אנו רוצים לראות על בסיס מה מתקבלות ההחלטות, צריך לעשות אותנו שותפים. אין רק דרך אחת להסתכל על המציאות הזו, והיא מציאות שמשתנה ואנו לומדים יותר, אך היום אנו יודעים יותר על המגפה ועל ההתנהלות שלה הרבה יותר מאשר ידענו לפני". 

ההחלטות מתקבלות באופן תזזיתי - יהיה כאן כאוס 

האם הנגיף מסוכן פחות ממה שחושבים? פרופ' פרידמן השיב: "עובדתית זה לא המוות השחור, זאת לא השפעת הספרדית, זו מגפה, וירוס  שצריך להתמודד איתו, והוא לא הולך לשום מקום. אם ההחלטות מתקבלות באופן תזזיתי ולא באופן שקול, סדור ותוך שיתוף הציבור, יהיה כאוס. בארבעה חמישה ימים האחרונים ישנה ירידה משמעותית בהכפלת מספר המאומתים. זה לא רק עניין של משאבים פיזיים ומכונות הנשמה, צריך אנשים מיומנים להפעיל אותם". 

בסוף השיחה הסביר פרופ' פרידמן כיצד צריכה המדינה לפעול כחלק מהמאבק בנגיף: "ההתעסקות צריכה להיות עניינית. צריך להבין שיש כאן מצב חירום ובו מפעילים את כל הכלים ומוותרים אולי לשבוע, חודש או שלושה חודשים על היתר". 

עריכה: מיכל קדוש 

23/07/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


רוני דניאל ואלון בן דוד
רוני דניאל ואלון בן דוד  |  צילום: 103fm
Paris