הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"מתנגדים לבחירות, גם אם הממשלה גורמת לכאבי בטן"

שר העבודה והרווחה איציק שמולי התייחס לחוק ההסמכה לבחירות ולמשבר הכלכלי בשל הקורונה: "אני נמצא עבור האזרחים גם בלהפוך שולחן בישיבות ממשלה"


מליאת הכנסת אישרה הלילה (ד') בקריאה שנייה ושלישית את חוק הקורונה, זאת על רקע המתיחויות הרבות שעלו במהלך העת האחרונה לכותרות בין הליכוד לכחול לבן. על פי מתווה החוק, יינתנו לממשלה סמכויות חירום נרחבות במאבק בנגיף ללא צורך באישור הכנסת. המלך הלילה אף פורסם כי פרופ' רוני גמזו, מנהל בית החולים איכילוב, מונה לפרויקטור המאבק בקורונה לאחר שפרופ' גבי ברבש החליט להסיר את מועמדותו.

שר הרווחה, העבודה והשירותים החברתיים איציק שמולי שוחח עם אלון בן דוד ורוני דניאל, והביע את דעתו על אישור החוק: "זה לא חוק קל, אך גם גם לפני שבועיים דיברו על הרס הדמוקרטיה, ומאז הוכיחה הכנסת פיקוח פרלמנטרי מאוד אפקטיבי. צריך להבין את הנסיבות, הממשלה חייבת להגיב יותר מהר מול המגפה. בנוסף, יש ויכוח עקרוני בין הממשלה לכנסת לגבי סיפור הנתונים. צריך לומר את האמת, הכי קל לי להתחשבן על העבר והכשל בהקמת המערך, כי זה קרה לפני שהוקמה הממשלה, אך יותר חשוב להסתכל על מה שקורה עכשיו ובעיקר לתקן את העתיד". 

מה היו הטעויות שביצעה הממשלה בניהול המשבר? שמולי השיב: "בגלל הכשל בהקמת אותו מערך, גם אם יעבדו 24/7, במצב של התפשטות קהילתית לא נגיע למצב בו תוך מספר שבועות יהיה לנו מסד נתונים רציני. גם אני יכול להצטרף למתקיפים על מה שהיה בממשלה הקודמת ובממשלת המעבר. לכן אנו צריכים לקבל גם החלטות שקולות. אני חושב שטוב שיש את הפיקוח הפרלמנטרי ושמרסנים חלק מהחלטות הממשלה שגם לי בדיונים הפנימיים הייתה הסתייגות מחלק מהדברים". 

הליכה לבחירות תהיה החלטה מופקרת וחסרת אחריות

קולות רבים מכיוון בכירי הממשלה אומרים שוב את המילה בחירות, בפעם הרביעית במהלך השנה וחצי האחרונות. השר איציק שמולי הסביר מדוע אסור לצעוד לבחירות נוספות: "יש הרבה סיבות בגינן כל אחד רוצה מהטעמים שלו ללכת לבחירות. זה יהיה הדבר הכי מופקר וחסר אחריות שאפשר לעשות בשעה הזאת, כאשר מספר החולים היום עומד על כאלפיים, ומספר המובטלים עומד על מאות אלפים ישראלים שנושאים את עיניהם לירושלים ומחכים לפתרונות. אני מעדיף לתמוך במאמצי הממשלה להוריד את היקפי התחלואה, לספק לאנשים רשתות ביטחון כלכליות, ובעיקר להחזיר את המשק ואת האנשים לתעסוקה. כשהקמנו את הממשלה הבנו שני דברים: שישנה ביקורת מאוד קשה על המהלך, ושאנו נוטלים על עצמנו סיכון לא מבוטל. עשינו זאת מפני שהחלופה של ללכת לבחירות רביעיות, בטח בשיאה של מגפה היא חלופה רעה". 

על חילוקי הדעות בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשרים וחברי הכנסת שבצד השני של הקשת הפוליטית, טען: "אם רה"מ החליט לירות חץ והוא רק מחפש אמתלה כדי לסמן את המטרה, אז שיבוא ויסביר לציבור למה לטפל עכשיו בגחמות פוליטיות זה הרבה יותר חשוב מלטפל במובטלים ובחולים. ברור שזאת לא ממשלת החלומות של אף אחד מהצדדים, אבל יש פה מטרה משותפת ומשבר לאומי. בסוף לרה"מ יש את העניינים המשפטיים והפוליטיים שלו, אבל בסוף צריך לזכור את זה שיש פה מגפה שהיא לא המצאה של אף אחד, היא לא ספין או קונספירציה, יש פה את המשבר החברתי הכלכלי החמור ביותר שהיה בישראל. אני בפוליטיקה לא כדי לצבור ותק לפנסיה, אלא בשביל האנשים האלה, גם בשביל להפוך שולחן בישיבות ממשלה כפי שראיתם השבוע אם צריך". 

הלילה (ד') פורסם כי פרופ' רוני גמזו, מנהל בית החולים איכילוב התמנה לתפקיד הפרויקטור שעתיד לנהל את משבר התפשטות הנגיף בישראל, זאת לאחר שפרופ' גבי ברבש, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, החליט להסיר את מועמדותו מהתפקיד. שר הרווחה, העבודה והשירותים החברתיים איציק שמולי התייחס לסוגיה: "גם עם המועמדים הקודמים שהם בהחלט ראויים מאוד לא קיבלו את ההצעה, בסוף נבחר אדם שהוא באמת משכמו ומעלה. ישבתי איתו השבוע כדי ללמוד ממנו כל כך הרבה. הוא האיש הנכון במקום הנכון, כמובן שצריך לתת לו סמכויות. הוא מסוג האנשים שיודע לקחת סמכויות גם כשמנסים לעצור אותו. אני מאוד סומך עליו, ואני וכל גוש כחול לבן נעשה את הכל כדי שהוא יצליח".

הסיבה למינוי הפרויקטור - כישלון חלק מהרשויות לבצע את מלאכתן  

שמולי אף הוסיף כי: "הרי ברור לכולם שאחת הסיבות למינוי הפרויקטור היא הכישלון של חלק מהרשויות לבצע את מלאכתן. ככל שהדברים תלויים בנו, ואנו בממשלה פריטטית אני מזכיר לכם, עובדה שהשותפים שלנו בממשלה נוטים לשכוח, אז גם בהקשר הטיפול בקורונה יש לנו לפחות מחצית מקולות ההצבעה".

דרמה נוספת אירעה אתמול (ד') בכנסת, כאשר הצעת החוק לאיסור על טיפולי המרה עברה בקריאה טרומית בכנסת וזכתה לגינויים רבים מכיוון גוש הימין. השר איציק שמולי הגיב על הדברים: "אני לא קרטון חלב שצריך להחליף אותו בסופר ואני לא מטבע חוץ שממירים אותו באיזה כספומט. אני וגם הקהילה שאני שייך אליה, לא תובעים המרה והחלפה אלא קבלה והכלה. תחת דגל ישראל יש מקום לכל הקבוצות בחברה הישראלית. כולם צריכים על עצמם את העיקרון של חיה ותן לחיות. ההיתלות בהצעת החוק היא קלושה, מנותקת מהמציאות ואין בה שום דבר שמסביר את המוטיבציה של חלק מהגורמים לדחוף את מדינת ישראל בשעה הגורלית הזאת לבחירות". 

לסיום, התייחס שמולי למחאת העובדים הסוציאליים, ובראשם המפגינה שבחרה להתערטל על פסל המנורה מול משכן הכנסת: "בסוף הזעקה שנשמעת ובוקעת מהרחובות היא אותנטית, אמיתית וכואבת, ורואים את הכאב על פניהם של האנשים. זה היה כך גם ב-2011, רק אחת הטרגדיות הגדולות לפני כעשור הייתה שאף אחד לא לקח את הדבר הזה ותרגם אותו באופן מיידי לחוקים, תקציבים והחלטות". 

האם ההפגנות ברחבי הארץ שונות ממחאת האוהלים אי שם ב-2011, בעקבותיה החליט שמולי לפעול בזירה הציבורית? על פי דבריו של שר הרווחה, העבודה והשירותים החברתיים, ישנם מספר הבדלים הנראים לעין: "קודם כל, צריך לשמור על זכות המחאה, גם כשיש קורונה הזכות להפגין חייבת להישמר. באופן ספציפי לדבר הזה לא ממש התחברתי, אני חושב שעדיין ממה שעוד נותר פה מהממלכתיות כדאי לשמור, יש דרכים אפקטיביות יותר להעביר מחאה. יכול להיות שיש פה אבדן פרופורציה גם אם המעשה הוא לא הכי אנין טעם בעולם, יש פה דברים קשים וגדולים יותר, בסוף יש פה מציאות לא פשוטה שבה צריך להתמקד. לא צריך להסית את תשומת הלב של אף אחד מהמטרה המרכזית - להוריד את התחלואה ולטפל במשבר הכלכלי". 

עריכה: מיכל קדוש 

23/07/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שר הרווחה והעבודה, איציק שמולי
שר הרווחה והעבודה, איציק שמולי  |  צילום: נועם רבקין פנטון/פלאש90
Paris